AKTUALNO / VIJESTI

INTERVJU Ivan Mrzljak, HDZ-ov kandidat za dogradonačelnika Karlovca: Vratit ćemo Dane piva u staru gradsku jezgru

INTERVJU Ivan Mrzljak, HDZ-ov kandidat za dogradonačelnika
Karlovca: Vratit ćemo Dane piva u staru gradsku jezgru
Ivan Mrzljak

Kako je biti direktor Vodovoda i kanalizacije?

Vrlo odgovorno i zahtjevno, ali istovremeno ponosno kada pogledam odlične rezultate koji smo svi zajedno u Vodovodu ostvarili. Ovdje su djelatnici motivirani, kvalificirani za posao koji obavljaju, stoga i dobri rezultati ne izostaju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Koja su Vaša najveća ostvarenja u životu?

Moje najveće ostvarenje u životu je moja obitelj, iako to zvuči kao klišej, ali zbilja je tako. Ponosni sam otac dvije odrasle kćeri, jedna kćer završava studij prava, a druga radi u jednoj revizorskoj kući. Drugo na što sam ponosan je moj posao. Veliki sam radoholičar i mislim da to svi koji su ikada radili sa mnom jako dobro znaju. Volim svoj posao i zaista uživam radeći za našu lokalnu zajednicu.

Kakav je Ivan Mrzljak u slobodno vrijeme?

Jako opušten i druželjubiv. Volim nogomet, skijanje, tenis, more. Odmara me rad u okućnici, druženje s obitelji i prijateljima. Mislim da svaki čovjek mora sebi pronaći određenu oazu mira, a obitelj i društvo te sportske aktivnosti su moja oaza mira..

Što za Vas znači politika?

Za mene politika znači služenje narodu, građanima. Svojevrsno davanje sebe za dobrobit čitave lokalne zajednice, povećanje kvalitete života u svim segmentima razvitka.

Na koji način, ukoliko postanete zamjenik gradonačelnika, namjeravate razviti i potaknuti gospodarstvo?

Karlovac će u idućem četverogodišnjem razdoblju nastaviti s jačanjem gospodarstva, stvaranjem preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanja. Bit će potpora svim poduzetnicima koji će zaposliti barem jednog zaposlenika, a posebice onima koji izvoze. Kao i do sada, u najkraćem mogućem roku izdavat ćemo sve potrebne dozvole za izgradnju i proširenje objekata ili komunalne infrastrukture neophodne za razvoj gospodarstva.

Karlovac će i dalje biti kvalitetan partner velikim trgovačkim društvima koje su generatori rasta i razvoja te čine kralježnicu gospodarstva našega grada pri realizaciji njihovih poduzetničkih pothvata.

Jačat ćemo malo i srednje poduzetništvo kroz program potpore te im omogućiti povoljno financiranje. Mladim poduzetnicima, poduzetnicima početnicima i ženama poduzetnicama osigurat ćemo subvencije za početak poslovanja. Inovatorima i obrtnicima sufinancirat ćemo nastupe na sajmovima te im putem potpora omogućiti da povećaju svoju konkurentnost.

Na koji način planirate razviti komunalnu infrastrukturu?

Komunalna infrastruktura je jedna od osnovnih nadležnosti grada i preduvjet normalnog življenja i poslovanja u našem gradu. Zato ćemo u idućem četverogodišnjem razdoblju nastaviti s ulaganjima u naše prometnice, parkove, vodoopskrbu i odvodnju, grijanje, čistoću… Na tom području, pored gradskih projekata, posebnu ulogu će imati gradske tvrtke ViK, Toplana, Čistoća i Zelenilo.

Projekti koje nudimo građanima imaju za cilj Karlovac učiniti još boljim za život, poboljšati kvalitetu infrastrukture, zaštitu okoliša i život svakoga od nas, građana Karlovca. Oni su odraz uspješne komunikacije i suradnje predstavnika grada i građana od mjesnih odbora pa sve do gradskih četvrti.

Nastavit ćemo s dodatnom energijom surađivati sa Hrvatskim vodama da se ubrza izrada projektna dokumentacija te ishođenje dozvola za građenje Programa obrane od poplava. Tražit ćemo da Program obrane od poplava postane Strateški projekt Republike Hrvatske. Zajedno sa svim našim sugrađanima ugroženim od poplava, učinit ćemo sve da Program što prije doživi realizaciju na terenu. S obzirom na ograničen budžet Karlovac će kao i do sada, svoje najznačajnije projekte komunalne infrastrukture financirati iz EU fondova. Nakon uspješne realizacije projekta ISPA vrijednog 245 milijuna kuna, idući naš veliki projekt je Karlovac 2 (Izgradnja odvodnje i rekonstrukcije vodoopskrbe prema projektnoj dokumentaciji Anglomeracija Karlovac - Duga Resa) vrijedan više od 200 milijuna kuna. Realizacijom ovog projekta riješit će se pitanje vodoopskrbe i kanalizacije u svim prigradskim naseljima .Uz ovaj projekt istaknuo bih i projekt obnove cjelokupne infrastrukture sa hodnim i prometnim površinama Zvijezde.

