KAportal Dugoreški vremeplov: Autentični zapis iz 4. listopada 1991., dana kada je raketiran grad i gorjela Pamučna | Karlovački informativni web portal

Dugoreški vremeplov: Autentični zapis iz 4. listopada 1991., dana kada je raketiran grad i gorjela Pamučna

Prije točno 26 godina izvršen je podmukli napad na Dugu Resu. Tom prilikom na samo središte grada ispaljeno je cijelo punjenje VBR-a. Najviše je stradao pogon Pamučne industrije Duga Resa, na koju su, osim pripadnika tadašnje JNA, pucali kordunski Srbi, iako su i sami u njoj radili. Donosimo autentične zapise lista “Duga Resa” iz tog tužnog listopada 1991. godine.

Razaranje srbočetničke armade učinjeno poduzeću Pamučne industrije u rano poslijepodne 4. listopada ući će u povijest ovog kolektiva kao beskrupulozno, barbarsko uništavanje nezabilježeno u više od 100-godišnjeg postojanja.

Motive napada zna neprijatelj, a nama ostaje da zabilježimo i zbrojimo štetu i žrtve koje se, nažalost, ne mogu ničime nadoknaditi. Vrijeme napada bilo je, očito, brižljivo izabrano. Sve je počelo izviđanjem iz zrakoplova i obilježavanjem cilja. Ostalo je bilo stvar zločinačke vojničke rutine. Na Dugu Resu ispaljeno je cijelo punjenje višecijevnog bacača raketa – 32 projektila. Od toga, Pamučnu industriju je pogodio 21 projektil, a mnogi od njih vitalne objekte. Ostalima pogođeni su objekti u Dugoj Resi, tekstila škola, zgrada Skupštine općine, Narodno sveučilište.

Nažalost, bilo je poginulih i ranjenih. Napad je učinjen kada je u Dugoj Resi najveća koncentracija ljudi. Druga smjena je došla na posao, a prva nije otišla jer je bila uzbuna i ljudi su bili u skloništima. Možemo samo zamisliti što bi se dogodilo da je pučanstvo bilo u trgovinama, kućama, na autobusnim stajalištima, željezničkoj stanici…

O učinjenoj šteti stručna komisija za procjenu ratne štete popisala je oštećenja, te zajedno sa stručnim službama poduzeća iskazala vrijednosno uništeno. Upravni odbor poduzeća na svojoj sjednici verificirao je zapisnik o ratnoj šteti. Prema tom dokumentu direktna šteta o uništenim objektima i postrojenju iznosi više od 7 milijuna dolara. Ako tome pribrojimo indirektnu štetu, onda je to više od 10 milijuna dolara. Jasno je, ta šteta je svakim ratnim danom sve veća.

  • Najveća oštećenja pretrpjela je RJ Predionica, više od 5 milijuna dolara. Najviše je stradao strojni dio. Izgorjeli su ili oštećeni strojevi za končanje, premot, predilice, grebenjalke. Nisu pošteđene ni elektro instalacije, dizala, krovište, pamuk i pređa.

    Nastradala je i susjedna Tkaonica, prije svega Škrobionica. Isto se dogodilo i s ostalim pogonima. Neprijatelj je vjerojatno htio uništiti Energetiku, o čemu govore brojni projektili u okolici, ali srećom, to se nije dogodilo. Uništena su ili oštećena skladišta Prodajne i Nabavne službe, a o tisućama kvadrata stakla da i ne govorimo. O potpunom saniranju štete prerano je govoriti, ali najvažnije je da i ovako ranjeni radimo.

    Upravni odbor poduzeća, a generalni direktor prije svega, poduzimaju sve da se stanje što prije normalizira. Vratimo se, na kraju, početku teksta. Za uništavanje izabran je nevojni cilj. Objekat u kojemu su privređivali i od njega živjeli i Srbi i Hrvati. Očito, neki to više ne misle, niti planiraju suživot.

    KAportal.hr

  • Odgovori