ŽUPANIJA / OZALJ

SLAVINO PROLJEĆE

Grad Ozalj obilježava ožujak - mjesec Slave Raškaj, na programu niz aktivnosti u čast velike domaće slikarice

Grad Ozalj obilježava ožujak - mjesec Slave Raškaj, na programu niz aktivnosti u čast velike domaće slikarice

Šestu godinu u gradu Ozlju provode se programi posvećeni sjećanju na veliku slikaricu Slavu Raškaj.

Grad Ozalj tradicionalno u ožujku odaje počast domaćoj slikarici Slavi Raškaj i programom se ponosno sjeća njenih remek-djela, zajedno s brojnim ljubiteljima umjetnosti iz svih krajeva. Naime, Slava Raškaj je iznimno voljela prirodu i proljeće, što dokazuju njene brojne slike s motivima proljeća u Ozlju i u prirodi.

Direktor Turističke zajednice područja Kupa Toni Šarić otkriva kako program mjeseca Slave Raškaj u Ozlju donosi posjetiteljima samostalnu izložbu pejzaža u Zavičajnom muzeju Ozalj koju će premijerno predstaviti akademski slikar Krešimir Mikšić. Ujedno, po dobrom starom običaju i ozaljski mališani će se na svojsten način prisjetiti velike Slave Raškaj, i to u posebnoj Pričaonici na kojoj će biti predstavljana nova slikovnici „Šest šetnji Slave Raškaj“ autorice Sanje Lovrenčić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I ove godine, posjetitelji će 20. i 27. ožujka u stručnoj pratnji vodiča iz Zavičajnog muzeja Ozalj proći turističkom rutom „Putevima Slave Raškaj“,  a nakon dulje pauze novu prilika za provjeru znanja i zabavu u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca, 18. ožujka zakazano je posebno izdanje kultnih ozaljskih kvizova, posvećeno upravo slikarstvu i umjetnosti.

I redoviti ozaljski programi u ožujku bit će prilagođeni Slavinoj baštini, tako će u okviru projekta „Dodajmo život godinama” u organizaciji Crvenog križa Ozalj u Gradskoj knjižnici biti pripremljeno zanimljivo predavanje o životu i djelu Slave Raškaj, namijenjeno prije svega osobama starije životne dobi, a na novom multimedijskom informacijskom centru kod Humičke bit će predstavljene zanimljive izložbe.

- Svaki tjedan posjetitelji će moći pogledati najprije radove skupina Bubamare i Vrapčići iz Dječjeg vrtića Zvončić, potom slike Slave Raškaj iz fundusa Zavičajnog muzeja Ozalj i na kraju fotografije s projekta Land Art Ozalj, koji provodi Akademija likovnih umjetnosti Zagreb u Obrežu Vivodinskom i Loviću Prekriškom, pojašnjava TZ Kupa direktor Toni Šarić.

Iz Turističke zajednice područja Kupa ističu i tradicionalni Križni put Ozalj - Svetice, koji se ove godine 24.put održava na Cvjetnicu, 28. ožujka, u organizaciji UDVDR RH PKŽ Ogranak Zrinski i Frankopan Ozalj i ozaljskog župnika Josip Jakovčića, s polaskom u 15 sati ispred Župne crkve sv. Vida Ozalj.

RASPORED PROGRAMA MJESECA SLAVE RAŠKAJ – OŽUJAK 2021.

13.03. Izložba pejzaža akademskog slikara Krešimira Nikšića, Zavičajni muzej 18:00 sati
15.03. Pričaonica – slikovnica Šest šetnji Slave Raškaj, OŠ Slave Raškaj 10:00
18.03. Kviz o slikarstvu, Gradska knjižnica Ozalj, 18:00
19.03. Predavanje o Slavi Raškaj, Gradska knjižnica Ozalj, 18:00
20.03. Putevima Slave Raškaj – priča o vodi 10:00 (3-4 sata)
27.03. Putevima Slave Raškaj – priča o cvijeću 10:00 (3-4 sata)

08-14.03.  E-Izložba radova – slikovnica skupine Bubamare i Vrapčići
15-21.03. E-Izložba - Slave Raškaj iz fundusa Zavičajnog muzeja
22-31.03. E-Izložba fotografija Land Art

28.03. Križni put Ozalj - Svetice

 

Izdvojeno


Reci što misliš!