ŽUPANIJA / SLUNJ

SLUNJANI REAGIRALI

Slunjani nam prijavili divlji deponij u neposrednoj blizini reciklažnog dvorišta - direktorica komunalnog poduzeća N. Paulić pojasnila o čemu se zapravo tu radi

Slunjani nam prijavili divlji deponij u neposrednoj blizini reciklažnog dvorišta - direktorica komunalnog poduzeća N. Paulić pojasnila o čemu se zapravo tu radi
Čitatelj KAportala

Zašto je tome tako, pitaju se Slunjani, naročito zbog toga jer je reciklažno dvorište napravljeno EU novcem, ali očito, prema riječima naših čitatelja “bitno je pare povući”.

Nakon što je KAportal prošlog tjedna pisao o divljim deponijima nadomak Poslovne zone Logorište na koje su upozorili naši čitatelji (više pročitajte ovdje), priča o otpadu stigla nam je ovih dana iz grada Slunja. No na prvu bi se reklo da je još problematičnija jer je, po tvrdnjama naših čitatelja, divlj deponij nastao nadomak reciklažnog dvorišta.  

- Zašto je tome tako, naročito zbog toga jer je reciklažno dvorište napravljeno EU novcem, ali očito je bilo bitno samo pare povući. Da bi stvar bila gora, odvojeno prikupljena plastika i papira u konačnici završe zajedno na deponiju u susjednoj Rakovici. Toliko o tome da se otpad reciklira i zbrinjava, reagirao je jedan naš čitatelj na aktualnu situaciju u Slunju.  

O čemu je zapravo riječ, potražili smo na adresi gradskog komunalnog društva Lipa d.o.o., a prema riječima direktorice Nikoline Paulić ne radi se o nikakvom divljem deponiju. Naime, kako nam kaže, u sklopu svog poslovnog prostora imaju predviđeni mjesto za prikupljanje glomaznog otpada. 

- Točno je da se trenutno nalazi količina glomaznog otpada koja je pripremljena za prikupljanje i odvoz od ovlaštenog sakupljivača s kojim Komunalno društvo Lipa d.o.o. ima potpisan ugovor. Ta količina je prikupljena u 12 mjesecu 2021. i bit će otpeljana kroz pet dana, kazala je direktorica Paulić, te pojasnila kako se glomazni otpad odvozi jednom mjesečno jer financijski nije isplativo da se odvozi kontejner po kontejner. 

- Trošak samog prijevoza dođe nas minimalno 1.600 kuna, toliko i tona prikupljenog otpada, a prosječno mjesečno prikupimo 15 tona.

Slunjsko komunalno društvo s ovlaštenim sakupljačima pojedine frakcije otpada (Metis iz Ogulina, Lug Plast iz Draganića te CIAK) ima potpisane ugovore te se ono skladišti na propisan način, a nikako ne odbacuje, dok se miješani komunalni otpad odvozi na odlagalište otpada Čuić Brdo u Rakovici, istaknula je direktorica Paulić.

- Na kućnom pragu odvojeno se prikuplja papir i plastiku u plavim i žutim vrećama, koji se odvozi zadnji petak u mjesecu. Jedino od strane poslovnih subjekata prikupljenom frakcije koje se odlažu te ih naknadno s ostalim prikupljenim odvozimo. Građanima su upravo podijeljeni i komposteri za kompostiranje na kućnom pragu, a sve u svrhu kako bi se smeće na kućnom pragu što je moguće više razdvajalo. Još k tome treba dodati i da građani imaju pravo i jednom godišnje na besplatni odvoz glomaznog otpada s kućnog praga i besplatno korištenje reciklažnog dvorišta Grada Slunja šest dana u tjednu.

Direktorica Paulić ujedno je najavila skoro održavanje novih edukacija i radionica kako bi se građanima približio rad i funkcioniranje cijelog sustava odvojenog prikupljanja otpada. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!