ŽUPANIJA / DUGA RESA

LAUREATI

Predstavljamo dobitnike ovogodišnjih gradskih javnih priznanja i nagrada Grada Duge Rese

Predstavljamo dobitnike ovogodišnjih gradskih javnih priznanja i nagrada Grada Duge Rese

Javna priznanja Grada Duge Rese i novčane nagrade ove godine dobili su pripadnici svih generacija. Najmlađi među ovogodišnjim dobitnicima su Bruno Bišćan, David Šeketa, Roko Tomljanović i Sara Milčić, učenici 5,6 i 7 razreda osnovne škole. Dobili su novčane nagrade, iako za svoj hrabar čin i spašavanje života svog prijatelja Filipa zasigurno zaslužuju i medalju Ponos Hrvatske. 

Naime, prošlog ljeta prijatelji su bili na kupanju. U jednom trenutku Filip se popeo na drvo s namjerom da skoči u vodu, no grana je pukla, a Filip je padajući s visine od oko 4 metra bokom udario o dasku koja je povezivala obalu i stablo, preokrenuo se, udario glavom, onesvijestio se i pao u vodu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kad su David i Bruno vidjeli kako Filip pluta licem okrenutim prema vodi, ostali su pribrani i hrabro odmah skočili u vodu kako bi mu pomogli. Nažalost nisu imali dovoljno snage da ga izvuku iz vode, ali su ga uspjeli održati na površini, a Roko je otrčao po pomoć.

U pomoć je priskočila Sara Milčić koja je brzo pozvala hitnu i Filipove roditelje, a njen tata pomogao je Filipa izvući iz vode. Malo prije dolaska hitne pomoći Filip se osvijestio, prevezen je u Karlovačku bolnicu gdje je ustanovljen potres mozga no na svu sreću težih ozljeda nije imao. 

Druga novčana nagrada pripala je generaciji treće životne dobi, Matici umirovljenika Duge Rese pod čijim okriljem djeluje oko 470 članova. Prema riječima predsjednice Ane Piškurić, Matica djeluje u pet sekcija – kuglana, pikado, viseća kuglana, nordijsko hodanje i kreativno rekreativna sekcija, a sve su aktivne tijekom cijele godine.

Sudjeluju na različitim natjecanjima i organiziraju susrete, obilježavaju blagdane, izrađuju dekorativne predmete te potiču međugeneracijske aktivnosti pa su tako zajedno s osnovcima sadili cvijeće oko obje dugoreške osnovne škole. Organizirali su niz edukativnih predavanja, radionica, izleta.  Kako su jedna od najmnogobrojnijih udruga Županiji, za projekt „Vitalni u mirovini“ uspjeli su povući oko 1,5 milijuna kuna iz Europskog fonda. 

Dugoreškoj javnosti već dobro poznat osnivač i kreator društvene Facebook stranice DugaResa trađedi- to mi delaj, Ivica Dobrinić – Crni  dobitnik je javnog gradskog priznanjana prijedlog gradonačelnika Tomislava Boljara. Riječ je o stranici koja svakodnevno na humorističan i satiričan način kritizira pojedince, društvo vlast i pojave, ali bez želje da osuđuje.

U vremenu preplavljenom crnim vijestima autor stranice na autentičan način uspijeva utjecati pozitivno, stavlja osmjeh na lice i poziva na kritičko razmišljanje. Ivičin humor ima snažni lokalni, dugoreški karakter i izričaj te kao takav prepoznat i prihvaćen od velikog broja građana Duge Rese, ali i mnogih drugih.

Rivalstvo između Duge Rese i Karlovca također je česta tema. Bloger Krule opisao stranicu kao odličnu lokalnu zajebanciju i oduševljen je idejom da stranica dobije i službeno gradsko priznanje. Karlovčanka Morana Rožman iskreno priznaje da je malo i zavidna što je ovaj način komunikacije prepoznat od stane dugoreške gradske vlasti, jer u Karlovcu još nisu došli do tog stupnja. Naime, stranica ima oko 8500 pratitelja, dosezi objava su oko 500 tisuća, a sve to u gradu kojima ima 10.500 stanovnika.

Javno priznanje Grada Duge Rese dobili su Boško Milanković i Zvonimir Šubat koji su zajedničkim autorskim radom snimili CD o Dugoj Resi iz vremena djetinjstva i mladosti. 

Obojica su se od najranije dobi bili u doticaju s glazbom, a kasnije zajedno i svirali u tada prvom dugoreškoj rock grupi Sjene. Sada u umirovljeničkoj dobi shvatili su da imaju vremena koje su željeli iskoristiti za snimanje pjesama, a posvetili su ih Dugoj Resi.

Opjevali su Mrežnicu, stari most, fabriku, staro kino, kantinu i druga omiljena dugoreška mjesta, a pjesme objedinili na CD-u pod nazivom „Duga Resa u srcu“. 

- Građani koji su preslušali pjesme, poglavito stariji, jako dobro su ih prihvatili, a nekima je u oku zaiskrila i suza. To je dokaz da su pjesme došle do srca slušatelja, ispričali su Boško i Zvonimir dodajući kako im je to kao i gradsko priznanje najbolja nagrada i poticaj za daljnji rad.  
 

Izdvojeno


Reci što misliš!