ŽUPANIJA / DUGA RESA

DOBRE BROJKE

Turističku sezonu na području TZP Četiri rijeke direktor Ivan Puškarić ocjenjuje fantastičnom: Ostvarili smo gotovo 5 tisuća noćenja i 2 tisuće dolazaka više nego 2019.

Turističku sezonu na području TZP Četiri rijeke direktor Ivan Puškarić ocjenjuje fantastičnom: Ostvarili smo gotovo 5 tisuća noćenja i 2 tisuće dolazaka više nego 2019.

- Od većih objekata u planu je dogodine otvaranje kampa u turističkoj zoni u Velemeriću što bi otvorilo Koranu kao destinaciju, kaže nam Puškarić

Ovogodišnja turistička sezona na području TZP Četiri rijeke, koja obuhvaća područja jedinica lokalnih samouprava Duge Rese, Generalskog Stola, Barilovića, Netretića i Bosiljeva bila je odlična, a to potvrđuju i službeni podaci prema kojima je do kraja kolovoza ostvareno oko 5000 noćenja i 2 tisuće dolazaka više nego 2019. koja je u razdoblju prije korona pandemija bila najuspješnija, pa je tako postala i svojevrsna referenca u cijeloj Hrvatskoj za turistički uspjeh. 
  
- Sezona je bila fantastična, a najbolji pokazatelji su ostvareni rezultati. Na području JLS Duge Rese gdje 2019. godine bilo 14.400 dolazaka i 32.800 noćenja, a ove godine imali smo 16.825 dolazaka i 37.500 noćenja. Uz Dugu Resu koja ima 4644 noćenja više, porast od 600 noćenja više nego 2019. bilježi i općina Generalski Stol, dok Barilović i Netretić bilježe oko 370 noćenja manje dok Bosiljevo koji ima 870 noćenja manje. Iz ovih podataka je vidljivo da je Mrežnica kao destinacija prepoznata i da su JLS-ovi uz rijeku Mrežnicu radili jako dobro, a ostali imaju nešto pada, ali to ne znači da će se ovaj trend i nastaviti, naprotiv očekujemo poboljšanja, ispričao je za KAportal Ivan Puškarić, direktor TZP Četiri rijeke.

Kako bi turisti znali što posjetiti, kaže nam, do kraja ove godine, anakon što su dobili sredstva iz Fonda za udružene turističke zajednice, bit će postavljena bijela i smeđa turistička signalizacija na 60 lokacija s oznakama restorana, izletišta, kampova, hotela, motela te kulturno povijesnim znamenitostima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U drugoj fazi, naredne godine, planiramo smeđim oznakama označiti i značajnije privatne iznajmljivače, naravno ukoliko uspijemo dobiti ista sredstva, jer dvije trećine novca sada nam odlazi na izradu prometnog elaborata za postavljanje kompletne signalizacije, rekao je Puškarić, dodajući kako će TZP u ovaj posao uložiti i dio vlastitih sredstava.
   
Nema prihoda od turizma, ukoliko nema odgovarajuće promidžbe zato će se u suradnji s Turističkom zajednicom Karlovačke županije organizirati oglašavanje na emitivnim turističkim tržištima, dakle prije svega na njemačkom govornom području, skandinavskim zemljama te zemljama Beneluxa, odnosno destinacijama koje teže kampiranju. U planu je dogodine i nastup na velikom turističkom sajmu u Munchenu, gdje je Hrvatska zemlja partner, pa bi uz potporu HTZ-a bilo moguće financirati zajednički nastup TZ-a ispred Karlovačke županije. 

Akcija „Kamperom kroz Hrvatsku“ još je jedan segment promocije kontinentalnog turizma. Emitirat će se na tridesetak televizija u Njemačkoj i Austriji, a snimana je u suradnji s agencijom Pointers travel s kojom TZP Četiri rijeke surađuje već treću godinu. U emisijama su obuhvaćene poznate destinacije kamp Slapić, Rastoke, Slunj, Plitvička jezera i druge najbolje lokacije kontinentalne Hrvatske. 

Obzirom na sve veći broj dolazaka i noćenja zanimalo nas je imamo li uopće dovoljne kapacitete i planira li se otvorenje nekih novih objekata, a direktor TZP-a Ivan Puškarić pojasnio je kako u ovom trenutku imamo 154 objekta sa 1358 ležajeva i obzirom na popunjenost prostora za napredak ima dovoljno.  

- Od većih objekata u planu je dogodine otvaranje kampa u turističkoj zoni u Velemeriću što bi otvorilo Koranu kao destinaciju. Naša je procjena da bi u prvih 5 godina trebali dostići oko 50 posto rezultata kampa Slapića, odnosno između 10 i 15 tisuća noćenja, a to bi značilo da bismo tada godišnje ostvarivali oko 100 tisuća noćenja, dakle tridesetak tisuća više nego sada. Uz Zagreb i Rakovicu više od toga na kontinentu ne radit nitko drugi, zaključio je Puškarić.

Dodaje da Mrežnica ipak nije preko noći postala poznata turistička destinacija već su je desetljećima uporno svojim trudom, radom i vlastitim novcem razvijali privatni poduzetnici. Vjeruje da će kroz neko vrijeme i rijeka Korana značajno pridonijeti turističkom potencijalu Karlovačke županije pa onda i određenom rasterećenju sada prenapučene rijeke Mrežnice na potezu od Generalskog do Duge Rese. 

Izdvojeno


Reci što misliš!