IZBORI 2020.

NAPAD NA SLOBODNO TRŽIŠTE

Poduzetnici zgroženi HDZ-ovim booking portalom: 'Nisam vidio socijalističkiji prijedlog i jeftiniji populizam!'

Poduzetnici zgroženi HDZ-ovim booking portalom: 'Nisam vidio socijalističkiji prijedlog i jeftiniji populizam!'

HDZ planira uspostaviti državni booking portal za privatni smještaj s provizijom do 5 posto

Iako je službeno predstavljanje danas, HDZ-ov izborni program "Sigurna Hrvatska" pušten je u javnost u ponedjeljak, a neki njegovi djelovi već su naišli na val kritika. 

Najveći odjek dobio je plan HDZ-a podignuti prosječnu plaću na 7600 kuna, a minimalnu na 4250 kuna. Predviđeno je i smanjenje broja ministarstava te lokalnih dužnosnika, ali i otvaranje 100.000 radnih mjesta. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dijelom i preko web booking portala za privatni smještaj s provizijom do 5 posto, a u programu stoji i kako će otvoriti 20.000 novih radnih mjesta u turizmu te potaknuti izgradnju do 7000 novih hotelskih soba do kraja novog mandata.

Čelni čovjek udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas ocijenio je da na taj način HDZ napada slobodno tržište. 

Na Facebooku je objavio poduži post u kojem ističe da "nije vidio socijalističkiji prijedlog i jeftiniji populizam". 

Poduzetnik Saša Cvetojević također se "narugao" HDZ-ovim planovima.

"AirBnB i Booking strepe. Čujem da večeras u oba zasjedaju uprave i traže strategiju za borbu protiv novog igrača. Igrača toliko opasnog da će ih potaracat nižom provizijom, boljim korisničkim iskustvom te ogromnim marketinškim fondom. Kako li se ja toga nisam sjetio?", napisao je Cvetojević na Facebooku.

Evo što je sve u podužem postu o HDZ-ovim turističkim planovima napisao Bujas: 

“... “ekonomsku suverenost” države, koja će se postići, tvrdi HDZ, i uspostavom “web booking portala privatnog smještaja s provizijom do pet posto”...

Ukoliko je doista ovo dio programa HDZ-a (a ponukan prijedlogom HGK), vezan uz stvaranje nekakvog booking portala HTZ-a, kojim će se sa do 5% provizijom napadati tržište, moram priznati da nisam davno vidio “socijalističkiji” prijedlog, i jeftiniji populizam, s jedne strane, a s druge strane sam siguran da će već poznati “njihovi frendovi” raditi taj i takav portal, koji da budemo jasni, možda relano vrijedi nekoliko stotina tisuća eura, a u njihovoj varijanti očekujem i cijenu preko 5 mil. eura.

No, osim što je diskutabilno zakonski da li uopće HTZ kao institucija na budgetu države (parafiskalnom, naime, HTZ svoje poslovanje financira kako iz boravišnih pristojbi, tako i iz tzv. “članarina”, te iste članarine su naravno parafiskalnini prislini namet mnogim tvrtkama koje nemaju nikakve veze s turizmom, pa tako npr. neke tvrtke koje se bave preradom drveta ili pak tekstilom plaćaju i po 40-50 000 kn/godišnje i više, a naime, plaća se HTZ-u na bazi, pazite sad, prometa, a ne vaših prihoda, tako da možete i godinu završiti u gubitku, možda baš i zbog te, nazovi “članarine”), upitno je zašto bi netko sa praktički proračunskim sredstvima radio nelojalnu konkurenciju na trzištu!

Neka gospoda iz HDZ-a krenu u svoj poslovni pothvat, sa svojim novcima i izađu na trzište i pokušaju s provizijom od 5% napraviti jedan takav portal i biti profitabilni. Neka to rade sa svojim novcima, nazovu ga recimo - #HDZbooking, zaposle ljude, plate kampanju (ponajprije Googleu), rade na SEO-u itd.

HDZ s ovim segmentom svog programa pokazuje da je protiv slobodnog trzišta, i to na onaj najgadljiviji način, direktnog uplitanja u isto s našim novcima, praktički velike većine tvrtki, a i samim tim projektom je direktna i u cijelosti nelojalna konkurencija i svim RH portalima i putničkim agencijama koje nude i privatni smještaj. Ali i svim drugim segmentima - hotelima, obiteljskim hotelima, kampovima itd. 

Ovo je najveći atak na slobodno tržiste u RH, a budite sigurni da nikakvog efekta biti neće, potrošit će (podijelit će se) se deseci i deseci miljuna eura, pozaposliti hrpetina podobnih, a bez ikakvog rezultata, jer ga nikad država nije niti do sada imala.

Ovo je perfidni spin kojim se obećavaju brda i doline malim iznajmljivačima, a dočekat će nas “spaljena zemlja” i dizanje nameta i jos veće uhljebljivanje, a u režiji HGK, majstora uhljebljivanja!

Slovenci su vam gospodo pokazali kako se to radi, i pomaže turizmu, dali su o ovoj situaciji po 200€ svakoj odrasloj osobi, a 50€ po djetetu, pa trošite u Sloveniji gdje i kako želite, bez uplitanja države na samo tržište.

Ovaj pokušaj uništavanja bilo kakve privatne inicijative u jednom segmentu tržišta je najgore što sam ikad vidio u zadnjih 30 g., pa niti SDP-u ovakav nonsens ne bi pao na pamet.

I za kraj gospodo, “ekonomska suverenost države” se ne ostvaruje formiranjem nekakvih portala, već stvaranjem uvjeta da svi građani RH mogu i kroz bavljenje poduzetništvom ostvarivati svoje ciljeve, na slobodnom tržištu.

Što je slijedeće: državna putnička agencija, koja vas dovodi gratis u RH ili vodi po RH, možda i gratis državni povremeni prijevoz...a najbolje i da letovi budi gratis...nemojte stati, vratite i odmaralista, vratite sour i our...ne postoji gospodo gratis, netko to plaća, a to smo mi - poduzetnici i obrtnici u privatnom sektoru, zar nas želite uništiti?

A za šećer na kraju, evo i neki primjeri parafisklanih nameta (na godišnjoj bazi) , pronađi HTZ!

1.) Proizvođač, sektor drvne industrije, do 2000 zaposlenih
- članarina HGK - 123.699 kuna
- spomenička renta - 47.267 kuna
- rtv-pristojba - 54.640 kuna
- tri naknade - za ambalažu i ambalažni otpad, za gospodarenje otpadnom ambalažom i povratna naknada - 65.242 kuna
- naknada za uređenje voda - 521.532 kuna
- komunalna naknada - 3.450.908 kuna
- članarina turističkim zajednicama - 170.120 kuna
- naknada za šume - 191.386 kuna
Ukupno - 4.624.798 kuna
2.) Proizvođač, industrija hrane i pića, do 300 zaposlenih
- članarina HGK - 47.676 kuna
- spomenička renta - 30.924 kuna
- rtv-pristojba - 73.920 kuna
- naknada za uređenje voda - 207.192 kuna
- komunalna naknada - 1.082.615 kuna
- članarina turističkim zajednicama - 124.406 kuna
- naknada za šume - 70.564 kuna
- naknada za zaštitu voda - 71.019 kuna
- naknada za gospodarenje otpadom - 121.063 kuna
Ukupno - 1.829.380 kuna

Izdvojeno


Reci što misliš!