ŽUPANIJA / OZALJ

DAN GRADA OZLJA

Kriza je ujedno i prilika za pametne, hrabre i vrijedne ljude kakvi su Ozljani!

Kriza je ujedno i prilika za pametne, hrabre i vrijedne ljude kakvi su Ozljani!

Grad Ozalj u spomen na junake hrvatske povijesti slavi svoj dan. U svom priopćenju gradonačelnica Gordana Lipšinić uputila je čestitku te istaknula događaje koji su obilježili proteklih godinu dana.

Grad Ozalj slavi svoj dan. Iako se zbog epidemije neće održavati svečano slavlje, nek je na dnevnom redu tek elektronička redovna sjednica gradskog vijeća te su u prvom planu donošenje mjere pomoći, ipak ovaj velik dan za Ozalj neće proći bez simboličnog obilježavanja dana grada. Stoga su iz Grada Ozalj pripremili video materijal presjeka godine, a u nastavku objavljujemo i prigodno priopćenje i čestitku gradonačelnice Gordane Lipšinić.

Od srca čestitam svim stanovnicima Ozlja sretan rođendan Grada!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovaj dan slavimo u spomen na slavne junake hrvatske povijesti, bana Petra Zrinskog i markiza Frana Krstu Frankopana i njihovu tragičnu pogibiju u Bečkom Novom Mestu, 30. travnja, davne 1671. godine.

Rođendan ćemo obilježiti u jako specifičnim okolnostima, koje ovoga puta, nažalost, kao nikada do sada, dijelimo sa cijelim svijetom. Dogodila se pandemija koronavirusa i zaustavila čak i najmoćnije ekonomije svijeta, a uz potres u našem glavnom gradu Zagrebu, situaciju u Hrvatskoj učinila dodatno zahtjevnom.

Ipak, svjedoci smo da se svi u državi hrabro i uspješno bore sa situacijom, pa to ulijeva vjeru da će naša zemlja savladati i ovaj izazov. Mi u Ozlju, duboko sam uvjerena, sigurno hoćemo, a onda ćemo imati razloga za slavlje!

U prigodi rođendana grada željela bih sa svojim sugrađanima podijeliti radost postignuća na područjima od javnog interesa u proteklih godinu dana.

U prosincu smo dočekali završetak rekonstrukcije mosta na Kupi u Gornjem Pokupju i tako odahnuli od prometne izolacije u kojoj je ozaljski kraj predugo bio zarobljen. Ubrzo su započeli i radovi na izgradnji novog mosta i svjedoci smo zahuktalih zemljanih radova na gradilištu, te se unaprijed veselimo danu kada ćemo njime prometovati bez težinskog ograničenja, a što je od presudne važnosti za gospodarstvo Ozlja i susjednih općina. Na gradsku kanalizaciju je spojeno naselje Podgraj i u dijelu je rekonstruirana mjesna prometnica. Vrijedna investicija koja se ne vidi, smještena je ispod zemlje, ali je itekako važna za uvjete života stanovnika Podgraja.

Kada su još samo najoptimističniji stanovnici Zorkovca Vivodinskog vjerovati da će se dogoditi zahtjevna sanacija klizišta na njihovoj pristupnoj cesti, uspjeli smo pribaviti sredstva na natječaju i ova vrijedna investicija danas je u samom finišu. Napravljena je nova vodosprema u Vrhovcu i podigla kvalitetu vodoopskrbe kraja. Izgrađena je potpuno nova šumska cesta „Jalovina“ u Ozlju, koja nam je otvorila sasvim novu perspektivu u prometnom, ali i turističkom smislu za naš grad. Završen je i čitav niz manjih investicija na cijelom području grada; uređivani su lokalni putevi, asfaltirale su se nerazvrstane ceste, ulagalo se u javnu rasvjetu, u turističku infrastrukturu, u projekte na području kulture, uređivane su javne površine.

