ŽUPANIJA / OGULIN

PROBLEMI PODNO KLEKA

Tko i zašto opstruira ogulinsku gradsku vlast? Dalibor Domitrović: Ovo je suludo! Žele nam naplatiti šumski etat po istom izračunu prije sječe

Tko i zašto opstruira ogulinsku gradsku vlast? Dalibor Domitrović: Ovo je suludo! Žele nam naplatiti šumski etat po istom izračunu prije sječe

Najavljuje angažiranje odvjetnika i kaže kako će poduzeti sve pravne korake i zatražiti nov izračun od neovisnih vještaka.

- Etat je uklonjen, a izračun vrijednosti je ostao isti. To je suludo! Konsternirani smo! Riječ je o opstrukciji! Proces prijenosa državnog zemljišta Gradu traje pet godina, određuje se enormna cijena šumskog etata koju nećemo moći platiti, a ulagači će možda u potpunosti odustati od otkupa zemljišta i proširenja proizvodnje, ukazao je danas gradonačelnik Dalibor Domitrović iznoseći problematiku poduzetničke zone.

Objašnjava da je još 11. srpnja 2018. godine Grad Ogulin na zahtjev tvrtki Bjelin i Semmelrock podnio zahtjev za proširenje poduzetničke zone raspoloživim državnim zemljištem, no da je tada započela agonija koja traje i dalje te ugrožava otvaranje oko dvije stotine novih radnih mjesta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Podnijeli smo zahtjev za dodjelu državnog zemljišta s popratnom dokumentacijom, obavili nekolicinu sastanaka u ministarstvu nadležnom za državnu imovinu, a nakon parlamentarnih izbora to je postao resor Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Predmet je prebačen u to novo ministarstvo, a 2021. je dan u nadležnost Županije karlovačke. U međuvremenu se zagubio, pa smo nanovo prikupljali dokumentaciju i u siječnju ove godine dobili smo izračun vrijednosti etata koji Grad mora platiti Hrvatskim šumama za dodjelu zemljišta – 15,7 milijuna kuna za nekih 45 hektara. To nas je konsterniralo, navodi Domitrović i uspoređuje taj iznos s onim iz 2007. godine kada je za formiranja zone isti način je zatraženo državno zemljište od 37 hektara i kada je naknada za šumski etat procijenjena na 1,270.000 kuna.

Dodaje da se s bankom dogovorilo kreditiranje nakon dobivanja izračuna u siječnju, no da je nedugo nakon toga počela dvomjesečna sječa tih stabala.

- Zatražili smo stoga ponovni izračun, kojega vrše Hrvatske šume, a 1. rujna smo dobili obavijest da vrijednost ostaje ista. Izuzetno nas je konsterniralo što se naplaćuje u istom iznosu nešto što je već posječeno. Naručili smo vještačenje i prije nekoliko dana smo dobili mišljenje vještaka da je vrijednost tog etata 6,300.000 kuna, gotovo dva i pol puta manje, iznosi Domitrović.

Najavljuje angažiranje odvjetnika.

- Poduzet ćemo sve pravne korake i zatražiti nov izračun od neovisnih vještaka.

Smatra suludim što Županija vodi predmet s obzirom da je "protočni bojler".

- Kroz njih samo prolaze informacije između nas i središnje države. Ne vidim svrhu Županije koja nema moć odlučivanja, veli Domitrović.

Napomenuo je da je Grad Ogulin 2019. godine prijavio na jedan natječaj za dobivanje novca iz Europske unije projekt uređenja poduzetničke zone. "Dobili smo odluku o financiranju, a deset dana nakon lokalnih izbora nam je poništena, što je presedan i apsurd. Zna se tko upravlja Županijom, Upravom šuma u Ogulinu, Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvom poljoprivrede, rekao je Domitrović, inače čelnik županijske organizacije Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Izrađeno je idejno rješenje industrijskog željezničkog kolosijeka koji bi spajao poduzetničku zonu s prugom Zagreb – Rijeka, a utoliko će se mijenjati i prostorni plan sljedeće godine, najavljuje Domitrović.

Izdvojeno


Reci što misliš!