VIJESTI / KARLOVAC

NE VJERUJU IM?

Građanska inicijativa: Sastanak pokazao duboko neslaganje i visoku razinu javnog nepovjerenja između građana i Vodovoda i kanalizacije

Građanska inicijativa: Sastanak pokazao duboko neslaganje i visoku razinu javnog nepovjerenja između građana i Vodovoda i kanalizacije

Geomehaničkim nadzorom je potvrđeno kako je tehnologija korištenja talpi radi zaštite građevinske jame bila najbolja i da duboki iskopi krinks oplatama nisu optimalno rješenje.

Predstavnici inicijative građana Zvijezde i Gaze Milan Medić i Matija Volner su nakon sastanka s predstavnicima Vodovoda i kanalizacije i s geomehaničarom Krešimirom Bolančom održanom u utorak u Karlovcu poručili da je taj susret "pokazao duboko neslaganje i visoku razinu javnog nepovjerenja koja vlada između građana i nositelja projekta 'Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Karlovac - Duga Resa'".

Riječ je o projektu vrijednom više od 67 milijuna eura kojega provodi ova karlovačka gradska tvrtka, dok radove u Zvijezdi i na Gazi izvodi GIP Pionir.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Glasnogovornica Vodovoda i kanalizacije Maja Božić je izvijestila da je geomehaničkim nadzorom potvrđeno kako je tehnologija korištenja talpi radi zaštite građevinske jame bila najbolja i da duboki iskopi krinks oplatama nisu optimalno rješenje.

- Objekti koji nemaju temelje nemaju niti kontakt s tlom pa je normalno da se pomaci događaju. Ti su objekti zahtijevali konstrukcijske obnove i time bi se rizik od štete isključio, navela je.

Nastavila je da se rade probni iskopi u Draškovićevoj kojima se ispituje stanje temelja i da će se rezultati predstavit građanima te odrediti mjere za ojačanje temelja gdje se to pokaže potrebnim.

- Sve novosti komunicirat ćemo redovito sa stanarima. Nakon toga će se odlučiti idu li, kada i na koji način radovi na polaganju infrastrukture. Nakon istražnih radova će se raditi dopuna izvedbenih projekata zaštite građevinske jame kojim će se odabrati i tehnologija Bitno je reći da su objekti u lošem stanju i da su uvjeti za radove nepovoljni i rizik postoji bez obzira na način provođenja radova. Sve to je rečeno na sastanku, poručila je i dodala da se ono što se odnosi na Draškovićevu odnosi i na Bencetićevu i Gambonovu.

Građani "očekuju jače garancije da prilikom izvođenja radova neće više dolaziti do oštećenja".

- U tom pogledu je posebnu pažnju građana izazvao elaborat koji je naručio Vodovod i kanalizacija od magistra znanosti Bolanče pod nazivom 'Stručno mišljenje o tehničkim rješenjima zaštite rovova za polaganje cjevovoda u četvrti Zvijezda'. U njemu se jasno navodi da će se zaštita iskopa za polaganje cijevi u Kraševoj ulici i dalje odvijati zabijanjem čeličnog žmurja kao i da će se za nastavak radova u Gambonovoj, Bencetićevoj i Draškovićevoj ulici na iskopima dubljim od četiri i pol metra također raditi na dosadašnji način – zabijanjem talpi – usprkos tome što se u istom elaboratu jasno navodi da 'ovisno o vibracijama i o stanju okolnih objekata su moguća oštećenja'. To drugim riječima znači da se i dalje nastavlja s radovima na način koji je do sada već prouzročio katastrofalne posljedice u karlovačkoj Zvijezdi, poručili su Medić i Volner.

Istaknuli su "da je nadzor nad projektom do sada vođen na krajnje nezadovoljavajući način" i da to pokazuju posljedice po objekte u Zvijezdi.

Pitaju se je li tim nadzornih inženjera do sada uopće imao u svojem sastavu stručnjaka za geomehaniku? Na jučerašnjem je sastanku predstavljen novi član nadzornog tima koji nesumnjivo ima potrebne reference, pa se time još više povećava sumnja građana da do sada pravog geomehaničara u timu nadzornog inženjera ustvari nije niti bilo, naveli su iz građanske inicijative.

Nastavili su da Vodovod i kanalizacija i dalje odbija zahtjev građana za nezavisnom stručnom revizijom cijelog projekta, "a to o se odbijanje pravda nespremnošću da kriteriji za izbor revizora bude stručnost i iskustvo". Umjesto toga, Vodovod i kanalizacija i dalje traži da glavni i de facto jedini kriterij za provođenje nezavisne revizije bude isključivo cijena. To znači da će se revizija projekta, ako do nje uopće i dođe, provesti od strane nestručnog i jeftinog izvođača. Naravno da takva revizija neće zadovoljiti javni interes i unaprijed je odbacujemo", poručili su Volner i Medić, a iz Vodovoda i kanalizacije su ovih dana objasnili kako zahtjevi građana nisu usklađeni sa Zakonom o javnoj nabavi.

Volner i Medić su rekli da je na sastanku obećano da će se u narednih nekoliko dana izraditi projekt istraživanja stanja temelja u ulicama u kojima tek trebaju započeti radovi koji će se potom opet predstaviti javnosti prije nego što se ponovno krene u kopanje sondažnih jama.

- Nakon toga bi trebala uslijediti izrada projekta učvršćivanja temelja na osnovu kojega bi se isti učvrstili prije početka radova. Postavlja se samo pitanje zašto to isto nije napravljeno prije izvođenja radova u Zvijezdi, u ulicama u kojima je već došlo do oštećenja, dodali su iz građanske inicijative.

Izdvojeno


Reci što misliš!