GDJE I KAD?

INKLUZIJA

"Gledam dodirom" - višestruko nagrađivana izložba Muzeja grada Karlovca otvorena i u Zagrebu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu otvorena je višestruko međunarodno nagrađivana inkluzivna izložba „Gledam dodirom“. Riječ je o gostujućoj izložbi Muzeja grada Karlovca, koja je prilagođena slijepim osobama te poziva na upoznavanje začudnog likovnog svijeta djece oštećena vida i doživljaj vrhunskih radova hrvatskih umjetnika u mediju skulpture kroz osjet dodira.

Izložba je proizašla iz interdisciplinarne suradnje stručnjaka na području likovnog obrazovanja, povijesti umjetnosti, tiflopedagogije i dizajna. Donosi koncepcijski i produkcijski pomak u izložbenoj praksi i veću dostupnost likovne umjetnosti osobama s oštećenjem vida. Osmišljena je prema načelima univerzalnog dizajna kao dinamičan, trodimenzionalan narativni medij s naglašenom kinestezijskom i haptičkom, a ne samo vizualnom dimenzijom. Stvara osjetilno obogaćeno okruženje koje potiče znatiželju, maštu i empatiju kod svih generacija posjetitelja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U prvom dijelu zagrebačkog postava predstavljeno je šezdesetak dječjih radova u mediju male plastike, reljefa, taktilnih slika i crteža u kontekstu inovativne metode likovne pedagogije prilagođene osobama oštećena vida. Metodu je razvila profesorica likovne kulture Tanja Parlov iz Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ u Zagrebu.

Drugi dio izložbe posvećen je otkrivanju govora oblika kroz neposredan kontakt s umjetničkim skulpturama. Predstavljen je izbor 24 umjetničke skulpture iz fundusa Muzeja grada Karlovca i posudbe iz uglednih javnih i privatnih zbirki i suvremenih hrvatskih umjetnika, među kojima su i antologijska djela hrvatske umjetnosti „Pas na tragu“ Branislava Deškovića i „Bik“ Vojina Bakića i futuristička prostorna instalacija TUFT dizajnerskog kolektiva Numen/ For Use.

U tri tematske cjeline: ljudska figura, svijet životinja i apstraktni oblici, izloženi su radovi nastali u širokom vremenskom luku. Izložena su djela umjetnika koji su ostavili dubok trag u hrvatskoj i europskoj umjetnosti 20. stoljeća: Roberta Frangeša Mihanovića, Vanje Radauša, Koste Angelija Radovanija, Dušana Džamonje, Vojina Bakića i Branka Ružića. Izložena su radovi Želimira Janeša, Ivana Lesiaka. Hrvoja Dumančića, Irena Podvorac, Renate Vranyczany Azinović i Ksenije Turčić.

Raznolikost zastupljenih materijala i načina njihove obrade pruža bogat taktilni i vizualni, ali i zvučni doživljaj. Participacija i emocionalna uživljenost publike započinje prolazom kroz tamnu sobu koja videćim posjetiteljima nudi simulaciju sljepoće i iskustvo otežanog kretanja, a završava nesvakidašnjim i uzbudljivim taktilno-kinestetičkim iskustvom prolaza kroz 8 metara dugu prostornu instalaciju TUFT grupe Numen/For Use.

Dio izložbenog postava su dva hands-on /radionička punkta: Prepoznaj oblik i Taktilni crtež, namijenjena obiteljima s djecom, školskim i vrtićkim grupama. Punktovi sadrže didaktički materijal za likovna istraživanja i stvaranja osmišljena da budu podjednako zanimljiva i izazovna videćoj i nevidećoj djeci. Misao za ponijeti / misao za ostaviti na kraju postava nudi priliku za kontemplaciju i ostavljanje utisaka, i kutak za odmor pasa vodiča. U ovom postavu predstavljen je i mehanički stroj za pisanje na Brajevom pismu iz fundusa TMNT-a.

Izložbu je otvorio državni tajnik dr.sc. Ivica Poljičak, izaslanik ministrice Ministarstva kulture i medija, a otvorenju su nazočili ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić, ravnateljica Muzeja grada Karlovca Hrvojka Božić, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" Ivana Rotim, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Marinka Bakula Anđelić, zamjenici Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić i Mira Pekeč Knežević.

Izložba je nastala prema stručnoj koncepciji Lane Bede, više kustosice pedagoga Muzeja grada Karlovca u suautorstvu s Tanjom Parlov iz Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“, a kustosica gostovanja izložbe u Tehničkom muzeju Nikola Tesla je Katarina Ivanišin Kardum. Vizualni identitet, dizajn izložbe i kataloga potpisuje Studio Rašić+Vrabec.

Radno vrijeme izložbe je od utorka do petka od 11 do 19 sati i vikendom od 10 do 14 sati. Ulaz na izložbu je besplatan, a ostaje otvorena do 4. prosinca 2022. godine.

Izdvojeno


Reci što misliš!