VIJESTI.hr

Znanstvenici na pragu velikog otkrića: Uskoro stiže rješenje za "najdosadniju" bolest kojoj nema lijeka

Znanstvenici na pragu velikog otkrića: Uskoro stiže rješenje za
foto ilustracija - Pixabay.com

Znanstvenici s američkih sveučilišta Stanford i California na pragu su senzacionalnog otkrića, koje bi moglo dovesti do lijeka za dosadnu prehladu, piše BBC.

Nije ni to sve, uz prehladu bi se novom revolucionarnom metodom moglo stati na kraj i virusima povezanima s prehladom, od kojih neki izazivaju paralizu. Dakle, način na koji se to postiglo, ukratko, nije direktan napad na virus.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Konkretnije, znanstvenici su ciljali ključni protein unutar stanica koje virusi trebaju replicirati i pri testiranju na miševima te ljudskim stanicama pluća, pristup je potpuno upalio.

Jer, potrebno je znati, prehladu uzrokuju rinovirusi i dolaze u 160 različitih tipova te mogu mutirati toliko lako da vrlo brzo postaju otporni na lijekove. Uz to, razvijaju i sposobnost "sakriti" se imunološkom sustavu pa djeluju "iz sjene". Upravo zato se došlo na ideju učiniti tijelo neprivlačnim virusima koji šire prehladu.

Naime, uspjelo se postići to da virus sam po sebi nije imao sve što je potrebno da bi se replicirao, a virus ovisi o tome da zarazi neku drugu stanicu i preuzme neke od njezinih dijelova. Pa, ako nema što za replicirati, ne može se ni razviti. Kad je postignuta takva situacija, znanstvenici su uz pomoć modifikacije gena počeli isključivati jednu po jednu instrukciju unutar ljudske DNK.

Potom su modificirane stanice izložene nizu enterovirusa, koji uključuju i rinoviruse, ali i puno opasnije viruse koji su usko povezani uz izazivanje dječje paralize. Rezultat je bio obećavajuć, nijedan od tih virusa nije se uspio replicirati u stanicama kojima je isključena instrukcija za protein SETD3. Poslije toga su znanstvenici stvorili genetski modificirane miševe koji uopće nisu mogli proizvoditi taj protein i zbog toga su bili potpuno zaštićeni od bolesti.

Cijeli rad, poprilično opširno, objavljen je u specijaliziranom listu Nature Microbiology.

Također, prije no što počne slavlje zbog iznimnog koraka prema naprijed u medicini, bit će potrebno sva ova saznanja testirati na ljudima, a to je onaj teži dio i zato čak ako sve bude prema planu, lijek neće biti na tržištu još koju godinu.

Svejedno, lijepo je znati da nešto tako bezazleno kao prehlada, a bez pravog lijeka, možda napokon postane stvar prošlosti...

RTL.hr


Reci što misliš!