ŽUPANIJA / DUGA RESA

VRIJEDNO IZDANJE

Povodom 40. obljetnice Taekwondo kluba Duga Resa izdana knjiga, gradonačelnik Boljar: Carevi borci s pravom su ponos grada

Povodom 40. obljetnice Taekwondo kluba Duga Resa izdana knjiga, gradonačelnik Boljar: Carevi borci s pravom su ponos grada

Sportaši su desetljećima ponos Duge Rese, a taekwondisti su od osnutka kluba pa sve do današnjih dana značajan dio te zajedničke ljubavi grada i sporta.

Duga Resa, iako mali grad, svugdje je poznata po svojoj sportskoj orijentaciji, uspjesima i brojnim odličnim sportašima. Mnoge uspjehe svojim „perom“ kroz izdavanje monografija i knjiga zabilježio je umirovljeni sportski novinar Stjepan Kaurić, a nedavno je povodom  obilježavanja četrdeset godina od osnutka dugoreškog Taekwondo kluba, izdao novu knjigu.

- Kad u Dugoj Resi u razgovorima o sportu i slučajno spomenete taekwondo, svi će odmah pomisliti na Nikolu Cara. Punih četrdeset godina djeluje u dugoreškom Taekwondo klubu, prvo kao aktivan natjecatelj, zatim kao trener, tajnik, sudac i organizator rada. Četiri desetljeća u jednom klubu, toliko ga poistovjećuje sa klubom da je Mika, kako ga svi nazivamo, postao sinonim za ovaj šport u Dugoj Resi. Dok su Mikini susjedi i vršnjaci, prelazeći most kod bolnice mahom skretali na kuglanu i postajali kuglaši, on je 1965. produžio do rukometnog igrališta i kao rukometni kadet počeo pisati svoju športsku povijest , kaže Stjepan Kaurić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetimo, izdavanjem monografije o radu kluba, obilježeno je prvih dvadeset godina kluba, a nova obljetnica obilježena je knjigom koja sadrži niz podataka o klubu, uspjesima, brojnim nekadašnjim, ali i današnjim natjecateljima, a jedan mali dio od ukupno 170 stranica koliko sadrži knjiga, posvećen je Nikoli Caru, bez čijeg znanja, napora i upornosti zasigurno ne bi bilo ni kluba niti ovakvih uspjeha.
 
- Sportaši su desetljećima ponos Duge Rese, a taekwondisti su od osnutka kluba pa sve do današnjih dana značajan dio te zajedničke ljubavi grada i sporta. Taekwondo klub držim jednom izuzetno dobro organiziranom športskom udrugom. Nikola Car, osnivač kluba, je sve odlično posložio od stručnog rada do izvanrednih rezultata, a ako je suditi po masovnosti i ostvarivanju osnovnih programskih aktivnosti, klub je vodeći u gradu. Zadivljuje i činjenica da su sve ostvarene rezultate diljem Hrvatske, Europe i svijeta postigli vlastitim natjecateljskim kadrom. Carevi borci s pravom su ponos grada, rekao je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar. 
 
Nikola Car kao srednjoškolac u početku je u Karlovcu učio boksačke vještine, no privukao ga je taekwondo i tako je počeo marljivo trenirati kod Miroslava Brežana pokretača ovog sporta u Karlovcu. Već 1978. dobio je prvi crni pojas Dan zvanja, a svoju ljubav prema ovom sportu proširio je i u Dugoj Resi gdje je 1980. osnovao dugoreški klub. Tisuće sportskih izazova kao natjecatelj i trener, tisuće mladih pod njegovim okriljem, u svaki rezultat kluba i pojedinca utkan je dio njega. Pod njegovim vodstvom od 1983. stasali su brojni reprezentativci Zdenko Mužak, Josip Ivanić, Dražen Brnardić, Mario Žirovčić, Damir Šeketa, Katarina Mihalić, Nikola Babac, Petar Ivanić, Ivan Ivanić, Martin Erdeljac, Kristina Bitorajac, Romano Mužak, Ivan Bursić, Željko Poljak i drugi. 

Uz brojne medalje, nagrade i priznanja, u Južnoj Koreji, prijestolnici taekwondoa 2011. je dobio nagradu i priznanje kuće slavnih, a u Seulu 2018. položio je sve norme stručnog ispita za crni pojas 8. Dan. 
Kako u Klubu ima i puno djece, 2003. godine utemeljen je turnir „Sveti Nikola Open“ na kojem se do sada natjecalo više od 2 tisuće mališana u dobi od 6 do 14 godina i zemlje i inozemstva. S ovakvim podmlatkom dugoreški Taekwondo klub nema razloga da brine za budućnost. 

Izdvojeno


Reci što misliš!