ŽUPANIJA / OGULIN

ZA SPAS PLANINARSKIH DOMOVA

Dom na Kleku ostaje Ogulinu! Gradska uprava završila prijenos upisa vlasništva - postupak započet još 1995. godine i bio je zaustavljen?

Dom na Kleku ostaje Ogulinu! Gradska uprava završila prijenos upisa vlasništva - postupak započet još 1995. godine i bio je zaustavljen?

Grad je pokrenuo zaustavljeni postupak prijenosa vlasništva nad domom te se uspio upisati, gruntovno i katastarski, u vlasništvo i posjed

Od rujna ove godine traje pobuna planinara zbog prijedloga novog Zakona o upravljanju nekretninama u državnom vlasništvu, a najsporniji im je članak prema kojem bi planinarska društva izgubila upravljanje planinarskim domovima. 

Jedan od tih domova je i planinarski dom na Kleku, koji bi po prijedlogu tog zakona pripao na upravljanje Karlovačkoj županiji. Većina planinara širom Hrvatske, pa tako i ogulinski, pobunili su se zbog ove ideje. Svoje nezadovoljstvo iskazao je gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Planinarski dom na Kleku već više od šest desetljeća grade i održavaju planinari. Svaku ciglu, crijep, drvenu gredu, na svojim leđima su iznesli na Klek. Sada, prijedlogom ovog zakona, država im oduzima dom i daje ga na upravljanje županiji koja će raspisati javni natječaj za koncesiju nad domom. Na taj natječaj će se moći javiti bilo tko. U najboljem slučaju javit će se samo planinarsko društvo, međutim i oni će morati županiji plaćati neki godišnji iznos za koncesiju, što znači da će imati neki trošak koji će morati naplatiti krajnjim korisnicima, a to su planinari. U najgorem slučaju na natječaj će se javiti netko zlonamjeran, kome je jedini cilj zaraditi novac, koji neće održavati dom, nego će naplaćivati planinarima sve što stigne dok mu to bude isplativo. A mogao bi se javiti i netko tko namjerava dom koristiti u privatne svrhe, koji će ga koristiti kao vikendicu, a za ostale korisnike ga držati zaključanim. U svakom slučaju ishod će za planinare biti nepovoljan, komentirao je gradonačelnik Ogulina. 

Ogulinci se osigurali

No ipak je došlo do preokreta. Županije neće dobiti na upravljanje planinarske domove, no i novo rješenje nije sasvim jasno. Planinarske kuće, skloništa i domovi izvan zaštićenih područja ostaju ministarstvu i planinari će to moći koristiti, kao i dosad. Ali oni koji nude hranu i piće, e tu će se sklopiti ugovor o zakupu. A objekti, koji su unutar nacionalnih parkova, ti se uzimaju planinarskim društvima i daju nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Za to vrijeme u Ogulinu, gradska uprava napravila je ono što se nije privelo kraju, a započeto je još 1995. godine. Naime, Grad je pokrenuo zaustavljeni postupak prijenosa vlasništva nad domom te se uspio upisati, gruntovno i katastarski, u vlasništvo i posjed.

Naime, Gradsko vijeće Grada Ogulina je još 1995. godine, temeljem tadašnjeg Zakona o športu, donijelo odluku o preuzimanju sportskih objekata na području Ogulina u svoje vlasništvo. Za sve sportske objekte, a radi se o njih ukupno 14, od čega pet sportskih dvorana, nogometni, teniski i košarkaški tereni te drugi sportski objekti, postupak prijenosa vlasništva je proveden, osim za dom na Kleku, piše OGportal.

Zaustavljeni postupak prijenosa vlasništva nad domom je trenutna gradska vlast ponovno pokrenula, te je provedenim postupkom planinarski dom na Kleku je službeno uknjižen u vlasništvo Grada Ogulina, čime je osigurano da će ga u budućnosti, kao i do sada, održavati i koristiti planinari.

Izdvojeno


Reci što misliš!