ŽUPANIJA / OZALJ

JAČANJE LOKALNOG GOSPODARSTVA

U gradu Ozlju predstavljene mjere aktivne politike zapošljavanja - mikro i malim poslodavcima na raspolaganju niz potpora

U gradu Ozlju predstavljene mjere aktivne politike zapošljavanja - mikro i malim poslodavcima na raspolaganju niz potpora

U ovoj godini ozaljskim poduzetnicima i obrtnicima te dionicima u turizmu na raspolaganju su sredstva u iznosu od 27.000 eura

Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Karlovac održao je promociju mjera aktivne politike zapošljavanja namijenjenu prvenstveno mikro i malim poslodavcima s područja Grada Ozlja. 

Kako su izvijestili iz gradske uprave, sudionici su se upoznali s potporama za zapošljavanje s naglaskom na pripravništvo, zelena/digitalna radna mjesta, potporama za usavršavanje te mjerama osposobljavanja i obrazovanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovim putem informiran je širi krug potencijalnih korisnika te su dani odgovori na najčešća pitanja koja se pojavljuju kod predaje zahtjeva i realizacije mjera.

Ujedno je predstavljen program subvencioniranja kamata na poduzetničke kredite Karlovačke županije te mogućnosti koje nudi Nikola Tesla Poduzetnički centar Karlovac. Savjetnica Centra upoznala je zainteresirane poduzetnike s aktualnim natječajima te na koji način mogu dobiti stručan savjet potpuno besplatno do kraja 2023. godine.

Potpore Grada Ozlja

Grad Ozalj predstavio je Program razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Ozlja za 2023. godinu te Program potpora turizmu na području Grada Ozlja za 2023. godinu koji prati razvoj malog gospodarstva i turizma. U ovoj godini ozaljskim poduzetnicima i obrtnicima te dionicima u turizmu na raspolaganju su sredstva u iznosu od 27.000 eura. 

- Grad će i nadalje će pratiti projekte poduzetništva te na taj način doprinositi konkurentnosti njihova poslovanja. Potpore za promidžbu, edukaciju, razvoj gospodarske aktivnosti, izradu projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije i nacionalnih izvora, nastavljaju se i ove godine prijedlogom Programa za 2023. godinu.

- U svrhu stvaranja novih poduzetničkih generacija i novih zapošljavanja, nastavlja se potpora novoosnovanim subjektima malog gospodarstva u tekućoj godini – poduzetnicima početnicima koji zapošljavaju radnike (osim vlasnika). Predviđena je dodjela potpora za promociju obrtništva – sajmove, izložbe, predavanja, seminari, radionice i dr. te zajedničko sudjelovanje ozaljskih obrtnika na sajmovima i izložbama izvan grada Ozlja, putem Udruženja obrtnika grada Ozlja, pojašnjavaju u Gradu. 

Dodaju kako radi povećane potrebe za ulaganjem u kvalitetu i unapređenje turističke ponude i stvaranje preduvjeta za kontinuirani razvoj ruralnog turizma na području Grada Ozlja, u programu za 2023. zadržavaju se sve postojeće mjere. 

- Uvodi se nova mjera – Potpora za prijelaz iz manje u višu kategoriju (zvjezdice, sunce) u iznosu od 150 eura dodijeliti će se subjektima koji povećanjem kategorije/kvalitete u 2023. godini ostvaruju minimalno 3 zvjezdice ili 3 sunca, dok će povećanjem kategorije/kvalitete sa 3 zvjezdice ili 3 sunca na višu kategoriju, odnosno s 4 zvjezdice ili 4 sunca na višu kategoriju potpora iznositi 300 eura po korisniku, poručuju. 

Ujedno, povećava se ukupan godišnji iznos za Mjeru 1 – Potpora za ulaganje u nove smještajne kapacitete na 1.000 eura po prijavitelju godišnje. Uz prethodno navedene mjere Programom za 2023. godinu predviđene su potpore i za: promotivne aktivnosti, ulaganje i opremanje u turističke objekte, adaptaciju tradicijskih objekata, edukaciju turističkih djelatnika, nabavu vozila za iznajmljivanje i poboljšanje uvjeta postojeće kategorizacije.

Najviši dozvoljeni ukupno isplaćeni iznos po korisniku iznosi 1.300 eura godišnje za potpore poduzetništvu, odnosno 1.500 eura za potpore turizmu. Iznos se povećava do 1.800 eura po korisniku ukoliko se radi o novoosnovanom subjektu malog gospodarstva, dok je za Udruženje obrtnika ukupno planirano 1.000 eura. 

Zahtjevi za sve potpore predviđene u Programu podnose se elektronskim putem registracijom u SOM sustav, a zaprimaju se do 15. prosinca 2023. godine te rješavaju prema redoslijedu prispijeća i do utroška sredstava. 

Izdvojeno


Reci što misliš!