ŽUPANIJA / OPĆINE

ŠTO SE ČEKA?

Susjedi Slovenci će ovako riješiti probleme s gužvom na granici: Uskoro kreće gradnja obilaznice Metlika! Hoće li tako nešto ikad dočekati Žakanjci?

Susjedi Slovenci će ovako riješiti probleme s gužvom na granici: Uskoro kreće gradnja obilaznice Metlika! Hoće li tako nešto ikad dočekati Žakanjci?

U susjednoj Metliki uskoro će početi izgradanja obilaznice ali i brze ceste Novo Mesto - Metlika, koja bi trebala dobiti nastavak na hrvatskoj strani granice - no, mi tu daleko zaostajemo.

U prvoj polovici ove godine u susjednoj Metliki kreće izgradnja tako potrebne obilaznice, kojom bi se promet prema Hrvatskoj, točnije prema graničnom prijelazu Jurovski Brod - Metlika preusmjerio iz centra mjesta. Novim cestovnim rješenjem izbjeći će se prometni čepovi i blokada, na koje su stanovnici Metlike godinama upozoravali i zbog koje je samo u prošloj godini u nekoliko navrata organiziran mirni prosvjed. 

Novo prometno rješenje trebao bi se nadovezati i na izgradnju nove brze ceste Novo Mesto – Metlika, za koje je projektna dokumentacija u samom finišu, a ona pak dobiti nastavak na hrvatskoj strani granici. A kada to – ne zna se! Prema svemu sudeći "zapeo" je na prvoj stepenici – u prostornom planu Karlovačke županije. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, prostorni plan Karlovačke županije koji je bio na javnom savjetovanju prije godinu dana predviđao je tri varijante rješenja novog cestovnog povezivanja od granice sa Slovenijom do čvora Novigrad. Jedno rješenje prati trenutnu dionicu D6, druga i treća predviđa izgradnju novog cestovnog koridora i to kroz naselja Jurovo, Brihovo prema Ribniku, a treći na suprotnoj strani, većim dijelom kroz naselje Bubnjarački Brod pa dalje prema Ribniku.  

No, do daljnjega niti jedna od varijanti nije amenovana, jer je županijski prostorni plan u konačnici povučen iz procedure. U najavi je da bi se uskoro trebao naći ponovno na dnevnom redu, i da bi trebale biti ucrtane samo dvije varijante novog cestovnog rješenja, ona kroz Bubnjarački Brod i trasa koja prati trenutnu dionicu državne ceste D6.  

Od druge varijante se relativno brzo odustalo, jer se prije svega ne poklapa s rješenjem koje je u planu u susjednoj Sloveniji odnosno na tom dijelu ne postoji zajednička točka spajanja na granici. Protiv takvog rješenja bio i načelnik općine Žakanje Danijel Jurkaš, ukazavši kako zamišljeni cestovni koridor prolazi kroz najnaseljeniji dio općine, što svakako nije najbolja varijanta.  

Bez ucrtavanja trase u županijski prostorni plan, pa u konačnici i općinski, nema ni početka izrade projektne dokumentacije, glavnog projekta, pa ishođenja svim mogućih dozvola, a u konačnici ni radova. Pa prema svemu sudeći kao i prema hrvatskim prilikama, Žakanjci se tako skoro neće riješiti gužvi kao njihovi susjedi u Metliki. Može ih djelomično spasiti tek ulazak Hrvatske u Schengen.    

Izdvojeno


Reci što misliš!