ŽUPANIJA / OZALJ

POKUPI I UKLJUČI ME

Nova socijalna usluga GD Crvenog križa Ozalj, ravnateljica Valčić: Cilj nam je poboljšati kvalitetu života starijih osoba na ruralnom području

Nova socijalna usluga GD Crvenog križa Ozalj, ravnateljica Valčić: Cilj nam je poboljšati kvalitetu života starijih osoba na ruralnom području
GDCK Ozalj

Nositelj programa je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Ozalj, dok su partneri Grad Ozalj i Općina Žakanje

Gradsko društvo Crvenog križa Ozalj od lipnja ove godine provodi trogodišnji program "PoKupi i uključi me". Do sada je već provodio program pod istim nazivom, no kroz ovaj poziv, unutar programa "Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025. godine“ uveli su nove usluge. 

- Nastavkom provedbe usluge halo pomoći za starije osobe suzbija se usamljenost i
socijalna isključenost ciljane skupine, te uvođenjem video poziva kao individualnog rada s ciljanim skupinama povećava se osjećaj prisutnosti i povezanosti s bliskim osobama. Isto tako, nastavkom usluge prijevoza ciljane skupine do institucija kao što su Hrvatski zavod za socijalni rad, Dom zdravlja Ozalj, JLS, banka, pošta i slično, smanjuje se socijalna izoliranost i omogućava poboljšanje kvalitete života ciljane skupine. Uvođenjem aktivnosti razgibavanja i vježbanja na kućnom pragu poboljšava se i pokriva nedostatak takve vrste aktivnosti na našem području, pojašnjava ravnateljica Sanja Valčić. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kroz program je već provedena i edukacija za provođenje vježbi namijenjenih starijima za zaposlenike i volontere GDCK Ozalj, te su započeli s individualnim radom kod kuće korisnika. Do sada je uključeno preko 60 starijih osoba ciljane skupine kroz sve aktivnosti u programu, te je na edukacijama sudjelovalo 12 zaposlenika i volontera.

Nositelj programa je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Ozalj, dok su partneri Grad Ozalj i Općina Žakanje. 

- Partner Grad Ozalj uvelike doprinosi i pomaže u provedbi programa sufinancirajući ga sa 4.000,00 eura godišnje i informiranjem javnosti o aktivnostima na programu, dok Općina Žakanje ustupa prostor za provođenje aktivnosti programa, te su angažirani u informiranje javnosti o aktivnostima ovog programa, te mobilizaciju ciljane skupine, poručila je ravnateljica Valčić. 

Gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, prisustvovala je konferenciji te istaknula važnost ovog programa koji uvelike doprinosi sprječavanju izoliranosti starijih osoba, te suradnji JLS-a i lokalnih institucija. Ujedno je pohvalila i druge programe i projekte koje GDCK Ozalj provodi samostalno ili u suradnji s Gradom.

Ravnateljica Valčić naglasila je kako opći cilj programa je razviti izvaninstitucionalne socijalne usluge u depriviranim i izoliranim područjima na kojima kao takve nisu razvijene kroz poboljšanje kvalitete života starijih osoba u ruralnim i brdsko - planinskim područjima organiziranjem psihosocijalne podrške i individualnim radom sa socijalno ugroženim skupinama kao što je dostupnost halo linije i individualni pristup razgibavanju korisnika, te prijevoz korisnika do ustanova i institucija. 

- Isto tako, kroz program utjecati će se na stvaranje osjećaja sigurnosti i pripadnosti društvu psihosocijalnim podrškom te smanjenje siromaštva starijih osoba, te suradnja i razvijanje partnerskih odnosa s JL(R)S, ustanovama socijalne skrbi i institucijama i udrugama na području djelovanja GDCK Ozalj, naglasila je ravnateljica. 

Vrijednost programa je 25.000,00 eura po godini provedbe, a trajat će do svibnja 2026. godine. 

Izdvojeno


Reci što misliš!