VIJESTI / KARLOVAC

GRADSKA BLAGAJNA

Proračun za 2024. godinu sutra pred vijećnicima Gradskog vijeća, Mandić: S njime završavamo jedan investicijski ciklus, a počinjemo drugi još veći

Proračun za 2024. godinu sutra pred vijećnicima Gradskog vijeća, Mandić: S njime završavamo jedan investicijski ciklus, a počinjemo drugi još veći

U kontekstu novog investicijskog ciklusa, gradonačelnik je spomenuo novi ITU mehanizam, europska sredstva kojima će se graditi obilaznica Zvijezde, park Grabrik, nova prometnica u Luščiću, uređivati Bosanski magazin i Stari grad Dubovac.

- S ovim proračunom završamo jedan veliki investicijski ciklus, koji je definitivno promijenio i uljepšao lice grada, a započinjemo još jedan veći investicijski ciklus. Prepoznaje sve potrebe građana Karlovca, od komunalne svakodnevnice kao što su nova javna rasvjeta i javni prijevoz do vrtića u kojima nećemo dizati cijene iako je sve jako poraslo, rekao je gradonačelnik Damir Mandić koji će sa svojom administracijom sutra pred karlovačkim gradskim vijećnicima braniti prijedlog Proračuna grada za 2024. godinu.

- Vjerujem da će sutra na Gradskom vijeću sa svih strana biti dosta pitanja, ovaj proračun je potpuno u skladu s našim dokumentima od ranijih godina, mislim na Plan razvoja grada i provedbeni program gradonačelnika. 2024. će biti godina u kojoj završavamo jedan investicijski ciklus s kojim smo krenuli 2018. godine, a započinjemo jedan potpuno novi. Ne bih htio da nam ostanu u pamćenju sve one patnje koje su ljudi proživljavali vezano za sve silne radove u gradu, ali bez strpljenja građana ne bi uspjeli završiti ondosno privesti kraju što sad provodimo, rekao je Mandić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodaje da se s jednakim intenzitetom i ambiciozno kreću dalje realizirati projekti za koje smatraju da su nužni i bitni za građane. 

- Na području kulture, sporta, predškolskom odgoju i obrazovanju u 2024. godini ćemo imati značajna ulaganja. Vrtić Rečica koji je do pola gotov, kreće izgradnja vrtića Luščić. Na polju sporta rješavamo igralište NK Korana, ŠRC Mostanje - to je projekt koji se dosta dugo povlači po planovima i krajnji je rok da se realizira. Krajem 2024. ćemo imati i Hrvatski dom u funkciji ili će biti pred završetkom, a to je ulaganje što se tiče kulture kapitalno i nakon Edisona će malo koji grad imati takvu infrastrukturu za kulturu kao Karlovac, zaključuje gradonačelnik.

Rekao je da je za buduću školu u Luščiću projektiranje pri kraju, kao i da je Grad prijavio još neke škole za dogradnju.

- Nije sve u građevinama i dizalicama, ono što je bitno da prepoznajemo stvarne potrebe naših sugrađana. Oni koji su u teškoj situaciji je i dalje popriličan broj, zadnjih godina se vidi i da potreba za sredstvima tog programa jenjava, danas imamo puno više radnih mjesta koja se nude nego traže. Neće biti odstupanja da budemo na raspolaganju svima na pomoć kojima je potrebna, kaže.

U kontekstu novog investicijskog ciklusa, gradonačelnik je spomenuo novi ITU mehanizam, europska sredstva kojima će se graditi obilaznica Zvijezde, park Grabrik, nova prometnica u Luščiću, uređivati Bosanski magazin i Stari grad Dubovac.

- Očekujemo da će pozivi biti raspisani i krenuti radovi. Definitivno ćemo dobiti novo lice Zvijezde ali i podići standard mobilnosti, imat ćemo jako dobru biciklističku infrastrukturu i povezati pet gradskih četvrti biciklističkom stazom.  Poslovna zona Selce je naš veliki projekt, nastavljamo s otkupom zemljišta i zahvalio bi se većini vlasnika koji u prihvatili cijene, kazao je gradonačelnik.

