VIJESTI / KARLOVAC

GRADSKI VIJEĆNIK

Dimitrije Birač s mještanima na Turnju: U Zvijezdi se plaše da neće biti sanacija oštećenja nakon radova, a to se upravo događa na Turnju

Dimitrije Birač s mještanima na Turnju: U Zvijezdi se plaše da neće biti sanacija oštećenja nakon radova, a to se upravo događa na Turnju

Stanari se bune da im prilaz nije vraćen u prvobitno stanje, ali i na biorotor zbog kojega trpe smrad, kanalizaciju u podrumima i zmije

- Ljudi u Zvijezdi se boje da ono što je oštećeno za radova neće biti v, evice Dimitrije birač.

Stigao je na Turanj te naglasio da je ovo četvrt, dio grada, i utoliko treba doći i popraviti situaciju, a ne da te se zivka šest mjeseci.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Najbezobraznije je odgovarati na mejlove po kopirajući ranije, poručio je Birač upozoravajući na probleme stanara s oštećenim prilazom stambenom objektu i s biorotorom, modernom septičkom jamom.

Naveo je da je riječ o katastrofalnoj situaciji, "gotovo sapunici u kojoj glavne uloge igraju Grad Karlovac i tvrtka Vodovod i kanalizacija".

- Stanari se dugo, posebice nakon što je u ovoj četvrti proveden projekt 'Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac-Duga Resa', žale da im je oštećen asfalt, a nije vraćen u prvobitno stanje. Postoje problemi i s biorotorom na kojega su priključeni korisnici dvije stambene zgrade te Osnovna škola 'Turanj'. Od Vodovoda i kanalizacije te Grada Karlovca su dobili odgovor da će problemi biti riješeni u najkraćem mogućem roku. Nakon toga je prošlo nekoliko mjeseci, pa su se obratili meni. Raspitao sam se kod Grada Karlovca i Vodovoda i kanalizacije u čemu je problem, a dobio sam gotovo isti odgovor – da će oštećeni asfalt sanirati u najbržem mogućem roku, a da će korisnici koji su priključeni na biorotor biti priključeni na javni sustav odvodnje onoga trenutka kada on dobije uporabnu dozvolu te da je tehnički pregled dogovoren za 11. siječnja 2024. Prošlo je dva mjeseca od rečenog roka, a dobio sam opet isti odgovor, što je nevjerojatno, rekao je Birač.

Objasnio je da, kada se biorotor napuni do kraja, a ne isprazni odmah, kanalizacijom se pune podrumi.

- Stanarima se oduzima od računa, što znači da je prvi ulaz u minusu od pričuve, jer im se to naplaćuje. Što je s uporabnom dozvolom, sanacijom asfalta i kada će se riješiti ti problemi", zapita je Birač i dodao: "Ono što se događalo u Zvijezdi događa se i drugdje. Ako ovdje ne mogu riješiti par četvornih metara asfalta i ovaj biorotor, kako će riješiti probleme koje je uzrokovala u Zvijezdi teška mehanizacija? Poručujem gradonačelniku da prestane s takvom pričom i da angažira sustav da se te stvari riješe.

Stanarka Vesna Spasić je navela da je biorotor postavljen 2003. godine kao privremeno rješenje i da je 16. prosinca 2021. godine bilo rečeno da će se sanirati nakon završetka radova na odvodnji. "Do danas opstaje problem i iz Grada Karlovca ne žele odgovarati na naše mejlove. Obveza Grada Karlovca je da pomogne, a nije naša da se borimo sa sustavom koji iscrpljuje, pa, ako prođe, prođe... Vrlo je teško živjeti pored biorotora", rekla je V. Spasić.

Njezin susjed Anđelko Mikan je dodao da biorotor djeluje tako da "eliminira krute stvari, a tekuće ne filtrira, nego izlaze u Koranu". Damir Spasić i Mikan su kazali da ne postoji pravilo koliko često dolazi kamion isprazniti septičku jamu, da nekada dolazi svakodnevno, pa i dvaput dnevno, nekada par puta tjedno. "Kad preskoče pražnjenje, zaštopa se", rekao je Spasić, a za oštećeni prilaz napomenuo da je u privatnom vlasništvu suvlasnika stambene zgrade.

Stanar Marko Majstorović je pak naveo da "biorotor uništavaju vlažne maramice". "One ga začepe i apeliram da se ne bacaju u zahod", rekao je.

Matija Tominac iz kuće tik do biorotora je upozorio da se oko toga na proljeće javljaju zmije. "One su, doduše, neotrovne, ali, nedajbože, da se pojave i otrovne, a imam dijete od godinu dana starosti koje će se ovuda početi igrati", upozorio je Tominac.

Iz Vodovoda i kanalizacije su odgovorili na prozivke napomenom da su na Turnju i Kamenskom u roku dvije godine izvedeni veliki zahvati na izgradnji kanalizacije i obnovi vodoopskrbe – 15 kilometara nove odvodnje, 13 kilometara novog vodovoda i devet crpnih stanica s novim asfaltom.

- Tehnički pregledi odvijaju se detaljno s ciljem da se svaki dio novog sustava kanalizacije pregleda, to uključuje pregled svih crpnih stanica, revizijskih okana i slivnika, moguće infiltracije oborinskih voda u sustav, položaje nosača za rukohvate u oknima, priključne cijevi u oknima i spojevi, položaje penjalica i ljestvi u oknima, slivničke rešetke, produžetke, klizače, upravljačke ormare i ventilacije te svaki metar kanalizacijske cijevi kako bi kasnije sustav kojeg će Vodovod i kanalizacija preuzeti na održavanje funkcionirao u skladu sa tehničkim zahtjevima rada sustava, navela je glasnogovornica Vodovoda i kanalizacije Maja Božić.

Nastavila je da će po ishođenju uporabne dozvole kućanstva dobiti obavijesti da su nastupili uvjeti za priključenje na novoizgrađeni sustav javne odvodnje.

- Kako smo pojasnili i gospodinu Biraču, dok ti uvjeti ne nastupe, biorotor će biti u funkciji, kojeg naši djelatnici svakodnevno obilaze te prazne po potrebi. Što se tiče asfaltiranja oštećenog dijela u blizini biorotora, službe Grada Karlovca, prema dobivenim informacijama, odradit će u narednom tjednu. Stanare i ovim putem pozivamo da se obrate u Vodovod i kanalizaciju, za sve teme iz naše nadležnosti, a g. Biraču poručujemo da stručni kadar Vodovoda i kanalizacije svakodnevno brine te upravlja sustavom vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja na području grada Karlovca kojeg čini preko 750 kilometara vodoopskrbe te 180 kilometara kanalizacijske mreže, o redovitoj vodoopskrbi preko 50.000 stanovnika na našem konzumnom području, čiji se proces nadzire i njime upravlja od 0 do 24 sata, da smo građanima uvijek dostupni i da reagiramo u najkraćem mogućem roku te svakodnevno rješavamo niz situacija na terenu koje su sastavni dio funkcioniranja sustava, poručila je M. Božić.

Izdvojeno


Reci što misliš!