GDJE I KAD?

LIJEPA PRILIKA

Utorak je Međunarodni dan muzeja - tim povodom besplatan ulaz u Gradski muzej Karlovac, Galeriju Vjekoslav Karas i Stari grad Dubovac

Utorak je Međunarodni dan muzeja - tim povodom besplatan ulaz u Gradski muzej Karlovac, Galeriju Vjekoslav Karas i Stari grad Dubovac

Međunarodni dan muzeja je manifestacija kojom muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. S ciljem promoviranja svog rada Gradski muzej Karlovac, Galerija Vjekoslav Karas i Stari grad Dubovac će na Međunarodni dan muzeja, u utorak, 18. svibnja publici osigurati besplatan ulaz u muzejske postave i aktualne izložbe u Gradskom muzeju Karlovac, Galeriji Vjekoslav Karas i Starom gradu Dubovcu. 

U Gradskom muzeju Karlovac posjetitelji mogu razgledati stalni postav u kojem se osim već slavnog Velocipeda, popularno poznatog pod nadimkom "kostotresac", može vidjeti i čeljust špiljskog medvjeda koji je izumro prije oko 30.000 godina. U Gradskom muzeju posjetitelji mogu razgledati i izložbu „Vrata Zvijezde“ koja otkriva značajne rezultate karlovačkih istraživanja o renesansnoj Zvijezdi. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U maloj dvorani Gradskog muzeja Karlovac smještena je gostujuća izložba Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba pod nazivom „Priroda – laboratorij boja: Tradicionalno tehnološko znanje“. Izložbom je predstavljeno tradicionalno znanje o upotrebni prirodnih boja mineralnog, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu. Ova interaktivna izložba nudi pregršt aktivnosti za djecu i mlade: od slaganja modela vapnenice do upoznavanja kemijskih formula pojedinih biljnih pigmenata.

U Galeriji Vjekoslav Karas posjetitelji se mogu upoznati s djelima prvog hrvatskog školovanog slikara i slikara po kojem se hrvatsko slikarstvo 19. stoljeća prepoznaje u cijelom svijetu - Vjekoslava Karasa. Izložba „Karas pod upitnikom: izložba povodom obilježavanja 200. obljetnice rođenja Vjekoslava Karasa“ naglašava neprocjenjivu vrijednost Karasove osobnosti i umjetničkog opusa. Gradski muzej Karlovac posjeduje 9 Karasovih slika od kojih je 6 konzervatorsko-laboratorijski istraženo u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu. Izložbom se predstavljaju rezultati do sada provedenih istraživanja, a između ostaloga mogu se vidjeti i dva Karasova antologijska djela: slika „Rimljanka s mandolinom“ i portret ilirca Stjepka Ljuboja Lopašića. Izložba pruža priliku da se na jednom mjestu sagledaju i zagonetni odjeci Karasove najpopularnije kompozicije „Vila nadahnjuje jednog barda junačkim narodnim pjesmama, kao i da se upoznaju s portretom poznatim kao nositeljem jedinog poznatog Karasova potpisa u Hrvatskoj – „Portretom gđe Karas“.

Na Starom gradu Dubovcu posjetitelji mogu razgledati stalni postav branič-kule, a s vidikovca upoznati pejsaž dvaju bivših carstava, danas triju suvremenih država. U izložbenom prostoru Starog grada Dubovca otvorena je izložba „Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu“ Posudionice i radionice narodnih nošnji Kulturnog centra Travno. Izložbom je predstavljen povijesni utjecaj razvoja prometnih infrastruktura na razvoj dizajna tradicijskog ruha. 

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja Gradski muzej Karlovac će u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu 18. svibnja u 18 sati održati i prvo javno predstavljanje kataloga višestruko međunarodno nagrađivane inkluzivne izložbe „Gledam dodirom“.

Radno vrijeme Gradskog muzeja Karlovac u utorak, 18. svibnja je od 8 do 16 sati, Galerije Vjekoslav Karas od 8 do 16 sati i Starog grada Dubovca od 10 do 18 sati.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!