KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Da se nikad ne zaboravi - karlovački sportaši i Domovinski rat!

7 DANA NA 4 RIJEKE: Da se nikad ne zaboravi - karlovački sportaši i
Domovinski rat!

Među hrvatskim braniteljima bilo je puno sportaša. U karlovačkom kraju poginula su 43 sportska djelatnika i sportaša. Ovaj tekst posvećen je njima ali i nedavno obilježenoj akciji Oluja kad su pripadnici Hrvatske vojske oslobodili Hrvatsku.

U Zagrebu je 28. prosinca 1990. godine utemeljen Hrvatski športski savez (HŠS) sa 43 strukovne udruge. Hrvatski olimpijski odbor (HOO) osnovan je 10. rujna 1991., također u Zagrebu. Karlovački športski savez (KŠS) osnovan je 14. veljače 1991. godine u Karlovcu. Hrvatski sportaši primljeni su, 10. rujna 1991. u Međunarodni olimpijski odbor (MOO), a u svibnju 1992. godine Hrvatska je kao suverena država postala i članica Ujedinjenih naroda (UN).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U ljeti 1991. godine, za boravka u SAD-u i Kanadi, bejzbolaši karlovačke Olimpije nastupali su pod hrvatskom zastavom. U isto vrijeme, u kolovozu, zapažena je gesta hrvatskih sportaša u New Yorku koji su nakon nastupa na SP-u u kick boxingu u Ocean Cityju protestirali pred zgradom Ujedinjenih naroda (UN) protiv agresije na Hrvatsku. Hrvatskoj reprezentaciji, u čijem su vodstvu bili prof. dr. Branko Kuleš, Damir Škaro i izbornik Karlovčanin Slobodan Martinović-Coco, tada su se pridružila i dvojica istaknutih hrvatskih košarkaša Dražen Petrović i Stojko Vranković. Također, Hrvatsku su za Domovinskog rata u inozemstvu uspješno zastupali rukometaši Karlovačke pivovare, članovi TKD Karlovac, bejzbolaši Olimpije i drugi.

AKTIVNI I U RATU

I u najtežim danima Domovinskog rata sportaši nisu prestali djelovati. Postupno su se svi karlovački klubovi aktivirali i nastupali u službenim natjecanjima. U vrijeme žestoke agresije Karlovac je 1992. bio domaćin 1. Športskih igara Vojne policije RH. Iste godine je TKD Karlovac ostvario u Italiji jedan od svojih najvećih uspjeha pobjedom na završnom klupskom turniru za Kup Europe. RK Karlovačka pivovara dospio je 1993. do četvrtzavršnice u natjecanju za europski rukometni Kup gradova. BK Olimpija osvojio je 1994. godine u Italiji 1. mjesto u B skupini pobjednika Kupa Europe. Na seniorskom EP-u u taekwondou koje je održano u Zagrebu Marijeti Željković pripala je srebrna, a Željku Jurčiću brončana medalja. Željković je te iste godine bila juniorska i seniorska prvakinja Hrvatske i viceprvakinja Europe, a HOO je proglasio najuspješnijom sportašicom Hrvatske. Rukometaš Darko Franović osvojio je u Portugalu broncu na EP-u, kao član seniorske reprezentacije Hrvatske. Isto odličje osvojio je karataš Mladen Vulović u Madridu na juniorskom EP-u. U srpnju 1995. Karlovčanin Miljenko Češković je u svojstvu trenera hrvatske košarkaške kadetske reprezentacije osvojio zlatnu medalju na EP-u u Portugalu. Za posebne zasluge u promicanju hrvatskog sporta i Hrvatske u svijetu u listopadu 1995. odlikovani s Redom Danice Hrvatske s likom Franje Bučara; tekvondašica Marijeta Željković i tekvondaš Željko Jurčić te rukometaš Darko Franović.