Na koji način planirate doprinijeti razvitku poljoprivrede?

Poljoprivredna proizvodnja će imati posebno mjesto u razvoju karlovačkog područja. Zato ćemo na poseban način skrbiti o našim poljoprivrednicima. S ciljem stvaranja boljeg poslovnog okruženja za bavljenje poljoprivredom, osiguranja zdrave hrane i tržišne dostupnosti domaćih proizvoda, samozapošljavanja te poticanja ruralnog razvoja, Karlovac će za iduće četiri godine donijeti novi Program poticanje poljoprivrede i ruralnog razvoja u suradnji sa našim poljoprivrednicima.

Kroz naš program želimo stvoriti preduvjete za modernizaciju proizvodnje i stvaranje povoljnijih uvjeta za bavljenje poljoprivredom, povećanje kvalitete i konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda, plasman poljoprivrednih proizvoda na kućnom pragu proizvođača, poticanje poljoprivrede i seoskog turizma kao obiteljskog poduzetništva, povećanje broja zaposlenih kroz razvoj poduzetništva i seoskog turizma, edukaciju stanovništva na ruralnom prostoru i poboljšanje uvjeta života te zadržavanje stanovništva na ruralnom prostoru. Očekuje nas puno posla, ali svjesni smo našega potencijala i europskih trendova i znamo da na ovom području možemo napraviti golem iskorak.

Posebno ćemo poticati male poljoprivredne proizvođače na udruživanje u zadruge zbog okrupnjavanja proizvodnje i lakšeg nastupa na tržištu. Radit ćemo na sređivanju zemljišnih knjiga, razvoju ekološke poljoprivrede, edukaciji poljoprivrednih proizvođača za korištenje novih tehnologija, osnivanju OPG-a, promociji poljoprivrednih proizvođača te ćemo osigurati pomoć kod pripreme i provedbe projekata financiranih iz EU fondova.

Koji su ključni projekti, na kojima ste radili vi, a koje bi izdvojili u svome dosadašnjem radu?

Do sada je ostvareno preko 150 projekata u kojima sam sudjelovao, a čija pojedinačna vrijednost iznosi više od milijun kuna. Za vrijeme rada u Gradskoj upravi izdvojio bi sljedeće projekte: okoliš u Šestićevoj ulici, Bašćinskoj cesti, dogradnja knjižnice Ivan Goran Kovačić, opremanje industrijske zone Ilovac, rekonstrukcija djela ulice Banija. Bio sam 1996 i 1997. godine organizator Dana piva u srcu Zvijezde. Od velikih komunalnih projekata istaknuo bi ISPA projekt kao jedinstveni komunalni projekt financiran sredstvima EU fondova te Aglomeracija Karlovac-Duga Resa, kolokvijalno znan kao Karlovac 2. To su neki od meni dražih i bitnijih projekta na kojima sam radio i koje volim istaknuti.

Spomenuli ste Dane piva u staroj jezgri, planirate li ih vratiti na to mjesto?

Za mene su to bili najbolji Dani piva. Cijeli grad je na neki način „živio“ za te dane. U nekom manjem obliku volio bih da se ta poznata karlovačka manifestacija vrati u staru gradsku jezgru. Problem vraćanja u potpunosti, leži u tome da trenutna komunalna infrastruktura ne može primiti tako veliku količinu ljudi i upravo radi sigurnosti naših građana nije moguće u potpunosti oživiti Dane piva u Zvijezdi. Ponavljam, volio bih da se barem mali dio manifestacije ipak vrati i da ovu staru jezgru Karlovca revitaliziramo ponajprije ljudima.

Po Vašem mišljenju što Karlovcu nedostaje?

Kao ekonomist, uvijek gledam brojke pa zato i zaključujem da mu nedostaje ekonomske moći kako bi se čitav grad doveo do više razine uređenosti. Smatram da u pojedinim segmentima funkcioniranja sustava nedostaje organiziranosti i sistematičnosti, povezanosti. Dobri i kvalitetni temelji su postavljeni, ali je potrebno daljnje ulaganje i u komunalnu infrastrukturu i u gospodarstvo općenito. Potrebno je dodatno opremiti industrijske zone, proaktivno voditi strategiju turizma te otvoriti komunikaciju sa svim interesnim skupinama. Odlični projekti su odrađeni, temelji na kojima se može graditi postavljeni i sada je potrebno odlučno i hrabro krenuti.

Jeste li spremni za ulogu dogradonačelnika?

Jesam. Deset godina rada u realnom sektoru te 22 godine rada u javnom sektoru kao i moji rezultati svjedoče da mogu, znam i želim. Mislim da je ključ u svemu zajedništvo, sinergija cijelog sustava da djeluje kao jedno, odnosno da si potpomaže u svim segmentima djelovanja. Bez timskog rada nema rezultata.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU!

Sponzorirani članak

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.