GRAD KARLOVAC

PROGRAMSKI SADRŽAJI

Edison 21. stoljeća će biti "kino i više"! Osnovat će se nova javna ustanova, kino će imati dvije dvorane, vrhunsku opremu, VR i puno dodatnih sadržaja

Edison 21. stoljeća će biti

Stalni program će se sastojati od recentne hollywoodske produkcije, festivalskih filmova, na svoje će doći ljubitelji klasike, a tu će biti i program za djecu i mlade, kroz dio stalnog, ali i školskog programa, kazala je Dojčinović Matovina.

Projekt rekonstrukcije karlovačkog Kina Edison "težak" je skoro 26 milijuna kuna, no manje je poznato da je usporedo s građevinskim radovima u tijeku i provedba projekta s ciljem da se osmisle i upogone programski sadržaji budućeg kina. 

Radi se, naime, o projektu "ITU - revitalizacija nekadašnjeg kina Edison u funkciji pokretanja integriranih turističkih programa u gradu Karlovcu". I on je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i to s nešto više od milijun eura od čega je 85 bespovratno, a danas je ovaj program i predstavljen na gradilištu kina koji bi svoja vrata mogao otvoriti već početkom ljeta iduće godine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako smo doznali na tiskovnoj konferenciji, Kino Edison ipak neće biti u sklopu Gradskog kazališta Zorin dom već će se, rekao je gradonačelnik Damir Mandić, po preporuci Ministarstva osnovati nova javna ustanova koja će njim upravljati. Još nije poznat broj zaposlenih, no radit će se o stručnim osobama, a gradonačelnik je uvjeren da će nova ustanova djelovati slično kao i Aquatika, te da svojom djelatnošću zaraditi dovoljno za pokrivanje svih troškova i da neće biti dodatni teret gradskom proračun. A građani će dobiti moderno kino s velikom i malom dvoranom koje prati vrhunsko ozvučenje, novitet je i VR kino, možda i prvo ovakvog tipa u Hrvatskoj. U potkrovlju će biti multifunkcionalna dvorana, a predviđen je i ugostiteljski prostor.  

- Ovaj projekt se provodi paralelno s građevinskom obnovom Edisona i sufinanciran je iz istog Fonda, Grad Karlovac ga provodi u partnerstvu sa Zorin domom, Kinoklubom Karlovac i Turističkom zajednicom grada Karlovca. Nama je cilj opremiti i uspostaviti kulturne i turističke sadržaje u revitaliziranom objektu nekadašnjeg kina kako bi novoopremljeni objekt postao središte festivalskih sadržaja, obrazovnog i konferencijskog turizma. Povezat ćemo kulturnu baštinu, audiovizualnu i scensku umjetnost kroz primjenu modernih tehnologija, rekla je Marijana Tomičić, pročelnica Upravnog odjela za razvoj grada i EU fondove kojoj je do osnivanja ustanove i povjeren zadatak da kao privremena ravnateljica provede taj postupak. Kako je kazala, ovaj dodatni posao će obavljati volonterski. 

O programskom sadržaju više su govorili voditeljica produkcije Lana Dojčinović Matovina i koordinator programskih sadržaja Marinko Marinkić.

- Naše građane najviše zanima što će se događati i prikazivati u Edisonu i kada. Edison će biti "kino i više" i naši građani će dobiti toliko dugo željeno i očekivano kino, a grad Karlovac još jedno mjesto, objekt koji će pomoći u daljnjem kulturnom i turističkom pozicioniranju grada. Kino Edison će biti gradsko kino za sve generacije i sve ukuse. Stalni program će se sastojati od recentne hollywoodske produkcije, festivalskih filmova, na svoje će doći ljubitelji klasike, a tu će biti i program za djecu i mlade, kroz dio stalnog, ali i školskog programa, kazala je Dojčinović Matovina. 

Kako dodaje, posebnost koju će razvijati je VR kino, no u onom dijelu "više" je potencijal ovog prostora, mikrolokacija Edisona i geografska lokaciju našeg grada za konferencijski odnosno kongresni turizam.

- Tu ćemo također biti posvećeni kao i za festivalski dio. U ovo vrijeme iduće godine ćemo ugostiti već poznati Four river festival, ali i druge festivale. Razvijamo Edison da bude mjesto doživljaja, inspiracije ali i učenja i zabave. Programska shema je postavljena da građanima pruži dodatni izvor zabave, ali i da učvršćuje poziciju Karlovca kako atraktivne kulturne i turističke destinacije, ali i da sve to ima i pozitivan uticaj na gospodarstvo naše zajednice, zaključila je programska voditeljica.

Koordinator Marinkić je rekao da će kino biti vrhunsko opremljeno s dvije dvorane, mala će biti ispod tribina velike. Oprema će biti digitalni projektori sa surround zvukom, dok će u potkrovlju biti dvorana za druge tipove sadržaja, radionice ili popratne sadržaje koji će ići uz festivale i programe. 

- U sklopu projekta se radi i pet kratkih dokumentarnih filmova, tematski vezanih za grad Karlovac, zanimljive osobe i povijesne trenutke, ali i pet VR filmova koji će se prikazivati u kinu. U nabavi je set od 70 VR naočala, tako da će Edison biti i jedno od prvih VR kina u Hrvatskoj, rekao je Marinkić. 

Izdvojeno


Reci što misliš!