GDJE I KAD?

VRIJEDNA BAŠTINA

"Hinko Krapek - čovjek svoga doba" - izložba i monografija predstavljaju jednog od najznačajnijih fotografa Hrvatske, ali i Slovenije

U Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića, a povodom 185. godišnjice ove ustanove te 30. godišnjice otkako je stekla i status Središnje knjižnice Slovenaca u Republici Hrvatskoj, održani su izložba i predstavljanje monografije pod nazivom "Hinko Krapek - čovjek svoga doba". 

Izložba je postavljena u Likovnom salonu "Ljudevit Šestić", a potom je u Ilirskoj dvorani predstavljena i monografija, a autorica i izložbe i monografije je muzejska savjetnica Povijesnog odjela Muzeja grada Karlovca, Sanda Kočevar. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ona je proteklih godina istraživala, popisala, sistematizirala i digitalizirala Krapekovu baštinu, kako u muzejima, tako i u drugim nacionalnim i međunarodnim baštinskim ustanovama. Zanimljivo je da Karlovac i Maribor smatraju Hinka Krapeka, najznačajnijim fotografom u drugoj polovini 19. stoljeća, tako da se izložba održava pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj.

Recenzenti monografije su dr. sc. Hrvoje Gržina iz Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu i mr. sc. Oskar Habjanič, viši kustos Pokrajinskog muzeja u Mariboru. Za grafički dizajn monografije zaslužna je tvrtka BOLFEKi art & graphic design studio, a za likovni postav izložbe Nikolina Jelavić Mitrović. Stručne suradnice na izložbi su Aleksandra Mikić Grginčić i Vedrana Vrana iz Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića. Program je financijski podržala Karlovačka županija.

(foto: FB Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić Karlovac)

Izdvojeno


Reci što misliš!