KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Karlovački biciklizam, mini rukomet i planinarstvo prepoznatljivi na karti Hrvatske

7 DANA NA 4 RIJEKE: Karlovački biciklizam, mini rukomet i
planinarstvo prepoznatljivi na karti Hrvatske

TOUR OF CROATIA

Biciklistička utrka“Tour of Croatia“ ukupno ima 6 etapa, 1.075 kilometara staze, 1.762 metra najviša je točka utrke (sv. Jure na Biokovu) i završava u Zadru, a u Karlovcu danas, 18. travnja, starta druga etapa. Putem televizijskog prijenosa utrku će se pratiti u 165 država u svijetu. Cilj je, dakle, kroz ovu utrku promovirati biciklizam, ali i pokazati potencijale Hrvatske svijetu, pa su se uključili Grad Karlovac i Karlovačka županija. Ta promocija, naravno, košta Grad i Županiju koji u organizaciji sudjeluju s 375.000 kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U ovogodišnjem „Tour of Croatia“ sudjeluje 21 ekipa, 147 sudionika, koji stižu iz 16 država. Po jedna ekipa dolazi iz SAD-a, Kolumbije i Rusije te iz ostalih europskih zemalja. Nastupit će niz sudionika, koji su do sada imali zapažene rezultate na nekim od najpoznatijih svjetskih biciklističkih utrka. Radoslav Rogina iz slovenske momčadi Adria Mobil biti će najveća hrvatska uzdanica na ovogodišnjem Croatia touru. 

Kolona biciklista proći će kroz sam centar Karlovca, a od turanjskog mosta krenuti će prava utrka preko Slunja, Rakovice, Plitvičkih jezera, Parka prirode Velebit, Maslenice do Zadra gdje će i završiti.

Dugoročno, ulaganje u taj vid promocije Hrvatske, a posredno tako i promociju Karlovca, s obzirom da će 4. etapa proći i kroz neka mjesta Karlovačke županije, svakako bi se trebalo isplatiti.

KARLOVAČKI BICIKLIZAM

U znaku potpore prolasku utrke „Tour of Croatia“ kroz Karlovac, gradske biciklističke udruge organizirale su rekreativne vožnje, a predvodnici su bili rekreativci iz SRK Pedala Laganini koji su za svoju tradicionalnu proljetnu biciklijadu od Karlovca do Trga u općini Ozalj i natrag, okupili više od stotinu biciklista svih uzrasta.

Poznato je da Karlovac ima bogatu biciklističku povijest koju je proslavila hrvatska biciklistička legenda - nenadmašni Ivan Levačić, rodom iz Virja u Podravini koji je doselio u Karlovca jer ga je „kupilo“ ondašnje gradsko vodstvo procijenivši da će biti brand i koristan za promociju grada i karlovačkog sporta. Danas grad ima tradicionalnu, najstariju i najmasovniju rekreativnu biciklističku vožnju u Hrvatskoj – Prvomajsku biciklijadu – koja će za otprilike dva tjedna okupiti rekordan broj sudionika od preko 2.000 građana.

PLANINARSTVO

Planinari Dubovca proslavili su protekli tjedan značajne obljetnice - 95 godina neprekidnog djelovanja i 135 godina od početka organiziranog planinarstva u Karlovcu. U galeriji SC-a otvorili su izložbu „I nakon 95 godina Planinarsko društvo Dubovac, autora Ratimira Draganjca. Potom su odradili akciju hodanja - od Aquatike, preko Vile Anzić i Starog grada Dubovca“ do planinarskog doma na Kalvariji, gdje je po tradicionalnim planinarskim običajima okončan jednodnevni službeni program.

Za svoju su obljetnicu primili i posebno priznanje Hrvatskog planinarskog saveza iz ruku predsjednika „planinarske vlade Hrvatske“ Vladimira Novaka. Karlovački gradonačelnik Damir Mandić, pokrovitelj manifestacije, odazvao se „s najjačim mogućim snagama gradskog magistrata“ - zamjenicima Ivanom Mrzljakom i Andrejom Navijalić te pročelnikom Upravnog odjela za opće poslove Vlatkom Kovačićem. A bio je nazočan i „prvi sportaš među jednakima“ – predsjednik gradske i županijske sportske asocijacije Želimir – Žiga Feitl.

Svaka čast planinari, da bi čovek reč rekal!

MINI RUKOMET

U Karlovcu je završeno 18. Otvoreno prvenstvo Karlovca u mini i super mini rukometu. U dvoje nedjelje nastupilo je 176 ekipa iz tri države – Slovenije, BiH i Hrvatske. Turnir je pripreman duže vrijeme a u organizaciji je sudjelovao iskusan Organizacijski odbor koji se godina ne mijenja, zato jer je uspješan! Sudjelovalo je 180 volontera u 38 službi. Sveukupni troškovi turnira iznose oko 211.000 kuna a pomoglo je čak 106 raznih tvrtki. Informacijski posao za turnir obavila je tvrtka Sportilus iz Čakovca u vlasništvu bivšeg vratara HRK Karlovac Sanimira Radeka.

- O turniru su putem našeg newslettera informirani svi rukometnih klubova iz regije, a za svaki turnir je izrađen bilten u digitalnom obliku sa svim informacijama, rezultatima, sponzorima.... Uskoro će biti objavljen i bilten sa svim informacijama o turniru, poveznicama koje se šalju na cca 1.000 raznih rukometnih adresa i tome slično. Izradili smo i web stranice turnira za digitalnu arhivu. Svi rezultati objavljivani su uživo s iz sve tri dvorane u kojima se igrao turnir. Na našoj facebook stranici www.sportilus.com objavljeni su postovi vezani uz svaki turnir, kao i poveznica na rezultate – naglasio je Radek.

Primjer su i „ogledalo“ mini rukometa u Hrvata koji se kopira, s kojim se svi poistovjećuju, a Karlovčani su već 18 godina najbolji i nedostižni. Zahvaljujući svojoj školi rukometa grad ima rukometnu bazu i prepoznatljiv je na rukometnoj karti Hrvatske… Još samo da prvoligaš ostane premijerligaš!

Tako su, eto, karlovački biciklizam, mini rukomet i planinarstvo prepoznatljivi na karti Hrvatske.

Izdvojeno


Reci što misliš!