ŽUPANIJA / OPĆINE

NEMAJU SVI UVJETE?

U Žakanju dvadesetak djece predškolske dobi ostalo bez mjesta u vrtiću – načelnik Jurkaš pojašnjava koji je razlog tome

U Žakanju dvadesetak djece predškolske dobi ostalo bez mjesta u vrtiću – načelnik Jurkaš pojašnjava koji je razlog tome

Ukoliko su oba roditelja u radnom odnosu, načelnik Danijel Jurkaš naglašava kako će se osigurati uvjeti kako bi dijete imalo mjesto u vrtiću.

Gotovo dvadesetak djece predškolske dobi ostalo je neupisano u novoj pedagoškoj godini u Dječjem vrtiću Pčelica u Žakanju. Složili bi se svi, podaci su to koji bude demografski optimizam, naročito u ruralnim krajevima, no za lokalnu vlast u čijoj je nadležnosti predškolski odgoj, predstavlja pravi izazov.

No, prema riječima načelnika općine Žakanje Danijela Jurkaša problem i nije takav kakav se čini na prvu. Naime, kako je pojasnio na upit KAportala, dobar dio djece na listi čekanja još uvijek nema uvjete za upis u vrtić, odnosno rođena su u ovoj godini, dok za „najproblematičnije“ situacije, u kojoj su oba roditelja u radnom odnosu, načelnik kaže kako će se osigurati uvjeti kako bi dijete imalo mjesto u vrtiću.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je u nastavku komentirao načelnik Jurkaš, trenutni izazov Općine Žakanje predstavlja sam prostor Dječjeg vrtića, čiji kapaciteti su se proširivali u proljeće 2017. godine, no ubrzo su utvrđeni određeni tehnički nedostaci, koje je trebalo sanirati i doraditi. Aktivnosti su to koje su ujedno i preduvjet za dobivanje uporabne dozvole, koje prostor do sada nije ni imao.

- Tek po završetku toga bit će stvoreni uvjeti da Dječji vrtić posluje po svim propisanim tehničkim standardima, stvorit će se i uvjeti za zapošljavanje jednog dodatnog odgojitelja, pa će time i lista prvenstvena za upis djece koje imaju uvjete za upis u vrtić biti minimalna, poručuje načelnik Jurkaš.

Inače, ekonomska cijena 10-satnog programa u novoosnovanom Dječjem vrtiću Pčelica u Žakanju iznosi dvije tisuće kuna. Općina u cijeni participira u iznosu od 75 posto za jedno dijete u obitelji koje pohađa 10-satni program, za drugo dijete iznos od 80 posto, dok za treće dijete iz istog kućanstva u cijelom iznosu.

Izdvojeno


Reci što misliš!