KUHAM SLASNO

PIŠE MONIKA ČULIG

Praznik rada uz kišu i koronu! Monika ima prijedlog za nešto drugačiji praznični ručak

Praznik rada uz kišu i koronu! Monika ima prijedlog za nešto drugačiji praznični ručak

Kako je sve netipično, tako ni ja danas neću kuhati sa grahom, nego, pošto je petak jedan morski specijalitet.

Pozdrav dragi moji. Praznik rada na kakav nismo naučeni, zar ne?
Još uvijek smo u svojim domovima čekajući da se život i naše navike koliko toliko vrate u normalu, nema tradicionalne biciklijade, graha na Grdunu, ne roštiljamo na obalama rijeke, kiša nas prati... 

Kako je sve netipično, tako ni ja danas neću kuhati sa grahom, nego, pošto je petak jedan morski specijalitet. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pošto je najava lošeg vremena donosim recept koji iziskuje izradu domaće tjestenine...vikend je dug, u kući smo, uključite djecu, supružnike (ili??)....zabavite se, a pritom i uživajte u jelu. Prednost izrade tjestenine je što je možemo napraviti i više, spremiti u zamrzivač, svakako će poslužiti kad uskoro počnemo raditi i juriti kući na brzinu nešto kuhati. Možete je kombinirati sa nebrojenim namirnicama, najbolje znate što Vaši ukućani vole.

DOMAĆE ŠURLICE SA SIPOM I ŠPAROGAMA

Šurlice su autohtoni proizvod otoka Krka. Rade se od osnovnih namirnica, nisu skupe u izradi, ali zahtjevaju nešto više vještine. Svaka kuća ili konoba čuva svoj recept, netko ima i neki tajni sastojak. Šurlice su nezaobilazan specijalitet restorana i konoba na otoku, koji je također bogat drugim namirnicama, pa ih tako spajaju sa šparogama, otočkom janjetinom, kozicama, lignjama, hobotnicom...
U srpnju se u Vrbniku održava festival šurlica gdje se mogu upoznati vještine izrade, pripreme, dobiti ideje za kuhanje, a potom ih i probati. Ja donosim recept po kojem sam ih naučila raditi na Krku, i po kojem i dalje radim u konobi.

Starije žene na otoku šurlice izrađuju preko igle za pletenje (to je posebnost!), ja ih radim sa štapićima za ražnjiće.

Za izradu šurlica potrebno je :
500 g oštrog brašna
250 ml tople vode
1 jaje
5 g soli
3 žlice maslinovog ulja (iako se nekad stavljala svinjska mast).

Od sastojaka zamjesiti tijesto.
Neka odstoji 1-2 sata.
Od tijesta napravite valjčiće koje izrežete na manje komade (kao za veličinu jednog njoka). Taj komadić tijesta malo istanjite u dlanu, te ga omotajte oko pobrašnjenog štapića za ražnjiće. Brzo valjajte  među dlanovima, te gotove šurlice stavljajte na pobrašnjenu površinu. Sigurno će Vam trebati nekoliko štapića za ražnjiće, ali vjerujte trud se isplati. Šurlice se kuhaju kao i sva ostala tjestenina, u posoljenoj vodi, uz dodatak malo ulja. Kad isplivaju na površinu nek kuhaju još minutu (slično kao njoki).
Pošto se šurlice dovršavaju u jelu nikako ne bacajte vodu u kojoj su se kuhale (to prakticiram kod svih vrsta tjestenina, ne volim tjesteninu koja je posebno servirana, neka se umak zalijepi za nju).

PRIPREMA ŠUGA OD SIPE I ŠPAROGA

Potrebne namirnice za 4 osobe 

500 g sipe netto težine (očišćene)
100-120 g šparoga (nije neophodno, ja sam imala sreće pa sam dobila mlade divlje šparoge - osobno mi se super slažu sa sipom,hobotnicom..)
1 glavica luka
maslinovo ulje
sol, papar, svježi kosani peršin, ružmarin
3 režnja sjeckanog češnjaka
1 dcl bijelog vina
1-1,5 dcl pelata rajčice
malo maslaca

Luk sitno isjeckajte i dinstajte na maslinovom ulju dok malo ne požuti i omekša.
Očišćenu sipu izrezati na kocke, te je dodajte na luk i zajedno dinstajte i podlijevajte po potrebi.
(Ako imate riblji temeljac super, a ako ne onda voda od kuhanja šurlica).
Kada je sipa omekšala, (to probajte), a tekućina isparila dodajte bijelo vino, začine i usitnjeni češnjak, peršin i ružmarin.
Pelate usitnite te dodajte u tavu, neka sve lagano prokrčka.
Dodajte prethodno kuhane šurlice, protresite da se sve zajedno poveže, dodajte vrhove šparoga i umiješajte maslac.
Odmorite tjesteninu 2-3 minute i poslužite uz čašu dobrog crnog vina (pa praznik je!).

Sipu možete zamjeniti pristupačnijom namirnicom (primjerice muzgavci, cijena im je u ribarnicama oko 30-ak kuna).

Evo još jednog brzog, povoljnog, a slatkog recepta.

POHANE JABUKE

Podsjeća Vas na baku i vraća u mladost?!
Jel baka radila jabuke u šlafruku?!

Jabuke ogulimo i izdubemo sredinu.
Narežemo ih na 4-5 cm debele krugove.
Pokapajte limunom da ne potamne.
Od brašna, jaja, mlijeka, vrlo malo soli, šećera i uz dodatak cimeta napravite tekuće tijesto (kao za palačinke, ali gušće da se smjesa može uhvatiti za jabuke). 
Ugrijte ulje u dubljoj tavi ili loncu i pržite kolutove jabuka do zlatno žute boje.
Ocijedite ih na papirnatom ubrusu.
 U tavi rastopite med, dodajte malo ruma, sjeckanih badema, te time prijeđite preko pohanih jabuka.
Pošećerite.

Želim Vam dobru zabavu uz kuhanje, dobar tek kod zajedničkog objedovanja te sretan Praznik rada.


Reci što misliš!