KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Poguranac u bolje sutra karlovačkog nogometa

7 DANA NA 4 RIJEKE: Poguranac u bolje sutra karlovačkog nogometa

Nogometaši Karlovca 1919

zaustavili su niz loših rezultata u proljetnom dijelu sezone pobjedom od 5:3 protiv zabočke Mladosti. Momčad Matije Štefančića, donedavnog nogometaša a od proljetnog dijela sezone i trenera seniorske momčadi, napokon je odigrala kvalitetno. Jest da nije neki rezultat za euforiju i da je Karlovac još uvijek u donjem dijelu prvenstvene ljestvice 4. Hrvatske nogometne lige, ali baš zato ovaj trenutni bljesak bijelo-plavih s „Čavleka“ ipak zaslužuje osvrt i u „7 dana na 4 rijeke“. Tko zna možda i kao poguranac u bolje nogometne dane ovog stogodišnjaka. Tome pogurancu ide u prilog i razgovor s profesionalnim trenerom kluba pod ugovorom s Karlovačkom športskom zajednicom Matijom - Matom Štefančićem, sinom jedine karlovačke svjetske atletske rekorderke Jelice Pavličić i nekadašnjeg nogometaša Zdravka Štefančića, a što ga je u intervjuu „Nedjeljom u podne“ dao našem novinaru Darku Liscu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rezultati Karlovca zasad nisu blistavi ali realni optimist „Mata“ Štefančić koji je dosad bio osam godina trener u Školi nogometa gdje je trenirao sve selekcije od Karlića do sada seniora koje je preuzeo (ne)očekivano, vjeruje da će i na tom planu uskoro krenuti na bolje. Aktualni trener Karlovca nije bez trenerskih ambicija. Ima UEFA A licencu što je druga po snazi licenca u svijetu nogometa i što je važno za njegov stručni napredak, a planira upisati i UEFA PRO trenerski tečaj. Kao nogometaš imao je potpisan četverogodišnji ugovor s Dinamom a odradio je samo pola ugovora. Možda je Dinamo bio preveliki zalogaj za tadašnjeg 19-godišnjaka?

– U mojoj nogometnoj karijeri dosad bilo je lijepih dana i prvoligaških iskustava, ali kad podvučem crtu moj subjektivni dojam je da sam ipak mogao puno više. Uvijek mi se bilo teško odvajati od Karlovca i gdje god bih igrao koristio sam svaku sekundu da dođem kući. Bilo je i inozemnih ponuda, ali na kraju bih uvijek popustio zovu Karlovca – rekao je Štefančić.

NK Karlovac 1919 se tako nakon godina traženja konačno okrenuo vlastitim mladim snagama koji vole i osjećaju Karlovac svojim a ne prolaznim gradom. Da li je klub na to prisilila neimaština nakon što su neko vrijeme „grcali“ u novcima poput „pijanih milijardera“, ili što danas zbog toga više niti približno nisu zanimljivi političarima, posve je nebitno. Najvažnije je da vodstvo kluba ima strategiju koju zna kako i s kime ostvariti. Domaći kadar u nogometu, kao i u drugim karlovačkim sportovima, jedina je i realna opcija karlovačkog sporta koja dugoročno, do nekih boljih vremena, može popraviti „krvnu sliku“ najpopularnijeg karlovačkog nogometnog kluba.

1. KARLOVAČKA MILJA

Prošle godine Karlovački cener najavio je ulazak u svjetsku elitu i vidjeli smo dosada najjaču utrku i u muškoj i ženskoj konkurenciji. Čak i velika kiša koja je padala gotovo cijelo vrijeme, nije uspjela poremetiti užitak trčanja i pokvariti atmosferu. Naprotiv, fotografije veselih trkača kako ulaze u cilj po ogromnom pljusku i danas se redovito mogu pronaći na trkačkim portalima i društvenim mrežama. Kako je za ovu godinu najavljeno, ovogodišnji Karlovački cener opet će otići korak dalje!

S obzirom na ovogodišnju obljetnicu te godinu osnutka Karlovca 1.579. ideja je napraviti jednu utrku koju mogu svi istrčati – Karlovačku milju u duljini od 1.579 metara!

- Vjerujemo da će milja postati popularna već prve godine i da će na njoj stvarno nastupiti cijele obitelji i da će je mnogi iskoristiti za zagrijavanje i da osjete atmosferu Karlovačkog cenera dan ranije. Ona neće biti vezana samo za ovogodišnju obljetnicu nego ćemo nastaviti i dalje s njom jer vjerujem da će dodatno potaknuti mnoge na trčanje i danas, sutra Karlovačka milja biti svojevrsni prvi korak prema Karlovačkom ceneru – naglasio je idejni začetnik i organizator Karlovačkog cenera Robert Franjković.

Konačno, 7. Karlovački cener održava se u petak, 7. lipnja 2019. na Trg bana Josipa Jelačića uz zagrijavanje već u četvrtak s dječjim utrkama i definitivno 1. Karlovačkom miljom.

70 GODINA

Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) proslavio je prigodnom svečanošću u zagrebačkome hotelu Westin 70 godina postojanja na kojoj su se okupili brojni hrvatski sportski novinari, ali i brojni sportaši, sportski djelatnici i uglednici. Dodijeljene su i godišnje nagrade i priznanja HZSN-a, a predstavljena je i knjiga "70 godina, a još se bavi sportom" o povijesti HZSN-a. Sportska televizija izravno je prenosila svečanost iz Westina, a Trend televizija emitirat će snimku svečanosti danas, srijeda 10. travnja u 15 sati i u petak 12. travnja u 12 sati. Predstavljanje knjige „70 godina, a još se bavi sportom ...“ biti će održano u Školskoj sportskoj dvorani, utorak, 16. travnja 2019. u 19 sati, u organizaciji Sekcije HZSN Karlovac pod pokroviteljstvom karlovačkog gradonačelnika Damira Mandića i Zajednice športova Karlovačke županije.

Izdvojeno


Reci što misliš!