VIJESTI / KARLOVAC

ružno pače

Što će biti s Velikom vojarnom? Sve javne zgrade na trgu su u obnovi, imaju li vlasnici Karlovačke banke uopće interes da je privedu novoj svrsi?

Što će biti s Velikom vojarnom? Sve javne zgrade na trgu su u obnovi, imaju li vlasnici Karlovačke banke uopće interes da je privedu novoj svrsi?

Banka u ovom slučaju nije ispred građana i neće biti. Treba ispoštovati proceduru, jasan je bio gradonačelnik Damir Mandić

Što će biti s Velikom vojarnom, ogromnim povijesnim zdanjem u karlovačkoj povijesnoj jezgri koje je, po najnovijim informacijama, nakon potresa dodatno nastradala i sad tijekom radova na izgradnji kanalizacijskog i vodovodnog sustava u Zvijezdi. 

Vlasnik Velike vojarne je Karlovačka banka koja ju je kupila još 2007. godine u vrijeme gradonačelnika Damira Jelića i dok je KABA-om upravljala obitelj Šola za oko dva milijuna eura. Kako su u međuvremenu završili Šole pa i Jelić dobro je poznato. Kasnije su zgradu izgrađenu davne 1754. godine od skoro pet tisuća četvornih metara s kupnjom banke nasljedili karlovački industrijalci, vlasnici HS Produkta Marko Vuković i Ivan Žabčić. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon što je propao plan da prema modelu Davora Petračića Velika vojarna doživi svoju revitalizaciju i postane stambena zgrada, banka za ovu zgradu više nema gotovo nikakav interes pa je i uzaludno pokušava prodati. S obzriom na sve gore stanje, ta će misija biti još teža. S obzirom da će Trg bana Jelačića uskoro dobiti novo ruho, preko puta se obnavlja crkva a s druge strane iz temelja gradi Oružana koja će biti pretvorena u Regionalni centar kompetencije, nije ni čudo da je u fokusu ostalo ovo "ružno pače", s pitanjem tko će ga obnoviti, kad već ne žele vlasnici tvrtke koja na godišnoj razini ostvaruje dobit veću od 40 milijuna eura. 

Pitanje što će biti s ovim zdanjem logično je postavljeno i na tematskoj sjednici Gradskog vijeća na kojem se raspravljalo o šteti nastaloj tijekom radova u Zvijezdi.

Unutar Zvijezde, zaštićene kulturno povijesne cjeline, ima osam pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara. Od toga tri su objekta javne namjene, crkva sv. Nikole, crkva Presvetog Trojstva sa samostanom i muzej. Pet je objekata u privatnom vlasništvu, to su Velika vojarna, dvije kuće na Strossmayerovom trgu 1 i 2, palača Gutterer u Banjavčićevoj i zgrada na adresi Kukuljevićeva 20. 

Vijećnica Draženka Polović (Možemo!) podsjetila je da je Velika vojarna u vlasništvu Karlovačke banke. Objekti javne namjene bit će saniranih bez većih problema javnim novcem, mišljenja je Polović, no dodaje što će biti ovim privatnim. 

- Posebno je pitanje Velike vojarane, što će biti s njom? Je li čekamo da se ona do kraja sruši pa da je idemo opet obnavljati od temelja ispočetka kao neku repliku, pitala je Polović, dodajući kako je nevjerojatno je da jedan od strateških projekata ITU mehanizma uređenje i revitalizacija Trga bana Jelačića a da se ne razmišlja i još uvijek se ne zna o sudbini Velike vojarne. 

Gradska pročelnica Ana Hranilović Trubić odgovorila je kako objekti koji se nalaze unutar spomeničke baštine i do sada su prilikom obnove mogli koristiti javni poziv iz sredstva spomeničke rente. 

- Grad Karlovac planira raspisati poziv kojim će se moći urediti objekti i iznos će biti daleko veći nego što su sada bila sredstva iz spomeničke rente. Ali prvo se mora utvrditi iz osiguranja da ne bi došlo do dvostrukog financiranja, istaknula je 

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je da je stvar struke i najlogičnije da se s obnovom krene kad budu radovi završeni. Najavio da će pri prvom rebalansom proračuna biti osigurana sredstva. Zbog aktualnih radova u Zvijezdi s pozicije Velike vojarne, gradonačelnik je otkrio da ga je posjetila direktorica banke sa svojim odvjetnikom.  

- Moj stav je bilo jednostavan, ako se dokaže da je netko nešto dužan platiti, onda će platiti. Ali banka u ovom slučaju nije ispred građana i neće biti. Treba ispoštovati proceduru. Da i banka treba pozvati policiju, pa neka policija evidentira i neka prijavi na taj način, poručio je Mandić.

Izdvojeno


Reci što misliš!