KUHAM SLASNO

KUHA MONIKA ČULIG

Kulinarski prijedlog za Badnjak stiže iz konobe Črni kos! Lignje i riba s prilogom u glavnoj ulozi

Kulinarski prijedlog za Badnjak stiže iz konobe Črni kos! Lignje i riba s prilogom u glavnoj ulozi

Kus kus se dobiva mljevenjem jedne vrste durum pšenice, te stoga spada u tjestenine, poznat još kao i najmanja tjestenina na svijetu.

U ovo, "novo normalno" vrijeme, kada mnogi neće moći biti sa svojim najdražima u krugu obitelji, za blagdanskim stolom, sami blagdani, pa i Božić nema isti sjaj kao prethodnih godina, zar ne?

Nadajmo se samo da je ovo jedini takav Božić, i da se više nikad ne ponovi ni sličan scenarij. Kako velika većina sad radi i od kuće, te nažalost ima i viška vremena, bez obzira na samu situaciju, sigurna sam da su mnogi prionuli izradi kolačića, ukrasa za dom, traženju recepata za savršen Božićni ručak....

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako bi ove blagdane ipak učinili posebnima i obilježili ih onako kako možemo, donosim nekoliko ideja za ručak (ili večeru) dan uoči Božića, Badnjak.

To je tradicionalno dan posta (iako od strane Katoličke crkve nije obavezan), mnogi zaista poste samo na kruhu i vodi, dok se je kod većine ustalilo "pravilo" o konzumiranju nemrsne hrane (sir, jaja, ribe).

Iako su moji prijedlozi svi s ribom, glavnu ulogu na Badnji dan ima prilog - kus kus (couscous).

Usuđujem se reći, nepravedno zapostavljena namirnica, puna hranjive vrijednosti. Bogat izvor proteina, cinka, magnezija, kalcija, niske kalorične vrijednosti, potiče zdrav rast kose i noktiju, te je također dobar za čist ten i kožu. Kad se tome doda jednostavnost pripreme, nije li to dobitna kombinacija?!

Kus kus se dobiva mljevenjem jedne vrste durum pšenice, te stoga spada u tjestenine, poznat još kao i najmanja tjestenina na svijetu. Dobra je zamjena za rižu. Kus kus sadrži gluten. U Alžiru, Tunisu i Maroku je to tradicionalno jelo. 

Kus kus se prelijeva kipućom slanom vodom, ostavi se poklopljeno oko 5 minuta, te se nakon toga u njega umješa maslac i rastrese se da ne bude grudica. Namirnica koja jako okusom odgovara kus kusu je limun, odnosno limunov sok, te bez obzira jel radite prilog, salatu ili glavno jelo, savjetujem dodavanje limunovog soka. Omjer kus kusa i vode je 1:2.

Od salata, priloga, glavnog jela pa sve do deserta (kus kus sa sušenim voćem kao obrok za početak dana), namirnica je sa kojom dobivate mnoge kulinarske ideje. Evo nekih mojih.

LIGNJE PUNJENE KUS KUSOM

Potrebne namirnice za 4 osobe

600 g očišćenih lignji
80 g kus kusa
4 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
svježi peršin
sol, papar
50 g maslaca
limunov sok
pola svježe crvene paprike izrezane na sitne kockice

Priprema

Za 80 g kus kusa, pripremite  0.15 l vode u lonac te pustite da zavrije. Posolite te dodajte jednu žlicu maslinovog ulja. Vrelu vodu prelijte preko kus kusa, poklopite te ostavite 5 minuta. Nakon toga, kus kus razmješajte da se razbiju eventualne grudice, dodajte maslac, sol, papar, peršin, sjeckani češnjak te limunov sok. Dodajte i maslinovo ulje prema potrebi. Svježu sjeckanu crvenu papriku dodajte smjesi. 
Tom smjesom punite lignje, otvor zatvorite čačkalicom, te pecite na tavi ili u pećnici.

