KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Trajna obveza je suradnja i novinarska solidarnost za boljitak sporta

7 DANA NA 4 RIJEKE: Trajna obveza je suradnja i novinarska
solidarnost za boljitak sporta

U Novinarskom domu u Zagrebu, u ponedjeljak, 24. veljače 2020. održan je 32. po redu godišnji Sabor Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) na kojem su dodijeljene godišnje novinarske nagrade i priznanja za prošlu godinu. Među laureatima bio je i sportski novinar Radio Mrežnice Gordan Tomičić, predsjednik Sekcije HZSN Karlovac, koji je dobio priznanje za lokalno novinarstvo. Nameće se tema kolumne a to je sportsko novinarstvo, dakako u našoj lokalnoj sredini.

Gordan Tomičić dobitnik je priznanja za lokalno novinarstvo. Intenzivno prati lokalni sport Karlovačke županije i uređuje sportsku rubriku te radijske postaje, uz to radi i kao voditelj marketinga. Kao nekadašnji sportaš - odbojkaš, ljubav prema sportu prenio je i na izvještavanje sa sportskih događaja pa ćete ga vikendom najčešće susresti na „Čavleku“ ili u sportskoj dvorani kraj Korane - s fotoaparatom u jednoj, a kemijskom u drugoj ruci. U 2019. godini na portalu Radio Mrežnice objavio je 727 sportskih vijesti, najviše iz rukometa, nogometa, odbojke i košarke.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

KARLOVAČKI NOVINARSKI LAUREATI

Od karlovačkih sportskih novinara, ili sportskih novinara koji su na bilo koji način povezani s Karlovcem i Karlovačkom županijom, nagrade i priznanja od krovne sportske asocijacije u državi primili su: Slavko Cvitković za televizijsko novinarstvo (1997) i nagradu za životno djelo (2014), Boris Mutić nagradu za životno djelo (2000), Dražen Pinević priznanje za pisano novinarstvo (2000 i 2004), Marijan Bakić nagrada za urednika godine (2001), Lovorko Magdić priznanje za radijsko novinarstvo (2002 i 2011), Anton Samovojska priznanje za pisano novinarstvo (2003) i novinar godine (2006 i 2009) Zdravko Švegar dobitnik priznanja za publicistiku (2000) i nagrade za životno djelo (2007), Sportski program TV 4 rijeke priznanje za lokalno novinarstvo (2010), Branko Stipković priznanje za kolumnu (2013), Darko Pribanić priznanje za lokalno novinarstvo (2017) i Gordan Tomičić priznanje za lokalno novinarstvo (2019).

SPALA KNJIGA NA DVA SLOVA

Sportsko novinarstvo funkcionira na temelju stečenog znanja i konstantnim praćenjem onog što se u sportu događa. Jedna od zadaća bila bi i educiranje mladih koji se žele baviti tim zvanjem. Kao jedan od većih problema naših novinara, recimo ovih s regije, je prije svega nepripremljenosti pa se sportsko novinarstvo nažalost sastoji tek od pukih prikupljanja izjava igrača, trenera i predsjednika. U tom slučaju svatko govori što mu ide u prilog pa se time javnost obmanjuje. Sportski novinar si to ne smije dozvoliti. U razgovoru s trenerom nikako ne smije biti inferioran znanjem već treba znati voditi razgovor.

Naše lokalno sportsko novinarstvo danas svelo se poznati slogan „spala knjiga na dva slova“. Naime, jedan od razloga je taj što je prije 15-godina ugašen dnevnik Karlovački list koji je bio dobrodošao za širu i objektivniju informaciju građana. Večernji list odavno već nema regionalne stranice, kao i Sportske novosti, Trend televizija i radio nemaju sportskog novinara već u svojim informativnim emisijama objavljuje sportske vijesti. Gradski mediji koji su na proračunu i koji imaju dovoljno prostora u svojim medijima te kojima bi to trebala biti obveza, imaju tek jednog sportskog novinara koji radi za tri medija (tjednik - radio i portal). Godinama već ne educiraju i ne okupljaju mlade novinare. Ne tako davno sve karlovačke redakcije imale su svoje sportske timove/suradnike. Do 1998. u Karlovačkom tjedniku i na Radio Karlovcu su se stvarali novinarski kadrovi. Od 1998. do 2010. to je nastavio raditi športski tjednik KAŠ, a nešto malo više na edukaciji novinara radio je kasnije Kaportal i lokalna televizijska postaja sa sjedištem na Gazi. Zadnji godina svelo na već spomenuti slogan.

PORTALI PREUZELI PRIMAT

Internet je međutim puno toga promijenio u novinarstvu. Internet je kao medij neusporedivo brži od tiskanih medija i informativniji od radija i televizije. Sve se više čita internet a manje tiskovine. Nije ograničen minutažom ili karticama teksta, a njegova je arhiva postojanija od novinskog papira i trajnija od riječi izrečenih u eteru. Prednost interneta je i brže i lakše pronalaženje informacija te njihovo pretraživanje. Kao nedostatak često se navodi istinitost podataka i anonimnost autora na internetu. Unatoč tomu, ne treba zazirati od interneta. Svaki će korisnik vrlo brzo shvatiti koje su stranice vjerodostojne, a koje su neozbiljne. Iskreni komentari sportskih fanova na forumima na internetu pravo su osvježenje.

Više o karlovačkom i županijskom sportu može se saznati s KAportala odnosno njegovom specijaliziranom sportskom KAŠonline te s Radio Mrežnice. Radio Ogulin ima jednom tjedno sportsku emisiju koju uređuje Darko Pribanić. Dakako i iz KT i HRK. Na sreću sve je više sportskih udruga i saveza ima svoje web stranice na kojima se mogu pronaći aktualne informacije, rezultati i multidimedija.

ODGOVORNOST NOVINARA

Činjenica je također, a na koju se nažalost puno manje može utjecati, je da se danas u sportu obrće veliki novac. Svjedoci smo tako transformaciji sporta u show business čime se gubi smisao i prestaje postojati sport u pravom smislu riječi. Na sreću, u Karlovcu imamo relativno dobar rad s mladeži - kadetima, juniorima, lijepu masovnosti karlovačke gimnastike, nogometa, atletike, bejzbola, odbojke, rukometa i borilačkih sportova. Dakle, čisti amaterizam koji još uvijek živi u našim klubovima ...

Zbog svega toga velika je odgovornost i na karlovačkim novinarima koji svojim napisima trebaju usmjeravati jer indirektno utječu na sport i na svijest o sportu. Zasigurno je zato dobro što su sportski novinari udruženi u ceh (HZSN). Ostaje trajna obveza njihova suradnja i novinarska solidarnost za boljitak sporta.

Izdvojeno


Reci što misliš!