Sutra je pred vijećnicima i dokument - proglašenje grada Karlovca sigurnim mjestom za žena na inicijativu SDP-a, pa se Mandić zahvalio svima koji su u tom procesu sudjelovali, Ženskoj grupi Korak, Centru za socijalnu skrb, Povjerenstvu za ravnopravnost spolova i vijećnicima Gradskog vijeća. 

- Vjerujem da je ovaj dokument uspio postići našu nakanu a to je da bude provediv, rekao je gradonačelnik. 

O detaljima proračuna govorila je pročelnica za financije Lidija Malović.

- Ukinut je prirez gradovima i općinama po toj osnovi dolazi do smanjenja prihoda, no dana nam je mogućnost povećanja poreznih stopa. Međutim, grad se odlučio za zadržavanje niže porezne stope na razini od 20 posto, a višu 30 na 33 posto za vrlo mali krug zaposlenih građana. Porez na potrošnju podignut s 2 na 3 posto i porez na kuće za odmor s 1 na 2 eura po kvadratu korisne površine. Zbog povećanja plaća koje se očekuje na razini RH od devet posto prosječno, očekuju se nešto veći prihodi od poreza na dohodak, tako da smo našim planom predvidjeli smanjenje poreza na dohodak za 7 posto u odnosu na 2023. godinu pa bi ti prihodi bez prireza trebali iznositi oko 23,3 milijuna eura, rekla je Malović.

Smatra da proračun nije manje ambiciozan ali i da je fokus stavljen na prikupljanje prihoda i realizaciju projekata sufinanciranih kroz treće izvore kao što su europski fondovi i nacionalni izvori. Grad će koristiti i prenesena sredstva i kreditne aranžmane od kojih su neki već zaključeni, a bit će i novih. Među prihodima su najznačajniji prihodi poslovanja oko 80 milijuna kuna, svi porezni prihodi su 25,6 milijuna eura a pomoći su preko 40 milijuna eura dok se iz ove godine u sljedeću prenosi 4,8 milijuna eura. 

- Naši proračunski prihodi su već 10 - 12 godina u rastu, naročito u vremenu od kada su se ozbiljnije počeli koristiti fondovi, sve manji je udio poreznih prihoda i sad su na oko 27 posto. Proračunskih korisnika ima 19, a imat ćemo ih 20 sa Sportskim objektima. Imamo dvvije trećine strogo namjenskih prihoda. Rashodi su u visini 95,2 milijuna eura, u tome je 56 posto rashodi poslovanja i u ovoj godini s obzirom na inflaciju i porast bilježemo rast svih rashoda od materijalnih rashoda, onih za zaposlene i svih ostalih. Rashodi za nabavu imovine su rekordno narasli i iznose 40 milijuna eura, kako za nabavu nove tako i održavanje postojeće imovine, izgradnja vrtića, cjelovite obnove objekata stradalih u potresu. Nisam uočila da neki grad ima tako velik udio za građenje i ulaganja na imovini, znači preko 40 posto proračuna, kazala je još pročelnica.

- Za školstvo se izdvaja najveći dio proračuna preko 20 posto, ali i sva ulaganja u škole su uključena u program. Najveći izdatak je početak cjelovite obnove OŠ Dragojle Jarnević ali i za dokumentaciju nove škole u Luščiću. Planira se završiti vrtić Rečica i graditi vrtić Luščić. Grad izdvaja 11, 3 milijuna eura za objekte za očuvanje kulturne baštine - obnova muzeja, Kamoda, zgrade gradske uprave i Mihalićeve kuće financirat će se iz državnog proračuna odnosno NPOO-a. Proračun je veći za 13,4 milijuna eura, odnosno 16,3 posto. Nastojali smo izvorne prihode planirati realno, fokusirati se na europske fondova ali i dalje razmišljati o svakoj stavci rashoda i biti racionalni, da se održi društveni standard, te se nadamo da ovakav proračun iako ambiciozan i kompleksan da je održiv i ostvariv, zaključila je pročelnica zadužena za gradsku blagajnu. 

Izdvojeno


Reci što misliš!