KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Karlovački karate od Feitla do Povrženića

7 DANA NA 4 RIJEKE: Karlovački karate od Feitla do Povrženića

Karate klub Karlovac 1969

, jedan od najstarijih karate klubova u Hrvatskoj, a u petak 11. listopada i službeno obilježava pedesetogodišnji kontinuitet rada. Kroz njega je prošlo tisuće mladih sportaša željnih zdravog odrastanja, afirmacije, samodokazivanja i druženja. Klub i njegovi treneri, natjecatelji i dužnosnici ostavili su svoj trag u Karate savezu Hrvatske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako neki povijesni izvori i sportske monografije tako navode, karlovački se karate klub nije razvio iz sekcije zagrebačkog karate kluba, već je u Karlovcu osnovan karate klub koji je bio samostalan od svojega prvog dana. Osnovan je u veljači 1969. godine na poticaj Želimira Žige Feitla. Iste godine, kad je osnovan Karate klub Karlovac, utemeljen je i Karate savez Jugoslavije, a prije toga djelovali su karate odbori u sastavu Jugo saveza Hrvatske i Jugoslavije.

OSNIVAČI I PRVI NATJECATELJI

Pokretač karatea u gradu na četiri rijeke bio je svestrani karlovački sportaš Želimir Žiga Feitl, odličan rukometaš RK Dubovac kojega je u svoje redove zvao zagrebački Medveščak. Bio je u dilemi nastaviti li igrati rukomet u velikom klubu ili se posvetiti novom sportu. Odlučio se za ono drugo – bavit će se karateom. Izuzetna volja i još neistraženi vidici toga sporta natjerali su ga da u proljeće 1969. godine s nekolicinom svojih prijatelja, mahom Dubovčaka, osnuje karate klub u Karlovcu. Pored Feitla osnivači Karate kluba Karlovac još su bili: Dragutin Hamilton, Zdravko Lipošćak, Zdravko Spahija, Damir Perinčić, Mihovil Galović, Svetozar Matanović, Božena Boljkovac, Čedomil Hamilton i Josip Cindrić. Prvi predsjednik Kluba, od osnivanja do 1976. godine, bio je sudac Općinskoga suda u Karlovcu Dragutin Hamilton, a potom dipl. ing. građ. Imre Radić. Dopredsjednik je Želimir Feitl, tajnik Zdravko Lipošćak, blagajnik Ivica Krstačić, a klupski ekonom Mihovil Galović.

Treninzi su počeli ujesen 1969. u Fiskulturnom domu (današnji Sokolski dom), Hrvatskom domu, a kasnije i u OŠ Herta Turza (danas OŠ Banija). Među prvima koji su se oprobali u dotad u Karlovcu nepoznatoj karate vještini, uz već spomenute, bili su uglavnom dubovački sportski entuzijasti: Marijan Hajdinić, Miroslav Vuksan, Ivan Hižak, Berislav Glazer, Miljenko Ožvald i drugi. U to je vrijeme Karate klub Karlovac okupljao 80 članova među kojima je bilo i šest djevojaka. Ženska sekcija Kluba počela je organizirano djelovati 1973. godine, a okupljala je više od 30 djevojaka. Pionirska sekcija upisuje 100 članova, a počela je s radom i sekcija rekreativaca koja okuplja 25 članova preko 30 godina starosti.

SEDMO SVJETSKO ČUDO

Financiranje je uglavnom bilo od članarine. Mjesečna članarina iznosila je 20 dinara iz čega se plaćalo korištenje termina u dvorani, dok se svaki član sam brinuo o nabavci svojega kimona. Za pojas se trebalo izboriti polaganjem ispita. Klub je odmah registriran kod SOFK-e Karlovac i Karate saveza Hrvatske. Uz mnogo odricanja i puno volje savladali su i te „porođajne“ prepreke. Nakon pet mjeseci pogledi na karate u Karlovcu već su bili malo drugačiji. Mnogi su uvidjeli da je to ozbiljan sport s budućnošću. Za sve je to bio novi i još nepoznat sport i mnogi su tada u karataše gledali kao na sedmo svjetsko čudo.

Između 1969. i 1975. godine bio najistaknutiji karataš karlovačkoga Kluba te član karate reprezentacije Jugoslavije bio je Želimir Feitl . Danas je to Dino Povrženić, prvak države, reprezentativac i najbolji sportaš grada i županije.

Od tada je vrijeme zaista vrtoglavo proletjelo. Prošlo je već 50 godina!

- Tako dugo dok će KK Karlovac 1969 omogućavati mladima da u karate sportu osjete radost življenja, mogućnost izricanja vlastite slobode i postizanja svojih ciljeva te razvijaju pozitivan odnos s društvenom sredinom, Klub ne mora brinuti za svoju budućnost – smatra prof. dr. Branimir Kuleš, svjedok vremena osnivanja karate kluba u Karlovcu.

Danas je Karate klub Karlovac 1969 respektabilan klub od samoga početka njegova djelovanja. Nove generacije koje dolaze u KK Karlovac 1969 imaju sve uvjete za nastavak uspješnoga rada svojih prethodnika. Jamstvo je to svijetle budućnosti tog sporta u gradu na četiri rijeke.

Pedeset godina Karate klub Karlovac 1969 obilježiti će u petak, 11. listopada 2019. u 19 sati, svečanošću u Gradskom kazalištu Zorin dom na kojoj će biti predstavljena monografija „Pedeset godina karatea u Karlovcu – od Feitla do Povrženića“ i 16-minutni dokumentarni film „50 godina Karate kluba Karlovac 1969“. Svoj su dolazak najavili brojni gosti među kojima i tri svjetska prvaka u karateu - Enver Idrizi, Dani Domdjoni i aktualni Ivan Kvesić i još mnogi drugi. Voditelj svečanost je glavni urednik Sportske televiziji Jura Ozmec, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) i glavni tajnik Svjetskog udruženja sportskih novinara (AIPS). Klub će se tom prigodom zahvaliti najistaknutijim pojedincima kluba, institucijama koje su tijekom protekloga razdoblja pomogle Klub, te novinarima medijskih kuća koji su kontinuirano izvještavali o aktivnostima naših karataša.

Izdvojeno


Reci što misliš!