VIJESTI / KARLOVAC

PRORAČUN 2024.

Gradsko vijeće većinu amandmana na proračun nije usvojilo, porezna reforma značajno utjecala na novo proračunsko razdoblje

Gradsko vijeće većinu amandmana na proračun nije usvojilo, porezna reforma značajno utjecala na novo proračunsko razdoblje

Možemo i Nova ljevica pripremili su 11 amandmana na proračun za 2024. godinu, a SDP šest

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojen je proračuna za 2024. godinu. Planiran je u iznosu od 95,2 milijuna eura, što je 13,4 milijuna eura ili 16,3 posto više od ovogodišnjeg. Značajan učinak na gradski proračun ima porezna reforma, no unatoč promjeni u strukturi prihoda, po riječima Lidije Malović, pročelnice Upravnog odjela za proračun i financije, gradski proračun za iduću godinu nije manje ambiciozan, ali je fokus na prikupljanju prihoda i realizaciji projekata sufinanciranih kroz različite treće izvore, nacionalne i europske. Za realizaciju će biti korištena i prenesena sredstva iz ove godine, te kreditni aranžmani.

Najviše sredstava se izdvaja za osnovno školstvo – 22,3 milijuna eura, gotovo četvrtina proračuna. To uključuje i rashode za obnovu zgrade Osnovne škole Dragojle Jarnjević i izradu projektne dokumentacije za novu školu u Luščiću.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za predškolski odgoj se izdvaja 9,6 milijuna eura, deset posto proračuna. Planira se izgradnja vrtića u Rečici i početak izgradnje vrtića u Luščiću. Grad za smještaj djece u vrtićima izdvaja oko dvije i pol tisuće eura godišnje po djetetu. Ne znam koliko smo to osvijestili. Cijene koje roditelji plaćaju i dalje su iste, tako već desetak godina, i iznose od 33 do 90 eura mjesečno po djetetu, a, ako roditelj ima više djece u vrtiću, ti su iznosi i manji.

- U ovoj godini imamo još i značajna ulaganja u očuvanje kulturne baštine, za što je planirano 11,3 milijuna eura, a ta su sredstva namijenjena cjelovitoj obnovi projekata za koje je provedena ili je pri kraju konstrukcijska obnova – mala zgrada gradske uprave, zgrada KAMOD-a, Hrvatski dom, kuće Stjepana Mihalića i zgrade Gradskog muzeja Karlovac. To se financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Za kulturu se izdvaja dodatno oko četiri milijuna eura, što uključuje financiranje naše četiri ustanove u kulturi, pojasnila je pročelnica Lidija Malović. 

Gotovo 15 milijuna eura je osigurano za izgradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture. Za održavanje komunalne infrastrukture se u pravilu koristi komunalna naknada i taj program za iduću godinu iznosi 5,6 milijuna eura. Za sport se izdvaja 5,25 milijuna eura, između ostaloga za ŠRC Mostanje i nogometno igralište Turanj.

Amandmani na proračun 

Možemo i Nova ljevica pripremili su 11 amandmana na proračun za 2024. godinu, kojim predlažu javni poziv za organizaciju i besplatan prijevoz onkoloških pacijenata na terapije po uzoru na sjajan program u Rijeci. Raspis javnog natječaja za Dom za starije i nemoćne u Luščiću, predlažu da se odmah krene u izradu dokumentacije i da bude javni arhitektonski natječaj koji se stigne sad napraviti. 

Klub traži osnivanje mobilnog psihološkog tima za djecu u školama, uvođenje građanskog odgoja u školama, funkcionalna parkirališta za bicikle na ključnim lokacijama u gradu. Zatim, predlagali su izmjenu projektne dokumentacije Trga bana Jelačića a kako bi se sačuvala stabla lipe na trgu, te izradu studije o stanju poljoprivrede u gradu Karlovcu.

Predlažu osnivanje kratkih lanaca opskrbe hranom kao temeljom za lokalne poljoprivrednike, uređenje košarkaškog igrališta u Tuškanovoj. Možemo i Nova ljevica još traže uređenje šetnice Vladimira Peršina Mrkvice od mosta prema Gazi po nasipu te uređenja poučne staze Kozjača. 

Klub SDP-a predložio je šest amandmana. Tražili su povećanje potpore za novorođenu djecu s 450 na 700 eura, sufinanciranje troškova postupka medicinski potpomognute oplodnje, sufinanciranje projektne dokumentacije za ugradnju solarnih panela, dizanje iznosa za nabavku higijenskih potrepština u osnovnim školama, povećanje satnice za pomoćnike u nastavi, ulaganje u prostore u kojima borave djeca u produženim boravcima u osnovnim školama.

Gradsko vijeće u modificiranom obliku prihvatio je amandman koji se odnosi na besplatan prijevoz onkoloških pacijenata, a djelomično je prihvaćen amandman za ulaganje u prostore u kojima borave djeca u produženim boravcima. 

Pročelnica Lidija Malović napomenula je kako je Grad otvoren za razgovore i razrade o pitanjima sufinanciranja medicinske potpomognuta oplodnje i ugradnje solarnih panela za naredne proračune.  

Izdvojeno


Reci što misliš!