GDJE I KAD?

DUBOVAC U ZELENOM

Dan sv. Patrika obilježit će se u petak na Starom gradu Dubovcu u čast irskog plemića koji ga je spasio od propadanja!

Dan sv. Patrika obilježit će se u petak na Starom gradu Dubovcu u čast irskog plemića koji ga je spasio od propadanja!

Muzeji grada Karlovca su povodom obilježavanja Dana sv. Patrika pripremili program posvećen Lavalu Nugentu, nekadašnjem vlasniku Starog grada Dubovca koji ga je u 19. stoljeću spasio od propadanja. Na Starom gradu Dubovcu će se u petak, 17. ožujka, od 10 do 22 sata moći razgledati info kutak posvećen Lavalu Nugentu, Stari grad Dubovac će od 19 sati  biti osvjetljen zeleno, a od 19:30 sati će se u atriju Starog grada održati koncert poznatog jazz glazbenika Gorana Ilića koji će izvoditi pjesme poznatih irskih izvođača.

Poslije odlaska Francuza iz Karlovca 1813., Stari grad Dubovac pretvoren je u barutanu i  zapušten. Takav stoji do 1837. kada vlasnik Starog grada postaje Laval Nugent. Nugent je bila stara irska plemićka obitelj s područja Westmeatha i Riverstowna. Obitelj Nugent renovira Stari grad Dubovac u romantičnom stilu, a kule dobivaju kruništa inspirirana gotikom. Iako povijesno netočna, ova obnova spasila je Stari grad Dubovac od propadanja i sačuvala ga od urušavanja. Kruništa na kulama uklanjaju se tek nakon Drugog svjetskog rata kada se Dubovac u potpunosti renovira u današnji izgled.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upoznajte se s izgledom Starog grada Dubovca za vrijeme obitelji Nugent sa starih razglednica i fotografija iz fundusa Muzeja grada Karlovca u prigodnom info kutku u kojem ćete doznati više i o Lavalu Nugentu i njegovoj važnosti u hrvatskoj povijesti. Uživajte u Starom gradu Dubovcu osvjetljenom u zeleno, Ilićevim izvedbama slavnih irskih izvođača poput Van Morrisona, The Pogues, Sinead O’ Connor, Thin Lizzy, U2 i podsjetite se na irsko nasljeđe na Dubovcu.

Radno vrijeme Branič kule je za vrijeme trajanja koncerta produženo do 22 sata.

Izdvojeno


Reci što misliš!