ŽUPANIJA / OZALJ

MLADI AKTIVISTI

Dan ružičastih majica obilježio i Dječji forum Grada Ozlja: Želimo osvijestiti kako je ljepše dijeliti dobra djela, nego nasilje i mržnju

Dan ružičastih majica obilježio i Dječji forum Grada Ozlja: Želimo osvijestiti kako je ljepše dijeliti dobra djela, nego nasilje i mržnju
DND Ozalj

Ako razumijemo zašto uopće dolazi do nasilja, da se iza njega krije neka nezadovoljena potreba djeteta, emocija ili trauma te da je dijete koje čini nasilje također žrtva kojoj treba podrška i pomoć odraslih, onda možemo krenuti na put rješavanja problema vršnjačkog nasilja, poručila je predsjednica DND Ozalj Tamara Podvorac.

Povodom Dana ružičastih majica, članovi Dječjeg Foruma Grada Ozlja snimili su video kojim žele prikazati i osvijestiti kako je ljepše dijeliti dobra djela nego nasilje i mržnju. Kroz razne scenarije prikazali su svakodnevne situacije u kojima i sitnica može nekome puno značiti. 

Simboličnom rečenicom "šalji dalje" žele potaknuti svakoga tko gleda video da nastavi niz širenja dobrih dijela i da uvijek pomognete nekome u nevolji. "Budi i ti Superfrend i ŠALJI DALJE!" poruka je malih forumaša.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Članovi Dječjeg foruma u ovom su tjednu sudjelovali i u radionici Forum teatra koja se provodi kao dio projekta Superfrend, koji za cilj ima prevenciju vršnjačkog nasilja. Radionica Forum teatra održala se 24.02. i 25.02. u suradnji s Kreativnim centrom Košnica iz Zagreba. 

Kroz intenzivnu dvodnevnu radionicu, polaznici su imali priliku savladati nova znanja i vještine (stvaranje povjerenja, upoznavanje i zbližavanje, razvijanje vještina verbalne komunikacije i pokreta,) osvijestiti problematiku vršnjačkog nasilja te osmisliti i pripremiti Forum scenu. 

Izvedba Forum scene održala se u ponedjeljak 26.02. u OŠ Slava Raškaj, pred učenicima 5., 6. i 7. razreda koji sudjeluju u projektu Superfrend. Bio je to ujedno i uvod u tjedan u kojem se obilježava dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Inače, Forum kazalište je oblik participativnog kazališta u kojem aktivno sudjeluje publika i glumci, pokušavajući ponuditi prihvatljiva rješenja za rješavanje problemske situacije koja se prikazuje u predstavi. Ova tehnika pokazala se jako uspješnom u prevenciji međuvršnjačkog nasilja jer poziva na dijalog, na djelovanje, empatiju i otvara jedan drugačiji pogled na svijet. 

Foto: DND Ozalj
 

Upravo je iz tog razloga ova aktivnost dio projekta Superfrend, namijenjena učenicima od 5. do 8. razreda, s ciljem da ih se potakne na promišljanje i djelovanje. Učenici koji su gledali predstavu izrazito su pozitivno reagirali na izvođenje Forum predstave, aktivno sudjelujući u rješavanju problema, predlaganju drugačijih rješenja situacije, kritičkom promišljanju o ulogama i ponašanju aktera Forum scene, a sve s ciljem osnaživanja lika Ele koja je u predstavi bila "potlačeni" odnosno žrtva nasilja, osvještavanja uloge promatrača u samom činu nasilja te ponašanju "tlačitelja" odnosno osobe koja čini nasilje

- Ako razumijemo zašto uopće dolazi do nasilja, da se iza njega krije neka nezadovoljena potreba djeteta, emocija ili trauma te da je dijete koje čini nasilje također žrtva kojoj treba podrška i pomoć odraslih, onda možemo krenuti na put rješavanja problema vršnjačkog nasilja, poručila je predsjednica Društva Naša djeca Ozalj Tamara Podvorac. 

Inače, Dječji forum Grada Ozlja započeo je sa svojim radom početkom ove školske godine, a svojim radom žele pridonijeti poboljšanju grada Ozlja, promicati dječja prava i poticati pozitivne promjene za bolji život djece u Ozlju.

Izdvojeno


Reci što misliš!