OŠTEĆENI SPORTSKI OBJEKTI

Jugo-vojska i pobunjenici s Korduna u petak 4. listopada 1991. sa stotinama granata zasuli su Karlovac, a tada i kasnije razarani su sportski objekti. Među prvima pogođena je nova četverostazna automatska kuglana u Mostanju koja je izgorjela do temelja, a bila je otvorena tek nekoliko mjeseci ranije, u svibnju, uz Dan državnosti RH. U tri navrata, od 1991. do 1993. godine, granatirana je ŠSD, ali taj najznačajniji sportski objekt u gradu nisu napuštali sportaši i djelatnici. Tijekom napada na grad oštećen je i Sokolski dom, nogometni stadion uz Koranu, tereni i klupske prostorije Teniskog kluba Karlovac, objekt AMD Karlovac na Slunjskim brdima, Veslački dom na Dubovcu te igrališta i zgrade prigradskih nogometnih klubova u Gornjem i Donjem Mekušju, Kamenskom, Rečici, Šišljaviću, Turnju…

SPORTAŠI – HEROJI DOMOVINSKOG RATA

Povodom 50 godina ŠSD na dvorani na Rakovcu, 21. listopada 2017. godine, Mladost i KŠZ postavili su na sportsku dvorane spomen ploću s imenima 43 karlovačka sportaša i sportska djelatnika koji su poginuli u obrani Domovine. Ploću je otkrio nekadašnji istaknuti karlovački sportaš Želimir Feitl, aktualni predsjednik gradske i županijske sportske zajednice:

TOMICA Tomo BELAVIĆ sportski novinar, odbojka, motokros; NENAD Slavomir BUNČIĆ taekwondo, tenis; BRUNO Nedjeljko CETINJANIN veslanje; ŽELJKO Ivan ČORAK kung fu; DRAŽEN Mile GALETIĆ atletika, kuglanje, ronilaštvo, padobranstvo; DENIS Mijo GORŠIĆ nogomet; VLADIMIR Zdenko GRGINČIĆ nogomet; ARMANDO Ana HOLOŠI taekwondo; EMIL Ankica JAGUNIĆ planinarstvo, sportski ribolov; HRVOJE Nevenka JELINIĆ planinarstvo; MIRKO Stevo JOVIĆ taekwondo; ROBERT Miroslav KLAJNŠEK streljaštvo, sportski ribolov; NEDJELJKO Milan KOSANOVIĆ nogomet; BORIS Božena KRANJČEC rukomet; ŽELJKO Ivan LESKOVAC kuglanje; SLAVKO Dragutin LOKNAR nogomet; BRUNO Boris MAJOLI tenis; BRANKO Kata MALETIĆ nogomet; STJEPAN Stjepan MEJAŠIĆ nogomet; ALEN Josip MIKŠIĆ nogomet; ANDRIJA Drago MRZLJAK nogomet; MIROSLAV Milan ORNIK kuglanje; MIRO Ivan OŽANIĆ nogomet; NEBOJŠA Trifko PAREŽANIN rukomet; ANDREJ Blaženka PETRIĆ planinarstvo; DAMIR Petar PINTAR nogomet; EDUARD Vilim PRANDEL motosport; IVAN Berto PREGELJ nogomet; ŽELJKO Janko RADENČIĆ-IVIČIĆ kuglanje, nogomet; KREŠO Antun SALAIĆ odbojka; FRANE Frane SMOJVER rukomet, biciklizam, nogomet; MILAN Ivan STEPIĆ nogomet; DAVOR Mihajlo STOJAKOVIĆ nogomet; EDUARD Marijan SVETIĆ rukomet; ZLATKO Zvonko ŠKRLAC nogomet; BRANIMIR Željko ŠPEHAR kuglanje; TIHOMIR Slavica TONŽETIĆ motosport; MIKO Mijo TOPOLNJAK nogomet; EMIL Danica VELJAČIĆ kuglanje: VLADIMIR Vlado VOJNIĆ planinarstvo, tekwondo: ŽELJKO Petar VUKOVIĆ biciklizam; NENAD Ivan ŽELINSKI nogomet; DRAŽEN Ivan ŽILIĆ planinarstvo, tenis.

Izdvojeno


Reci što misliš!