Najvažnije i najvrijednije od svega su dvije velike investicije. Za potrebe gospodarstva u poslovnoj zoni Lug u odmakloj fazi gradnje je cesta koja će konačno spojiti zone malog i velikog gospodarstva s obje strane pruge. Moderna cesta s pružnim prijelazom biti će  puštena u promet tijekom ovog ljeta.

Najveća financijski i meni najdraža, a vjerujem i svim mladim roditeljima i onima koji se tek spremaju proširiti obitelji, je investicija dogradnje Dječjeg vrtića Zvončić. Zapravo se radi o još jednoj vrtičkoj zgradi, spojenoj sa starim vrtićem zanimljivim hodnikom, a koji će primiti naše male „jasličare“ i povećati kapacitet vrtića sa 4 nova boravka. Svi radovi biti će završeni s početkom lipnja, a onda nam predstoji veselje opremanja prostora i preseljenje djece u nove boravke.

Za osnovnoškolce i njihove roditelje, ali i za širu javnost, vrijedno je znati da Karlovačka županija nastavlja pripremati veliki projekt proširenja Osnovne škole Slava Raškaj sa školskom sportskom dvoranom, a Grad pomaže financiranjem projektne dokumentacije. Županija nastavlja i s projektom proširenja Doma zdravlja, a Grad pomaže zdravstvu financiranjem specijalizacije iz obiteljske medicine.

Zbog pandemije i nesretnog potresa u Zagrebu, država je propisala i preporučila brojne mjere za ublažavanje posljedica krize. U gradu smo svjesni ozbiljnosti situacije i prilagođavamo se propisanim mjerama štednje, ali želim  obavijestiti poštovane sugrađane da ćemo nastaviti sa svim bitnim investicijama, naročito sa onima u čijem financiranju računamo sa van proračunskim sredstvima. Raditi ćemo uporno i dalje na pripremama i prijavama projekata na natječaje, a kako bi osigurali što više europskih sredstava za sufinanciranje budućih projekata korisnih za naš grad.

Usprkos najavi značajnog smanjenja proračunskih prihoda nastavljamo s aktivnostima po mjesnim odborima, odgovaramo na svaku mjesnu inicijativu i nadamo se u što većem obimu ispuniti većinu planiranih mjera i aktivnosti predviđenih proračunom za 2020.godinu.

Ništa neće stati, samo ćemo biti opreznije, uz eventualna odgađanja ulaganja koja nisu nužna u ovom trenutku i koja mogu neko vrijeme pričekati.

Pozivam drage sugrađane da budemo i dalje vrijedni i optimistični, da skrbimo za sebe i svoje obitelji i time stvaramo uvjete boljeg života u prelijepom ozaljskom kraju. Duboko vjerujem da je svaka kriza ujedno i prilika, prilika za pametne, hrabre i vrijedne ljude, kao što stanovnici Ozlja oduvijek jesu !

Na kraju, zahvaljujem svim poduzetnicima, poljoprivrednicima, svim zaposlenicima u privatnom i javnom sektoru, iz čijih se poreza puni gradski proračun, a u gradu činimo sve da bi se sredstva što bolje utrošila na dobro cijele zajednice.

Zahvaljujem svima s kojima uspješno surađujemo u izvršavanju naših zadaća; Županiji, partnerskim gradovima ITU mehanizma, Karlovcu i Dugoj Resi, brojnim osobama u ministarstvima i javnim ustanovama i tvrtkama koja djeluju na području Ozlja.

Zahvaljujem i svim udrugama, ustanovama i institucijama na dobroj suradnji, zahvaljujem i gradskom vijeću i svim suradnicima na konstruktivnom radu za opće dobro.

U godini pred nama, do slijedećeg rođendana grada, želim svima dobro zdravlje, radost i uspjeh u privatnom i poslovnom životu.

GRADONAČELNICA
mr.sc. Gordana Lipšinić

 

Izdvojeno


Reci što misliš!