ŽUPANIJA / OGULIN

U SURADNJI S HRVATSKIM ŠUMAMA

Europskim novcem razminirano 17,1 četvornih kilometara šuma na području Tounja, Josipodola i Plaškog - slijedi obnova i uređenje šumskih puteva

Europskim novcem razminirano 17,1 četvornih kilometara šuma na području Tounja, Josipodola i Plaškog - slijedi obnova i uređenje šumskih puteva

U Karlovačkoj županiji imali smo ukupno 200 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, a danas 24 i pol četvornih kilometara, što su gotovo sve šume, poručila je županica Furdek Hajdin

U Ogulinu je održana početna konferencija projekta „Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu KŽ – KARLOVAC KARST“. Riječ je o projektu vrijednom 241 milijuna eura, od čega se gotovo 200 milijuna financira iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, što je najviše novca ikad dobiveno za razminiranje.

Tim novcem razminirano je 17,1 četvornih kilometara šuma na području Tounja, Josipodola i Plaškog, a sada slijedi obnova i uređenje šuma i šumskih puteva. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon operacije Oluja, mine su u Karlovačkoj županiji doslovce bile posijane svuda oko nas, podsjetila je na konferenciji županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, ocijenivši kako je do sada odrađen golemi posao.

- U našoj županiji imali smo ukupno 200 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, a danas 24 i pol četvornih kilometara, što su gotovo sve šume. Zato pozdravljam ovaj projekt, koji će i taj posao privesti kraju. Jer, tamo gdje su mine – nema gospodarstva, nema turizma, nema ni života.

- Ne možemo očekivati da će ljudi živjeti ili se doseljavati tamo gdje postoji opasnost od mina. Zato zahvaljujem svima koji su uključeni u ovaj projekt, ali i svima koji su proteklih godina na bilo koji način sudjelovali u razminiranju našeg područja, rekla je među ostalim županica Furdek Hajdin.

Inače, Karlovačka županija jedina je u Hrvatskoj iz svog proračuna izdvajala novac za razminiranje, kroz godine ukupno 7,5 milijuna kuna, a na temelju toga prikupljeno je i donacija u vrijednosti 10 milijuna kuna. Iz Županije napominju i to kako je Karlovačka županija bila prva županija koja je povukla sredstva iz EU fondova za projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta i to ukupno 29 milijuna kuna. 

Nositelj projekta kojim se razminiraju preostala šumska područja su Hrvatske šume, a partner Ministarstvo unutarnjih poslova. Početnoj konferenciji projekta prisustvovao je državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Mario Šiljeg, kao izaslanik predsjednika Vlade ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a Damir Trut, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mišković a nazočili su i predstavnici Hrvatskih šuma, kao i predstavnici gradova i općina na čijem se području projekt provodi.

Izdvojeno


Reci što misliš!