IZBORI 2017.

HNS planira ubrzati sustav gospodarenja otpadom u županiji - Ne žele da građani plaćaju kazne zbog nečije neodgovornosti

HNS planira ubrzati sustav gospodarenja otpadom u županiji - Ne
žele da građani plaćaju kazne zbog nečije neodgovornosti

- S gospodarenjem otpada, na žalost, nismo daleko odmakli baš kao ni s izgradnjom centra na Babinoj Gori. Ako budemo tako puževim korakom išli – nismo još otkupili ni zemljište za pristupne ceste i riješili imovinsko-pravne odnose – kada će taj centar početi raditi? Odlagalište Ilovac gubi dozvolu za rad 2018. Karlovačka vlast se tješi da će im netko iz Ministarstva produžiti uporabnu dozvolu da se može i dalje koristiti odlagalište. Koja je nama utjeha da brdo na Ilovcu samo raste, koja je to utjeha građanima koji žive uz samo odlagalište? Mislim da se svi moramo sabrati skupa u Karlovačkoj županiji i reći što želimo. Nemamo puno za razmišljanje! Neki još uvijek preispituju samu lokaciju Centra, ali mislim da to nema više smisla jer previše je godina prošlo, kazne iz EU već nam vise na leđima i teško ćemo ih izbjeći jer nismo ništa napravili. Kada postanem županica, u sinergiji sa svim gradonačelnicima i načelnicima to ćemo početi rješavati, kazala je HNS-ova kandidatkinja za županicu Marina Novaković Matanić, predstavljajući njihov program gospodarenja otpadom.

Napomenula je da bi se, obzirom na političku situaciju, to što nemamo ministra zaštite okoliša i moguće izvanredne parlamentarne izbore, moglo dogoditi da izgubimo još vremena, a onda i zaradimo kazne iz EU zbog neispunjenja preuzetih obveza.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- To će ići iz džepova naših građana. Ne možemo se tako ponašati prema njima, moramo preuzeti odgovornost i rješavati probleme, naglasila je.

Kandidatkinja za članicu Županijske skupštine Ana Matan kazala je kako je nužno unaprijediti sustav gospodarenja otpada, a to znači i educirati građane o recikliranju i razvrstavanju otpada, stvoriti im uvjete za odvojeno prikupljanje svih vrsta otpada, te im osigurati naplatu po stvarno proizvedenim količinama otpada.

- Bitno je kod ljudi probuditi svijest da trebaju izbjegavati stvarati otpad, odnosno, činiti to u najmanjoj mogućoj mjeri. Poslije toga treba ga što više reciklirati za ponovnu uporabu, a samo onaj nužni ostatak koji se ne može nigdje upotrijebiti, treba odlagati. Taj otpad treba svesti na najmanju količinu, poručila je Matan.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!