PIŠE MONIKA ČULIG
Praznik rada uz kišu i koronu! Monika ima prijedlog za nešto drugačiji praznični ručak
Kako je sve netipično, tako ni ja danas neću kuhati sa grahom, nego, pošto je petak jedan morski specijalitet.
Pozdrav dragi moji. Praznik rada na kakav nismo naučeni, zar
ne?
Još uvijek smo u svojim domovima čekajući da se život i naše
navike koliko toliko vrate u normalu, nema tradicionalne
biciklijade, graha na Grdunu, ne roštiljamo na obalama rijeke,
kiša nas prati...
Kako je sve netipično, tako ni ja danas neću kuhati sa grahom, nego, pošto je petak jedan morski specijalitet.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Ne bi se taj stav danas toliko ni propitkivao da u Odboru ne sjede neki od najviših dužnosnika županijske vlasti, isti oni koji su mu dali svoj naklon na otkrivanju biste u Ogulinu.
-
Kako dodaju u policiji, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela krađe protiv osumnjičenih će nadležnom državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava.
-
Nevrijeme koje je zahvatilo središnju Hrvatsku u Karlovačkoj županiji nije prouzročilo znatniju štetu - pala su dva električna stupa kod Maljevca, ali nije bilo prekida opskrbe električnom energijom.
Pošto je najava lošeg vremena donosim recept koji iziskuje izradu domaće tjestenine...vikend je dug, u kući smo, uključite djecu, supružnike (ili??)....zabavite se, a pritom i uživajte u jelu. Prednost izrade tjestenine je što je možemo napraviti i više, spremiti u zamrzivač, svakako će poslužiti kad uskoro počnemo raditi i juriti kući na brzinu nešto kuhati. Možete je kombinirati sa nebrojenim namirnicama, najbolje znate što Vaši ukućani vole.
DOMAĆE ŠURLICE SA SIPOM I ŠPAROGAMA
Šurlice su autohtoni proizvod otoka Krka. Rade se od osnovnih
namirnica, nisu skupe u izradi, ali zahtjevaju nešto više
vještine. Svaka kuća ili konoba čuva svoj recept, netko ima
i neki tajni sastojak. Šurlice su nezaobilazan specijalitet
restorana i konoba na otoku, koji je također bogat drugim
namirnicama, pa ih tako spajaju sa šparogama, otočkom janjetinom,
kozicama, lignjama, hobotnicom...
U srpnju se u Vrbniku održava festival šurlica gdje se mogu
upoznati vještine izrade, pripreme, dobiti ideje za kuhanje, a
potom ih i probati. Ja donosim recept po kojem sam ih
naučila raditi na Krku, i po kojem i dalje radim u konobi.
Starije žene na otoku šurlice izrađuju preko igle za pletenje (to je posebnost!), ja ih radim sa štapićima za ražnjiće.
Za izradu šurlica potrebno je :
500 g oštrog brašna
250 ml tople vode
1 jaje
5 g soli
3 žlice maslinovog ulja (iako se nekad stavljala svinjska mast).
Od sastojaka zamjesiti tijesto.
Neka odstoji 1-2 sata.
Od tijesta napravite valjčiće koje izrežete na manje komade (kao
za veličinu jednog njoka). Taj komadić tijesta malo istanjite u
dlanu, te ga omotajte oko pobrašnjenog štapića za
ražnjiće. Brzo valjajte među dlanovima, te gotove
šurlice stavljajte na pobrašnjenu površinu. Sigurno će Vam
trebati nekoliko štapića za ražnjiće, ali vjerujte trud se
isplati. Šurlice se kuhaju kao i sva ostala tjestenina, u
posoljenoj vodi, uz dodatak malo ulja. Kad isplivaju na
površinu nek kuhaju još minutu (slično kao njoki).
Pošto se šurlice dovršavaju u jelu nikako ne bacajte vodu u kojoj
su se kuhale (to prakticiram kod svih vrsta tjestenina, ne volim
tjesteninu koja je posebno servirana, neka se umak zalijepi za
nju).
PRIPREMA ŠUGA OD SIPE I ŠPAROGA
Potrebne namirnice za 4 osobe
500 g sipe netto težine (očišćene)
100-120 g šparoga (nije neophodno, ja sam imala sreće pa sam
dobila mlade divlje šparoge - osobno mi se super slažu sa
sipom,hobotnicom..)
1 glavica luka
maslinovo ulje
sol, papar, svježi kosani peršin, ružmarin
3 režnja sjeckanog češnjaka
1 dcl bijelog vina
1-1,5 dcl pelata rajčice
malo maslaca
Luk sitno isjeckajte i dinstajte na maslinovom ulju dok malo ne
požuti i omekša.
Očišćenu sipu izrezati na kocke, te je dodajte na luk i zajedno
dinstajte i podlijevajte po potrebi.
(Ako imate riblji temeljac super, a ako ne onda voda od kuhanja
šurlica).
Kada je sipa omekšala, (to probajte), a tekućina isparila dodajte
bijelo vino, začine i usitnjeni češnjak, peršin i ružmarin.
Pelate usitnite te dodajte u tavu, neka sve lagano
prokrčka.
Dodajte prethodno kuhane šurlice, protresite da se sve zajedno
poveže, dodajte vrhove šparoga i umiješajte maslac.
Odmorite tjesteninu 2-3 minute i poslužite uz čašu dobrog crnog
vina (pa praznik je!).
Sipu možete zamjeniti pristupačnijom namirnicom (primjerice muzgavci, cijena im je u ribarnicama oko 30-ak kuna).
Evo još jednog brzog, povoljnog, a slatkog recepta.
POHANE JABUKE
Podsjeća Vas na baku i vraća u mladost?!
Jel baka radila jabuke u šlafruku?!
Jabuke ogulimo i izdubemo sredinu.
Narežemo ih na 4-5 cm debele krugove.
Pokapajte limunom da ne potamne.
Od brašna, jaja, mlijeka, vrlo malo soli, šećera i uz dodatak
cimeta napravite tekuće tijesto (kao za palačinke, ali gušće da
se smjesa može uhvatiti za jabuke).
Ugrijte ulje u dubljoj tavi ili loncu i pržite kolutove jabuka do
zlatno žute boje.
Ocijedite ih na papirnatom ubrusu.
U tavi rastopite med, dodajte malo ruma, sjeckanih badema,
te time prijeđite preko pohanih jabuka.
Pošećerite.
Želim Vam dobru zabavu uz kuhanje, dobar tek kod zajedničkog objedovanja te sretan Praznik rada.
Izdvojeno
-
- Sada smo pred samim otvaranjem, a sigurna sam da će i ovaj spot koji radimo biti i dodatni poticaj svima da posjete ovaj centar i naš grad, kazala je županica.
-
Projekt u prvoj fazi obuhvaća uređenje 50 kilometara plovnog puta od Sredičkog do Veslačkog kluba Korana u Karlovcu.
-
Upozoravaju kako poveznica (link) koja se nalazi u sadržaju e-mail poruke vodi na stranicu koja nije povezana s Karlovačkom bankom te mole da ni u kojem slučaju ne otvarate link te poruku obriše
-
Ne bi se taj stav danas toliko ni propitkivao da u Odboru ne sjede neki od najviših dužnosnika županijske vlasti, isti oni koji su mu dali svoj naklon na otkrivanju biste u Ogulinu.
Reci što misliš!