VIJESTI / KARLOVAC

DOPRINOS PREVENCIJI

Borba protiv femicida! Na inicijativu karlovačkog SDP-a na dnevnom redu Gradskog vijeća Rezolucija o proglašenju grada Karlovca sigurnim mjestom za žene

Borba protiv femicida! Na inicijativu karlovačkog SDP-a na dnevnom redu Gradskog vijeća Rezolucija o proglašenju grada Karlovca sigurnim mjestom za žene

U posljednjih 20 godina u Hrvatskoj je ubijeno čak 400 žena, a samo lani njih 13 od ukupno 27 slučajeva evidentiranih ubojstava

Na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća jedna od točaka je usvajanje Rezolucije o proglašenju Grada Karlovca sigurnim mjestom za žene, a biti će usvojena na temelju incijative SDP-a. Kako su danas istaknuli na pressici za medije, iako je donošenje Rezolucije predloženo još u srpnju ove godine, nikad nije kasno poduprijeti dobru ideju, a to je doprinos prevenciji, promptnoj reakciji i svakoj osudi nasilja nad ženama. 

SDP iznijeli su statističke podatke prema kojima više od polovice žena u EU je iskusilo neki od oblika seksualnog uznemiravanja i jedna od tri žene je bila žrtva fizičkog i/ili seksualnog nasilja. U posljednjih 20 godina u Hrvatskoj je ubijeno čak 400 žena, a samo lani njih 13 od ukupno 27 slučajeva evidentiranih ubojstava. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U 12 slučajeva ubojstava ženskih osoba ubojice su bile bliske žrtvama, supružnici, izvanbračni ili bivši partneri. Iako je lani nastavljen pad broja ubojstava u odnosu na 2021. za 11 posto, kao i ukupan pad broja ubojstava žena za 7,6 posto, evidentan je porast broja žrtava ženskog spola čije su ubojice bliske osobe. 

Tijekom ove godine ubijeno je šest. Prema službenim podacima, Hrvatska je među članicama EU-a na trećem mjestu po broju femicida u odnosu na broj stanovnika. Prema podacima MUP-a lani je prijavljeno više od 11.500 slučajeva nasilja nad ženama u obitelji ili bliskom krugu - 5.832 osobe ženskog spola bile su žrtve prekršaja nasilja u obitelji, a čak 5.706 kao žrtve kaznenih djela u istom okruženju. 

- Ove činjenice su neprihvatljive za svakog od nas i zato je potrebno djelovati. Upravo iz navedenih razloga SDP Karlovac predložio je Gradskom vijeću Grada Karlovca donošenje Rezolucije kojim bi naš Grad proglasili mjestom sigurnim za žene, jer je borba protiv rodno uvjetovanog nasilja obveza svakog od nas na svim razinama vlasti, prije svega lokalnih i regionalnih vlasti koje su najbliže građanima, ističu u SDP-u. 

Prihvaćanjem ove Rezolucije Grad Karlovac se u okviru svojih nadležnosti obvezao kroz 15. mjera provoditi ciljeve, a iz karlovačkog SDP dalje naglašavaju kako je na svima nama da počnemo djelovati odmah u cilju prevencije, adekvatne reakcije kao i zaštite nasilja nad ženama i djevojčicama.

Izdvojeno


Reci što misliš!