KOLUMNE / SIGNALI NAD GRADOM

SIGNALI NAD GRADOM: Osebujan način stjecanja medijskih saveznika karlovačkog SDP-a

SIGNALI NAD GRADOM: Osebujan način stjecanja medijskih saveznika
karlovačkog SDP-a

ivkaBit će skoro 20 godina kako se potpisnik ovih redova bavi analiziranjem lokalne političke scene i znalo se događati da nakon objavljivanja neugodnih teza ili (raz)otkrivanja određenih činjenica „doleti“ pokoja anonimna prijetnja ili izravni pokušaj iznenađene i uvrijeđene političke persone da diskreditira autora tipičnim objedama za maloumne o teorijama zavjere, provođenju nečijih planova, plaćeništvu i guranju nečijih interesa. U pravilu se to događalo s pozicija vlasti ili pozicija bliskih vlasti, ali mora se priznati da ima dosta vremena od zadnjeg slučaja. Jednostavno, ljudi su – o HDZ-u je tu i njihovim lokalnim satelitima riječ – s vremenom savladali osnove racionalnog ponašanja u politici i shvatili da kad uđeš u rat s novinarima, taj rat na kraju uvijek gubiš. A ako se imaju na pameti neke lokalne specifičnosti koje uključuju da je kritičko razmišljanje na karlovačkoj novinarskoj sceni eksces, a ne pravilo i da ta kritička riječ ima objektivno ograničeni doseg do njegovog božanstva birača, shvatiš da je pametnije neku osjetljivu priču ili aferu ne rasplamsavati, nego jednostavno zabiti glavu u pijesak i čekati da prođe. Iako znaš da ipak ima novinara koje ne možeš potkupiti ili kontrolirati, lančane reakcije na tako skučenoj medijskoj sceni neće biti, i onda je najbolje sve prepustiti zaboravu. Njegovo božanstvo birač, naime, kratko pamti.

Sudeći po jučerašnjem priopćenju šefa gradskog odbora karlovačkog SDP-a Latkovića i prethodno ranojutarnji pokušaj držanja lekcije uredniku KAportala od strane tajnice gradskog SDP-a Novaković Matanić, čini se da tu pučku školu političkog PR-a dio karlovačkog SDP-a treba tek proći. Karlovačkim SDP-ovcima zasmetalo je, naime, što se KAportal usudio analizirati uži krug kandidata SDP-a za gradonačelnika i pritom, zamislite bezobrazluka, zauzeti stav oko toga tko bi od tri kandidata imao najviše šansi u srazu s vjerojatnim kandidatom HDZ-a Damirom Mandićem. I odlučili su intervenirati promptno i rezolutno, čak i s natruhama intelektualizma, upravo onako kako se od njih očekuje da reagiraju kad su u pitanju realni karlovački problemi i propusti aktualne gradske vlasti. Nažalost, kad se inače i jave po tim pitanjima, suzdržani su do granice anemije i sipaju dosadne političke floskule. Politička strast se očito budi kad su njihova dupeta u pitanju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Manirom krajnje netalentiranih političara, tandem Latković - Novaković Matanić je svoje usmeno/pismene reakcije izveo odnosno sročio tako da prikupe još kojeg neprijatelja tamo gdje im je to najmanje pametno. Docirati redakcijama što je i kako se radi novinarski posao, nazivati urednike i trabunjati o tome da je netko nečiji igrač i gura nečije interese, je klasično pucanje u vlastitu nogu. Drugim riječima, uvredljivo posredno osporavanje mogućnosti da novinari KAportala imaju svoje vlastito mišljenje motivirano isključivo javnim interesom, a ne nečijim utjecajem, to je zaista osebujni način stjecanja lokalnih medijskih saveznika.

Sasvim je izvjesno što je iznerviralo Latkovića i tajnicu Novaković Matanić; nije to ni iznošenje točne informacije o tri kandidata, niti opis njihovog profila. Iznerviralo ih je mišljenje da upravo oni guraju određenog kandidata kojeg će imati pod kontrolom s prvenstvenim motivom da zadrže pozicije u stranci, to jest da održe živim san da će ih Milanović jednom staviti dovoljno visoko na listu u 7. izbornoj jedinici da dohvate saborski mandat. Sasvim legitimno, ali samo dok je taj kandidat najjači od tri ponuđena, odnosno ima najveće šanse parirati HDZ-u u utrci za gradonačelnika. Mi se, eto, usuđujemo misliti, da kandidatkinja koju zagovara SDP-ov vodeći duet, dakle Marina Kasunić Peris, nije taj kandidat.

Bili bi oprezniji u toj procjeni da su Latković i Novaković Matanić rođeni politički pobjednici, da su dosad dizali rezultat ljevice na lokalnim izborima, ali ruku na srce, oni su se kao vođe karlovačkog SDP-a pokazali političkim gubitnicima i utjecali na opći dojam da je SDP slaba oporba, da ne okuplja nego rastjeruje kvalitetne ljude, da nisu prepoznatljivi i da su kumovali padu popularnosti SDP-a i letargiji njihovih potencijalnih birača i da zapravo Karlovčani nemaju sliku što bi SDP s Karlovcem da dođe na vlast. Oni su zapravo - na frustraciju svih nas ljevici sklonijih birača – najbolja garancija da će HDZ u Karlovcu vladati mirno još 20 godina.

Izdvojeno


Reci što misliš!