KAportal Karlovčanin Boško Rupčić primljen u svjetski Hall of Fame taekwondoa - "Karlovac je čudo, mora dobiti svoj taekwondo muzej!" | Karlovački informativni web portal

Karlovčanin Boško Rupčić primljen u svjetski Hall of Fame taekwondoa – “Karlovac je čudo, mora dobiti svoj taekwondo muzej!”

Meni je taekwondo dao toliko toga dobrog i lijepog da bih bio sretan i bez ovoga. Ali, naravno, neću skrivati da je ovo velika čast i da sam ponosan ne samo zbog sebe, već i zbog svih onih koji su to već ostvarili i još više onih koji su bili dio karlovačke taekwondo priče, govori Boško Rupčić po povratku iz Bangkoka, gdje je na spektakularnoj svečanosti primljen u svjetski Taekwondo Hall of Fame.

A, karlovačka taekwondo priča gotovo je senzacionalna. Kako kaže Rupčić, mali gradić od 50.000 stanovnika, svojim je značajem u ovom sportu ravan najvećim svjetskim metropolama. Uz njega, koji je u svjetski Hall of Fame uvršten ove godine, tu su već Miroslav Brežan, Toni Nobilo, Slobodan Martinović, Marijeta Željković, Franjo Prot, Nikola Car te, dakako, Svetlana Kana Gvozdić, koja je i administrativno velik i neizostavan dio Hall of Fame, kao direktorica za Europu i jedna od istaknutih medijatorica ceremonije primanja istaknutih boraca i taekwondo djelatnika iz cijelog svijeta.

– Sama svečanost zaista je bila prekrasna, uostalom već smo naviknuli da u zemljama Dalekog Istoka zaista imaju smisla za napraviti pravi spektakl. No, bila je to i večer nabijena emocijama, lijepo je bilo vidjeti mnoge stare prijatelje i poznanike iz cijelog svijeta, prisjetiti se mnogih događaja, biti dio jedne velike i lijepe sportske priče, ističe Rupčić.

Jedan od pionira karlovačkog, ali i hrvatskog i ex-jugoslavenskog taekwondoa dodaje da se mora zahvaliti Gradu Karlovcu koji mu je izašao u susret i pomogao u realizaciji puta u Tajland, koji inače ne bi bi moguć. Pomogli su i Lana Tiskara, Maing i Neven Trbojević.

– Bilo je i ove godine onih koji su dobili ovu veliku počast, ali nisu mogli doći jer nije baš riječ o jeftinom putovanju. Zato mi je drago da je grad stao iza mene, tim više jer dok smo gradili taekwondo priču sve smo si najčešće financirali sami. Sva ta putovanja, europska i svjetska prvenstva, prvi veliki uspjesi, gotovo sve je išlo iz našeg džepa, naglašava Rupčić, koji, zajedno s drugim kolegama borcima ima i izvrsnu ideju:

  • – Mislimo da Karlovac zaslužuje muzej taekwondoa. Broj Karlovčana u svjetskom Hall of Fameu je jednostavno fascinantan za grad ove veličine, što svjedoči o značaju koji Karlovac ima u svijetu ovog danas i olimpijskog sporta. Fotografije, dokumenti, trofeji, koje bismo rado ustupili jednom takvom muzeju, su nebrojeni. A, siguran sam da bi to i turistički imalo itekakvu vrijednost, jer svi smo svjedoci sve većeg broja turista iz dalekoistočnih zemalja, pogotovo Južne Koreje. Njima je taekwondo posebna vrijednost i posebno ga cijene i nema sumnje da bi sa zanimanjem posjećivali taj muzej, kaže Boško Rupčić.

    A, za početak, uskoro bi karlovački taekwondo trebao dobiti knjigu koja je upravo njegovo djelo. Na 470 stranica, s više od 500 fotografija i preko 350 imena onih koji su stvarali čudesnu karlovačku taekwondo priču. Knjiga je dovršena, a sada kreće potraga za izdavačem.

    Od 24. kolovoza Boško Rupčić je zauvijek dio svjetske taekwondo povijesti. No, to ni izbliza nije kraj njegove taekwondo priče. Knjiga slijedi, nadamo se uskoro, a onda možda i muzej kakav je Karlovac sigurno zavrijedio. Uostalom, zamislite se samo na sekundu malo dublje nad ovom scenom: Karlovčanka uručuje Karlovčaninu priznanje za ulazak u svjetski Hall of Fame u jednom sportu!

    KAportal.hr

     

  • Odgovori