Nekategorizirano

Petračić: Plin bi za Toplanu bio racionalnije, a za građane zdravije rješenje

Karlovačka Toplana neracionalno gospodari kod proizvodnje toplinske energije koju prodaje građanima grada Karlovca što se negativno odražava na imovinski standard suvlasnika zgrada kojima upravljam, kao i ostalih građana koji koriste toplinski sustav grada Karlovca, tvrdi upravitelj zgradama Davor Petračić koji kaže da se osjeća dužan javnosti predočiti svoja saznanja, te da je ovakvo stanje neodrživo jer i dalje nema rješenja za izlazak iz financijske dubioze ove gradske tvrtke.

U tablici daje pregled trenutnog stanja tržišta energenata, njihovu donju energetsku vrijednost, kao i prikaz cijene 1 kWh energije a iz koje se, kaže, može uočiti da je direktni trošak Toplane pri proizvodnji toplinske energije veći za 20 - 31% nego da se koristi plin koji nema lošeg zdravstvenog učinka na ljude kao mazut kojeg Toplana troši.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Od mazuta se stvaraju spojevi sumpora u zraku, ali i sumporovodične kiseline u operativnom dijelu toplane (kotlovi) koji zbog toga ubrzano propadaju što dovodi do novih velikih troškova u bliskoj budućnosti što može zbog lošeg financijskog stanja Toplane i grada Karlovca dovesti do upitne opskrbe stanovništva toplinskom energijom u narednim godinama ili do znatnog povećanja ionako pretjerano visoke cijene grijanja, rekao je Petračić.

Pored izrazito negativnog financijskog efekta ovdje je bitan i izrazito negativan zdravstveni efekt, dodaje, kao i negativni efekti utjecaja na okoliš, kao i sporedni negativni efekti u gradu - čađa po ulicama, masne fleke na laku automobila čemu smo svakodnevni svjedoci.

- Podsjećam da je nedavno Toplana uložila znatan novac u prilagodbu na proizvodnju toplinske energije plinom, pa je iz tog razloga još nejasnije zašto se ne troši znatno jeftiniji plin. U ovo vrijeme besparice građani jedva ili nikako podmiruju svoje obveze za grijanje pa se ne može očekivati da će to uspješno podmirivati ako se nastavi neracionalno poslovanje Toplane, zaključio je Petračić.

 KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!