VIJESTI / KARLOVAC

DUGA TRADICIJA

Turistički vodiči će Karlovčanima i posjetiteljima odsad moći govoriti i o povijesti šumarstva u Karlovcu! Ima puno zanimljivosti uz dugu tradiciju

Turistički vodiči će Karlovčanima i posjetiteljima odsad moći govoriti i o povijesti šumarstva u Karlovcu! Ima puno zanimljivosti uz dugu tradiciju

Vrijedi podsjetiti da je Karlovac kolijevka hrvatskog šumarstva od 1765. godine i grad prve hrvatske Uprave šuma

Povodom Međunarodnog dana šuma u organizaciji Hrvatskog šumarskog društva ogranak Karlovac i Uprave šuma podružnice Karlovac održano je tematsko predavanje „Tragom povijesti karlovačkog šumarstva“.  

Od okupljenih je 20-ak sudionika njih 15-ak bilo članova udruge turističkih vodiča Karlovačke županije „Bastion“. Iz Uprave šuma javljaju da će upravo turistički vodiči Karlovačke županije, sudionici ove tematske radionice koji rade na proširivanju svojih znanja, posjetiteljima i stanovnicima Karlovca na stručan i zanimljiv način prenijeti i na konkretnim primjerima predočiti značaj Karlovca u temeljima hrvatskog šumarstva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prezentaciju je održao Oliver Vlainić, stručnjak za šumarsku povijest i autor 4 monografije o povijesti karlovačkog šumarstva. Voditelj Uprave šuma podružnice Karlovac Marin Svetić nadovezao se na izlaganje te pojasnio današnje gospodarenje šumama na području UŠP Karlovac kao i planove za budućnost.

- Sudionicima su podijeljene karte s ucrtanim pozicijama povijesnih šumarskih lokacija te dani drugi materijali o šumama i šumarstvu Hrvatske nakon čega je uslijedio terenski obilazak nekoliko od 20 znamenitih šumarskih karlovačkih lokacija. Prvo je stajalište ove zanimljive tematske staze već ispred zgrade Uprave šuma gdje se nalazi poučna ploča o osnutku šumarstva u Karlovcu, a nastavlja se šetnicama nazvanim po znamenitim šumarima u arboretumu Šumarske i drvodjeljske škole. Najviše je povijesnih tragova u pravoj „šumarskoj ulici“ Rakovac gdje je kroz prošlost stanovalo više šumara i šumarskih institucija, kažu u karlovačkoj Šumariji.

Iako je Karlovac kolijevka hrvatskoga šumarstva i grad prve hrvatske Uprave šuma, dodaju, ta je spoznaja rijetko prezentirana posjetiteljima grada, a i njegovim je stanovnicima malo poznata.

- Stoga vrijedi podsjetiti kako je Karlovac kolijevka hrvatskog šumarstva od 1765. godine i grad prve hrvatske Uprave šuma. U dugogodišnjem razdoblju istraživanja šumarske povijesti izdane su četiri monografije o povijesti karlovačkog šumarstva. Sve su dostupne u digitalnom izdanju na web stranici HŠD-a i Ogranka Karlovac, navode u Upravi šuma. 

Izdvojeno


Reci što misliš!