ŽUPANIJA / OGULIN

PROJEKT U IZRADI

Hoće li na zgarištu konačno niknuti novi restoran Sabljaci? Parcelu kupio domaći poduzetnik, Ogulinci se nadaju da će on njihovom jezeru vratiti stari sjaj

Hoće li na zgarištu konačno niknuti novi restoran Sabljaci? Parcelu kupio domaći poduzetnik, Ogulinci se nadaju da će on njihovom jezeru vratiti stari sjaj

Po aktualnim podacima Geoportala novi vlasnik je Ivica Turković iz Ogulina, inače poznati poduzetnik i vlasnik Mivit pekare.

Ogulinci se nisu još dobili od šoka kad im je požar poharao glavnu zgradu skijališta podno Bjelolasice, a uslijedio je novi. U prosincu 2013. godine u plamenom vrtlogu nestao je omiljeni restoran uz jezero Sabljaci, također dio HOC-a Bjelolasica u kojem su domaći ljudi zarađivali za život a brojni se Ogulinci tamo ženili, imali proslave novih godina, krizmi, krstitki, raznih godišnjica drugih prigoda. 

Tog kobnog 7. prosinca 2013. godine policija je oko pet ujutro javila da je naselju Sabljaci izbio požar u ugostiteljskom objektu koji je u potpunosti izgorio. Vatrogasci su bili nemoćni pred vatrenom stihijom na popularnom izletištu i u zoru je ostalo samo zgarište. Isto kao i na Bjelolasici. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Restoran na jezeru je bio izgrađen od drveta, slične arhitekture kao i hotelsko naselje na Bjelolasici. Jedanaest godina poslije tamo nema ništa, samo plato od kojeg se svima koji su ikada barem i popili kavu u tom objektu, srce slama kad ga vide.

KAportal je provjerio ima li ogulinska gradska uprava kontakt s vlasnikom parcele koja je otkupljena od pokojnog HOC-a, a kako se sad čini i preprodana. 

- Imamo kontakt s kupcem bivšeg restorana na obali jezera Sabljaci, koji je također izgorio u plamenu. Koliko znamo ovaj investitor je trenutno u fazi razvoja projektne dokumentacije, rečeno nam je naš upit u ogulinskoj gradskoj upravi. 

KAportal je već davno pisao da je parcelu nekadašnjeg restorana kupila tvrtka Albatros iz Punta s otoka Krka, no po aktualnim podacima Geoportala vlasnik je Ivica Turković iz Ogulina, inače poznati poduzetnik i vlasnik ogulinskog lanca pekara Mivit. Neslužbeno doznajemo da je parcelu otkupio prije par mjeseci, te da su upućeni Ogulinci itekako s odobravanjem primili vijest o novom vlasniku, jer su uvjereni da će im njihov domaći čovjek vratiti ono što su izgubili.

Hoće li njega nešto potaknuti da se jednog dana restoran, ili možda motel (tako je navedeno na Geoportalu) vrati na ovu lokaciju, iz Grada Grada Ogulina doznajemo da to nije na njima. 

- Što se tiče pitanja može ga Grad Ogulin potaknuti investitora da krene s provedbom projekta, na žalost ne može. Mogla bi država na način da uvede porez na nekretnine pa bi vlasnicima bilo u interesu aktivirati prazne parcele, stanove i kuće. Procjena je da na području Hrvatske ima 200.000 praznih stanova, a ovakvih praznih parcela kao ova na obali jezera Sabljaci ima po cijeloj Hrvatskoj, kažu nam u Gradu. 

Dodaju da Grad Ogulin, odnosno građani koji plaćaju porez i druge namete, investiraju u razvoj infrastrukture u građevinskim zonama, čime se povećava vrijednost privatnih nekretnina, pa je stoga pošteno da isti provedu svoje projekte i aktiviraju imovinu na svoju i opću, javnu dobrobit. 

- Apsurdno je da uz 200.000 praznih stanova mlade obitelji nemaju gdje živjeti, zaključio je gradonačelnik Dalibor Domitrović.

Na naš upit može li Grad imati inicijativu i kupiti nekretnine od značaja za zajednicu, rečeno nam je da "Grad Ogulin može kupovati nekretnine, međutim ne može se baviti komercijalnim djelatnostima kao šti su ugostiteljstvo, iznajmljivanje smještaja, restorani i slično, stoga nema smisla da kupuje ovakve elitne nekretnine". 

- Na privatnim investitorima je da to čine, a Grad im treba osigurati potrebnu infrastrukturu, što i čini, kažu nam još u Gradu.

Vrijeme prolazi, a više stotina Ogulinaca se na Sabljacima pojavi čak samo da bi gledali desetak svojih sugrađana kako se kupaju u hladnom jezeru. Turistički potencijal nije upitan, ali da baš nema interesa da privatni investitor potakne gradnju restorana, motela ili što već nije baš previše jasno. Prošlo je već jedanaest godina. 

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!