KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije točno 40 godina strogo je zabranjena vožnja biciklom kroz Zvijezdu - mnogi su od revne "milicije" ostajali bez ventila

Prije točno 40 godina strogo je zabranjena vožnja biciklom kroz Zvijezdu - mnogi su od revne

Kontrole su bile manje-više redovne, ne stalne, ali učinkovite.

Možda se i varamo, ali dojma smo da se danas biciklisti kontroliraju eventualno samo povremeno kada je riječ o (ne)propisnom prelaženju ceste, dok je u gradu jako teško naići na ponekog dežurnog policajca koji kontrolira vožnju biciklom. Dakako, ne zazivamo veću represiju i veće kontrole, iako ne treba ni sporiti oko toga da bi mnogima danas trebalo više edukacije o najosnovnijim prometnim pravilima pa i običnom bontonu - vrijedi to za bicikliste, ali i za vozače automobila, kao i pješake.

U osamdesetim godinama, pak, gotovo je cijela Zvijezda bila "zabranjena zona" za bicikliste. Kontrole su bile manje-više redovne, ne stalne, ali učinkovite. Voziš se lijepo biciklom kroz Radićevu prema Korani, ne juriš, paziš da ne ugrožavaš pješake, ali odjednom je pred tobom "milicajac". Podignuta ruka, legitimiranje i, često, oduzimanje ventila. Pa se put nastavlja (ili vraća prema kući) pješice, s ispražnjenim gumama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako je mnogima iz generacija 40+ u sjećanju takvo stanje iz osamdesetih, ipak nije tako bilo uvijek. Naprotiv, odluka o zabrani vožnje bicikla Zvijezdom donesena je prije ravno 40 godina, u vrućem ljetu 1983. godine...

"Biciklisti", Karlovački tjednik, 25. kolovoza 1983.

Novom regulacijom saobraćaja u staroj karlovačkoj jezgri, koja je odnedavno na snazi, zabranjen je promet za sva vozila, a pješaci su dobili velike slobodne površine kojima se mogu "bez straha" šetati. Ovo pod navodnicima zato što nesavjesni ne poštuju nikakve znakove, prosto previđaju zabrane, pa i betonske žardinjere koje sprečavaju prolaz vozilima.

Zabrana prometa u karlovačkoj Zvijezdi vrijedi, naime, i za bicikliste, iako u ovom slučaju smatramo da bi biciklistima trebalo omogućiti kretanje u sada zabranjenoj zoni i po za to posebno označenim stazama. S tim smo upoznali i Mirka Rakušu, komandira Stanice milicije za kontrolu i regulaciju saobraćaja, koji je rekao da bi u narednoj fazi poboljšanja regulacije prometa u ovom dijelu grada trebalo razmisliti i o ovom prijedlogu. 

Mogućnosti za obilježavanje biciklističkih staza postoje u gotovo svim ulicama u Zvijezdi (Radićevu ulicu bi trebalo potpuno prepustiti pješacima). Ni financijska sredstva ne bi trebala predstavljati ograničenje jer se radi samo o nekoliko kilograma žute boje, kojom bi se obilježile staze, i o nekoliko znakova, koji bi upozorili na postojanje biciklističkih staza u staroj gradskoj jezgri.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!