KUHA MONIKA ČULIG
Kuham slasno: Avantura kuhanja uz fenomenalnu namirnicu koju obožava Popaj ali je vole i mnogi drugi
Krenimo u avanturu kuhanja koje nam neće oduzimati puno vremena, a jesti ćemo zdravo, ponešto naučiti i razveseliti nam drage ljude okupljene oko stola.
Napokon nam došlo sunce, lijepi, topli i duži dani te malo lakše dišemo što se tiče ove epidemije koja nas je ograničavala u svakom pogledu zadnjih godinu dana.
Proljeće nam je bilo kišovito, hladno, nepogodno za biljke, vinograde, vrtove, voćnjake... No, nekako se nadamo da je mnogo toga lošeg iza nas.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Ne bi se taj stav danas toliko ni propitkivao da u Odboru ne sjede neki od najviših dužnosnika županijske vlasti, isti oni koji su mu dali svoj naklon na otkrivanju biste u Ogulinu.
-
Kako dodaju u policiji, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela krađe protiv osumnjičenih će nadležnom državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava.
-
Nevrijeme koje je zahvatilo središnju Hrvatsku u Karlovačkoj županiji nije prouzročilo znatniju štetu - pala su dva električna stupa kod Maljevca, ali nije bilo prekida opskrbe električnom energijom.
Raduje me dolazak ljeta i sa njime sezonske namirnice sa kojima ću raditi neka nova, ukusna, zdrava i posebna jela.
Sam dolazak ljeta nas sve ponuka na laganiju, zdraviju prehranu, pa ću tako i ja naredno razdoblje kuhati sa takvim namirnicama.
Krenimo u avanturu kuhanja koje nam neće oduzimati puno vremena, a jesti ćemo zdravo, ponešto naučiti i razveseliti nam drage ljude okupljene oko stola.
Prvi je na redu špinat, Popajevo omiljeno jelo.
Špinat potječe sa Bliskog istoka gdje uspjeva kao samonikla biljka. Počeo se uzgajati u Perziji, u Kinu stiže u 7. stoljeću kao poklon kralju, a tek u 11. stoljeću u Europu. Francuska kraljica Katarina Medici toliko ga je obožavala da je svojim kuharima naredila posluživanje špinata uz svaki obrok. Kako je porijeklom iz Firence, njezino toliko obožavanje ove namirnice, zaslužilo je kuharski termin " na firentinski", gdje je sasvim sigurno jedan od glavnih sastojaka upravo špinat.
Pun je hranjivih sastojaka u odnosu na kaloričnu vrijednost, bogat je klorofilom, magnezijem, fosforom, proteinima, mineralima i željezom.
Djeluje antiupalno i antioksidativno, štiti zdravlje očiju, kože i kose.
Također je vrlo važan za zdravlje krvnih žila jer su one sklone upalnim procesima, a sadržaj špinata poput mangana, cinka, selena te vitamina C i E brane organizam od takvih upala. Kako sadrži kalcij, ljudi koji imaju problema sa osteoporozom bi ga trebali svakodnevno konzumirati.
Špinat također:
*potiče probavu
*dobar je lijek za anemiju
*normalizira šećer
*poboljšava funkciju mozga
*pomaže kod mršavljenja
Ovisi o sadnji špinata, imamo zimski i ljetni.
Najbolje uspjeva na plodnom tlu koje dobro zadržava vlagu.
Špinat u kuharstvo ima široku primjenu, od pripreme salata, pita,
juha, umaka, tjestenina nadjeva..
Predstavljam nekoliko jednostavnih jela te se nadam da ćete ih
isprobati u svome domu.
SALATA
SA ŠPINATOM, MLADIM KOZJIM SIROM I LJEŠNJACIMA
POTREBNE NAMIRNICE (2 osobe)
2 šake mladog, baby špinata
150 g kozjeg sira
lješnjaci
crvena svježa paprika
maslinovo ulje, sol, svježe mljeveni papar, limunov sok.
PRIPREMA
Oprati špinat i ocijediti. Staviti ga u zdjelu u kojoj ćemo
poslužiti salatu. Kozji sir narezati na kockice, popapriti,
zaliti maslinovim uljem.
Dodati u špinat, kao i lješnjake. Posoliti, te još začiniti
maslinovim uljem i limunovim sokom.
SALATA
SA ŠPINATOM I PILETINOM
POTREBNE NAMIRNICE (2 osobe)
2 šake baby špinata
1 naranča
200 g pilećih prsa
limunov sok, maslinovo ulje, sjemenke sezama, sol, papar
PRIPREMA
Oprati i ocijediti špinat.
Staviti ga na pladanj na kojem će biti posluženo jelo.
Ispeći pileći file, te ga izrezati na trakice.
Posložiti po špinatu.
Naranči odstraniti koru, filetirati od opni te staviti na
salatu.
Od maslinovog ulja, limunovog soka te soli i papra napraviti
dresing te time preliti salatu.
