ŽUPANIJA / OZALJ

KORAK DO OBNOVE

Potpisan međudržavni sporazum o obnovi graničnog mosta na ozaljskom području, Ministar Butković naglasio važnost ovog projekta za lokalno stanovništvo

Potpisan međudržavni sporazum o obnovi graničnog mosta na ozaljskom području, Ministar Butković naglasio važnost ovog projekta za lokalno stanovništvo
Ilustracija/PIXSELL/KAportal

Za hrvatski dio izgradnje mosta i priključnih cesta potrebno je 450 tisuća eura koja će se osigurati u državnom proračunu za 2024. s projekcijama za 2025. i 2026. godinu

Potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković i ministrica za infrastrukturu Republike Slovenije Alenka Bratušek potpisali su u Opatiji Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o izgradnji cestovnog mosta preko potoka Kamenica između naselja Obrež i Božakovo na hrvatsko-slovenskoj državnoj granici.


Je li tu riječ o načelnom sporazumu, budući da se gradnja mosta već najavljivala prije nekoliko godina ili je riječ o konkretnom, obvezujućem sporazumu, ministar Butković odovorio je kako sporazum zadužuje Hrvatske ceste s naše strane i slovensku tvrtku koja se bavi obnovom prometnica s druge strane da pripreme projektnu dokumentaciju i izgradnju novog mosta, piše Novi list.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Imamo čitav niz takvih sporazuma, ne samo sa Slovenijom, nego i s Bosnom i Hercegovinom, gdje smo niz mostova već izgradili ili obnovili. Ovaj most, odnosno prijelaz, nalazi se u Karlovačkoj županiji i vrlo je važan za lokalno stanovništvo ali i za obje zemlje. Sporazum nije deklarativan, nego obavezuje obje strane na izgradnju mosta, poručio je Butković.

Ponovimo kako je sredinom ovog mjeseca, u Otočcu kraj Novog Mesta održan sastanak izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Slovenije vezano uz održavanje i upravljanje graničnim infrastrukturnim objektima i na kojem je usuglašen tekst nacrta bilateralnog Sporazuma između Vlada dviju država o izgradnji cestovnog graničnog mosta. Tjedan dana nakon toga, jednoglasno je prihvaćen na sjednici Vlade RH. 

Ovo su detalji Sporazuma

Dogovoreno je da će se prije početka radova uskladiti projektni elementi odnosno dokumentacija povezana s izvođenjem radova na mostu, na prilaznim cestama i pripadajućoj infrastrukturi. Za izradu projektne dokumentacije za izgradnju mosta zadužena je slovenska strana, a inspekcijski nadzor na radovima za vrijeme izgradnje mosta obavljat će zajednički predstavnici nadležnih službi.

Za izgradnju mosta bit će raspisan međunarodni javni natječaj. Troškove za projektnu dokumentaciju za izgradnju mosta snosit će slovenska strana, onih na izdavanju dozvola snosit će države svaka za sebe.

Troškove na izgradnji mosta i uređenja korita na području mosta pokrit će države u jednakim dijelovima dok troškove izgradnje i prilagodbe prilaznih cesta do mosta na vlastitom državnom području svaka od država snosit će sama. 

Rokovi nisu jasno definirani. Navedeno je tek da pripremni radovi i svi ostali radovi na izgradnji mosta izvodit će se u razumnim rokovima, koji će omogućiti završetak izgradnje mosta i priključnih prometnica u što kraćem vremenu, kako bi bio otvoren nesmetan međunarodni cestovni promet.

Za hrvatski dio izgradnje mosta i priključnih cesta potrebno je 450 tisuća eura koja će se osigurati u državnom proračunu za 2024. s projekcijama za 2025. i 2026. godinu. Iznos će biti preusmjeren kao kapitalna pomoć županijskim upravama za ceste za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih i lokalnih cesta. 

Izdvojeno


Reci što misliš!