Na tavi je potrebno nekoliko minuta sa svih strana, dok u pećnici treba oko pola sata na temperaturi od 160 stupnjeva.(Ako radite u pećnici, dodajte malo vina i nekoliko žlica maslinovog ulja). Lignje poslužite sa salatom. (Prijedlog - rikola sa cherry rajčicama). Ne zaboravite na čašu crnog vina.

OSLIĆ U UMAKU OD BIJELOG VINA I ZAČINSKOG BILJA, KUS KUS SA RAJČICOM

Potrebne namirnice za 4 osobe

800 g oslića (preporučam cijeli, odnosno filet sa kožom)
200 g kus kusa
1 dcl bijelog vina
2 češnja sitno sjeckanog češnjaka
50 g maslaca
150 g svježe rajčice (može i cherry)
1,5 dcl umaka od rajčice
sol, papar, svježi peršin
ružmarin, kadulja
svježi peršin
maslinovo ulje
limunov sok
nekoliko otkoštenih maslina

Priprema

0.4 litre vrele, posoljene vode prelijte preko kus kusa te ostavite poklopljeno 5 minuta. Nakon toga dodajte kus kusu maslac, izmješajte, razbijte grudice i ostavite po strani. Na ugrijano maslinovo ulje dodajte rajčice izrezane na kockice (ako ste se odlučili da koristite cherry, samo ih prepolovite), kratko popržite. 

Dodajte masline, češnjak, svježi peršin, sol i papar te u to umješajte kus kus.Smanjite vatru i pustite da se kratko poveže.Pokapajte limunovim sokom te dodajte umak od rajčice.

U drugoj tavi na ugrijano maslinovo ulje stavite oslić, sa kožom prema dolje. Kada se koža odvaja od dna tave, oslić okrenite, posolite, dodajte ružmarin i kadulju, te podlijte vinom. Žlicom polijevajte da se arome spoje uz dodatak hladnig maslaca. Servirajte uz kus kus i čašu bijelog vina.

SALATA S KUS KUSOM I TUNOM

Potrebne namirnice za 4 osobe

300 g svježih odrezaka tune
150 g kus kusa
2 tvrdo kuhana jaja
1 glavica ljubičastog luka ili mladi luk
100 g cherry rajčice
sol, papar
1 dcl maslinovog ulja
0, 5 dcl aceta balsamica
limunov sok
50 g maslaca
50 g pistacija (nije neophodno, po želji i osobnom ukusu)
svježi peršin

Priprema

Prelijte kus kus sa 0.3 litre posoljene vrele vode, te pustite  poklopljeno 5 minuta. Nakon toga dodajte maslac i razmješajte. Odreske tune izrežite na kockice, posolite i popaprite te pokapajte limunovim sokom, maslinovim uljem. Dodajte vino, izmješajte i pustite da se kratko marinira. Cherry rajčice prepolovite, kuhana jaja izrežite na ploške. Pistacije samo ugrubo isjeckajte. Luk izrežite na tanke listiće.
Na zagrijano maslinovo ulje, u tavu sa debljim dnom, stavite tunu i vrlo kratko, na jakoj vatri popržite, dodajte rajčice pa još sve kratko izmješajte. Pospite svježim peršinom.

Kus kus začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, acetom balsamicom i paprom. Umješajte pistacije. Stavite na pladanj za posluživanje, u sredinu stavite tunu sa rajčicama, okolo posložite kuhana jaja, te sve pospite listićima luka i sjeckanog peršina.

Dajte priliku ovim jelima, priliku sebi da se malo poigrate maštom, okusima koje volite i oduševite ukućane. Svi volimo tradicionalno, ali treba se malo i poigrati, pogotovo u kuhinji. Želim Vam sretan Božić, da ga provedete u miru, sreći i ljubavi sa onima koje volite.

Čuvajte se, čuvajte jedni druge i sve oko sebe, jedan veliki zagrljaj svima od srca. Monika.

@monikaculig
#konobomoja
#konobačrnikos
#jatotako

 

Izdvojeno


Reci što misliš!