KOLUMNE / SIGNALI NAD GRADOM

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Sagradimo kamp oko Aquatike

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Sagradimo kamp oko
Aquatike

Otvorili smo ga, vidjeli smo ga, zbrojili smo dojmove i nakon skoro mjesec dana rada možemo samo potvrditi dvije nepobitne činjenice vezane uz slatkovodni akvarij „Aquatika“. Prvo, kako god ga se gledalo, Karlovac je dobio unikatnu znamenitost koja će to ostati i u desetljećima ispred nas. Napokon smo u gradu, valjda nakon građenja Novog centra šezdesetih godina prošlog stoljeća dobili nešto što bi mogli nazvati arhitektonskom i urbanističkom avangardom, nakon desetljeća prepuštanja na volju privatnom interesu (na potezu od trgovačkih centara do Crkve), da forsira svoju nemaštovitost, loš ukus pa i urbanističku retrogradnost. Aquatika je za početak projektno impresivna, da ne kažemo hrabra i izvana i iznutra. I to što nudi za pogledati (koliko god od otvaranja slušali prigovore – koji nisu posve neargumentirani - da su slatkovodne ribe preslične i „dosadne“), nudi rijetko tko od Peloponeza do Bergena, ako i itko. Dakle, tu turistički i edukativni potencijal nije upitan. S političke razine, lijepo je i za vidjeti da je gradska vlast mimo svojih uobičajenih uzusa na vodeće mjesto izabrala osobu koja nema očitu povezanost po stranačkoj liniji, već iznadprosječne stručne reference. Ni po tom pitanju zasad nije ništa upitno.

Druga nepobitna činjenica je da će ovaj poklon Europske unije vrijednosti 36,6 milijuna Karlovac tek početi koštati. Konkretno, prema projekciji proračuna za narednu godinu 2,7 milijuna kuna, od kojih se tek manji dio planira pokriti vlastitim prihodima. Moglo bi se reći da to nije ni prva ni zadnja stvar od javnog interesa kojoj treba proračunska asistencija nužna za preživljavanje, pa čak ni to zapravo nije upitno. Upitno je što su političke strukture izabrane i plaćene da planiraju razvoj Karlovca ostale poslovično zatečene tim čudom na Korani, kao zimska služba sa snijegom oko Božića. Ne samo da otvaranje Aquatike nije pratila nikakva šira strategija uklapanja u njegov turistički potencijal , već gradski oci nisu uspjeli osigurati ni pristojan prilaz objektu, odnosno navoziti i asfaltirati par desetina kvadrata parkirališta kako posjetioci koji stižu automobilom ne bi morali gacati po kaljuži. Kad spominjemo onu širu sliku, u godinama od kad se Aquatika spominje, Grad je jednostavno morao smisliti i sprovesti u djelo ideje koje će akvariju dati više smisla, odnosno osigurati stabilan priljev gostiju. Za početak, osigurati prikladniju namjenu prilaznog platoa od Dana piva i stare krame petkom. Kako će akvarij preživjeti Dane piva tek ćemo vidjeti , a nadrealnoj slici petkom već svjedočimo. Prvo prolazite kroz redove buvljaka s polovnom ropotarijom obavijeni mirisom kotlovine, kao da ste na setu snimanja Boratovog rodnog sela, a onda ulazite u high-tech slatkovodni akvarij. Prilično bizarna situacija, koja govori više o Magistratu nego o staroj krami.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Potpisnik ovih redova od početka spominjanja Kakvarija, odnosno Aquatike tupi kako je to građenje kuće od krova. I s njegovim otvaranjem, i nakon razgledavanja, prvih dojmova, ne misli mnogo drugačije. Ali, kad je već tu, tom krovu, tom začinu i ekstravaganciji turističke ponude jednog grada nipošto se ne smije uskratiti ni temelje, ni potporne zidove, ni prozore ni vrata. Seoska zabava zvana Dani piva i stara krama to nisu. Aquatika ne mora biti teret gradskom proračunu, ali za tako nešto treba pojačati gradske turističke potencijale. Bili smo svjedoci ovo i prošla ljeta koliko mnogo stranaca zastaje u Karlovcu, posebno onih koje (skromni) hotelski smještaj ne zanima, kampera u autima, na motociklima, biciklima, u kamperima…Oni zapravo ni nemaju gdje odsjesti. Postoji li – posebno sad s Aquatikom – bolje mjesto za jedan pristojni, veliki zeleni kamp uz čistu rijeku uz sam centar grada, od poteza na desnoj obali Korane između betonskog i drvenog mosta? Ulaganja tu ne mogu biti prevelika čak i da se Grad toga sam ili s nekim u partnerstvu uhvati. Infrastruktura za njegov središnji dio s recepcijom, sanitarijama i ugostiteljskim sadržajem već postoji na mjestu gdje se sad održavaju Dani piva. Okolni prostor je plavan, to je istina, ali u vrijeme turističke sezone poplava nema. Bio bi to sjajan kamp koji bi zasigurno isto tako i radio. I usput, sa svojim gostima podizao statistiku posjeta i financijsku uspješnost Aquatike.

Izdvojeno


Reci što misliš!