Sezam tostirati na tavi te posuti po salati.
ŠPINAT
SA GLJIVAMA I SLANINOM
POTREBNE NAMIRNICE (2 osobe)
200 g šampinjona ili nekih drugih gljiva, po izboru
150 g špinata
100 g slanine
1 manja glavica luka
usitnjeni češnjak
maslinovo ulje, sol, papar, svježi peršin
PRIPREMA
Luk usitniti te ga pirjati na maslinovom ulju, dodati slaninu narezani na listiće te pirjati dok ne pusti svoju masnoću i dobije hrskavu strukturu. Dodati šampinjone narezane na listiće, pirjati i sve začiniti. Na kraju umiješati špinat koji smo samo malo usitnili.Kratko termički obraditi, tek toliko da špinat malo uvene. Posuti peršinom te po želji ribanim sirom.
PALAČINKE
SA ŠPINATOM PUNJENE SVJEŽIM SIROM
POTREBNE NAMIRNICE
250-300 ml mlijeka
150 g brašna
200 g špinata
2 jaja
malo soli
malo praška za pecivo
1 žlica maslinovog ulja
200 g svježeg krem sira
100 g kiselog vrhnja
usitnjeni češnjak i vlasac
svježe mljeveni papar
PRIPREMA
Špinat blanširati te ga usitniti.
Od pripremljenih sastojaka napraviti smjesu za palačinke te u nju
dodati špinat.
Peći palačinke, poželjno malo deblje.
Od sira, kiselog vrhnja i začina pripremiti nadjev kojim punimo
palačinke.
Varijante za punjenje su beskonačne. U nadjev možete dodati
šunku, tunu, omiljeno povrće... slobodno dajte mašti na volju.
ŠIROKI
REZANCI SA ŠPINATOM I MINI RAJČICAMA
POTREBNE NAMIRNICE (2 osobe)
250 g širokih rezanaca
200 g svježeg špinata
80 g parmezana
100 g mini rajčica
usitnjeni češnjak
sol, papar, maslinovo ulje, maslac.
PRIPREMA
Na maslinovom ulju kratko popržiti usitnjeni češnjak, dodati mini rajčice ( cijele, ako ima u više boja, odlično, zbog estetskog izgleda jela), te još kratko popirjati. Dodati špinat koji smo samo malo usitnili, te začiniti. Sve povezati širokim rezancima, kuhanim neposredno dok se pirjalo povrće. Preporučam tjesteninu kuhanu al dente. Po potrebi dodati škrobne vode u kojoj se kuhala tjestenina.Posuti parmezanom.
PITA
SA ŠPINATOM I SVJEŽOM TUNOM (QUICHE)
POTREBNE NAMIRNICE (4 osobe)
160-180 g brašna
100 g maslaca
1 žlica kiselog vrhnja
1 jaje
malo soli.
Nadjev
200 g baby špinata
200 g svježeg odreska tune
1 manji luk
2 jaja
80 g svježeg krem sira
100 g kiselog vrhnja
80 g parmezana
sol, papar, maslinovo ulje, češnjak
PRIPREMA
Izmiješati sastojke za tijesto, oblikovati te ga zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na sat vremena.
Za to vrijeme pripremiti nadjev: Usitniti luk i pirjati na maslinovom ulju, dodati češnjak, začine, tunu kratko ispeći na maslinovom ulju te je izrezati na trakice.
Samo kratko izmiješati, te staviti sa strane da se malo ohladi.
Pomiješati u zdjeli svježi sir i vrhnje, parmezan, jaja,
začiniti, te pomiješati oba nadjeva. Tijesto razvaljati između
dva komada papira za pečenje, staviti u posudu za pečenje pita,
dno tijesta probosti vilicom.
Na tijesto staviti nadjev te peći u prethodno zagrijanoj pećnici
na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Nadam se da ćete uživati u ovim prijedlozima jela od špinata. Do nekih novih, lijepo Vas pozdravljam. Ostajte dobro, i radujemo se svakom novom danu.
Monika.
Izdvojeno
-
- Sada smo pred samim otvaranjem, a sigurna sam da će i ovaj spot koji radimo biti i dodatni poticaj svima da posjete ovaj centar i naš grad, kazala je županica.
-
Projekt u prvoj fazi obuhvaća uređenje 50 kilometara plovnog puta od Sredičkog do Veslačkog kluba Korana u Karlovcu.
-
Upozoravaju kako poveznica (link) koja se nalazi u sadržaju e-mail poruke vodi na stranicu koja nije povezana s Karlovačkom bankom te mole da ni u kojem slučaju ne otvarate link te poruku obriše
-
Ne bi se taj stav danas toliko ni propitkivao da u Odboru ne sjede neki od najviših dužnosnika županijske vlasti, isti oni koji su mu dali svoj naklon na otkrivanju biste u Ogulinu.
Reci što misliš!