ŽUPANIJA / DUGA RESA

ZAŠTIĆENA VRSTA

Danas je Svjetski dan roda! Bijele rode koje su se nastanile u Belavićima nisu ga dočekale u svom gnijezdu

Danas je Svjetski dan roda! Bijele rode koje su se nastanile u Belavićima nisu ga dočekale u svom gnijezdu

No, ove godine kako su nam ispričali mještani, rode u Belavićima nisu u svom gnijezdu dočekale svoj dan.

Rode su strogo zaštićena vrsta, a zbog podizanja svijesti o važnosti njihove zaštite 24. kolovoz obilježava se u Hrvatskoj kao Svjetski dan roda. Podsjetimo, prije pet godina bijele rode prvi puta su savile gnijezdo na električnom stupu uz prometnu cestu u Belavićima, kod skretanja za poznato kupalište Otok ljubavi i od tada se redovito vraćaju. 

Od početka njihovog odlaska, a u sklopu svog dugogodišnjeg projekta, djelatnici HEP-a postavljanjem nosača ojačali su i osigurali su potencijalnog od strujnog udara i prekida na mreži njihovo gnijezdo. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, ove godine kako su nam ispričali mještani, rode u Belavićima nisu u svom gnijezdu dočekale svoj dan. 

- Rode su ove godine stigle u travnju, točnije mužjaka smo zapazili 5. travnja, a ženka je stigla desetak dana ranije. Dogradili su gnijezdo i podigli troje potomaka, ali ove  godine izuzetno rano svi su i odletjeli. Već 4. kolovoza u gnijezdu nije bilo odraslih, a dan kasnije napustile su ga i mlade rode, ispričali su nam mještani koji pomno prate ove prekrasne ptice koje su postale prava atrakcija mjesta, jer su ih zapazili i kamerama zabilježili i brojni turisti koji bicikliraju ili dolaze na kupanje u rijeci Mrežnici. 

Zašto su otišle znatno ranije nego proteklih godina nitko pouzdano ne zna.  Možemo samo nagađati kako su i rode pod utjecajem ovogodišnjeg izuzetno sušnog vremena, kad su svi usjevi ranije počeli dozrijevati, pomaknule i svoj biološki sat unaprijed i odlučile krenuti na daleki put prema jugu Afrike. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!