ŽUPANIJA / OZALJ

IZLET U PRIRODI

Slavini planinari na izletu u Lici - posjetili pećinski park Grabovača

Slavini planinari na izletu u Lici - posjetili pećinski park Grabovača

U tjednu kada smo obilježili Svjetski dan srca, učenici OŠ Slava Raškaj iz Ozlja, polaznici slobodne aktivnosti Slavini planinari i voditeljice Mirjana Petrunić i Sandra Prebeg posjetili su pećinski park Grabovača koji je smješten na području Ličko-senjske županije, gotovo sasvim unutar granica Općine Perušić.

Pećinski park Grabovača jedinstven je u Europi jer na području od samo 595ha nalazi se 8 špilja i jedna jama. Djeca su posjetili špilju Samograd. Do dna špilje koja je otvorena za posjetitelje potrebno se spustiti stepenicama. Stepenica ima 474. Duljina špilje je 345 m okružena čarobnim skulpturama. Slavini planinari šetnjom poučnom stazom Čovjeka i krša upoznali su odnos suživota čovjeka i prirode u prošlosti. Posjetili su vidikovca u parku (743 mnv), s kojeg se pruža pogled na kanjon rijeke Like, Ličko polje, te veći dio Velebita. Za kraj su Slavini planinari odradili vježbu orijentacije pomoću kompasa i GPS-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Slavini planinari su uključeni u projekt“ Zdrav kao zmaj“ koji provodi DND Ozalj. Tema projekta "Igre i učenja u prirodi", s ciljem da se potakne svijest o važnosti boravka djece na otvorenom te pozitivne promjene u lokalnoj zajednici.

Glavni cilj projekta je promicanje zdravlja djece, prevencija bolesti, edukacija, podizanje svijesti o problemima i rizicima za dječje zdravlje. DND Ozalj , Slavinim planinarima za izlet su donirali bočice vode i zdrave grickalice kao podsjetnik na smjernice pravilne prehrane.

Za zdrav život i zdravo srce potrebna je edukacija od nižih razreda osnovne škole gdje djecu učimo važnosti kretanja, boravka u prirodi na svježem zraku i pravilnoj prehrani.


 

Izdvojeno


Reci što misliš!