AKTUALNO / VIJESTI

POTREBNA HITNA AKCIJA

Suludo i bezobrazno! Ministarstvo tjera male sportaše na ulicu, klubovi više ne smiju koristiti školske dvorane

Suludo i bezobrazno! Ministarstvo tjera male sportaše na ulicu, klubovi više ne smiju koristiti školske dvorane

Sportski klubovi diljem Hrvatske šokirani su odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja da se s početkom školske godine zabranjuju treninzi sportskih klubova u školskim dvoranama. 

Nije to prva odluka vezana uz pandemiju koronavirusa koja, uz svo uvažavanje ozbiljnosti situacije, nema veze s logikom i pameću, no ova će izravno utjecati na tisuće i tisuća mladih sportaša u Hrvatskoj, pa tako i u Karlovcu. Da stvar bude gora, jedna od stvari kojom se Karlovac dosad mogao podičiti, štoviše jedna od nažalost rijetkih u kojima je u samom hrvatskom vrhu je upravo dvoranski prostor, što će sada činovničkom odlukom biti prebrisano preko noći. Dakako, ne bude li ozbiljne reakcije na svim razinama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odbojkaški klub Karlovac, primjerice, u svojim mlađim kategorijama ima oko 150 djevojčica, a i nešto dječaka, koji gotovo sve treninge održavaju u školskim dvoranama. Preko noći mlade bi odbojkašice trebale završiti na cesti - što je, valjda, u skladu s borbom protiv koronavirusa i izgradnjom zdravih mladih ljudi koji će lakše preboljeti virus i izbjeći brojne kronične bolesti današnjice. Odbojkašice nisu jedine - i neki rukometni i košarkaški klubovi praktički će ostati bez svih termina za treninge, a upitno je i što će biti s nekim objektima koji su načelno školski iako se u njima ne odvija nastava tjelesnog odgoja (npr. dvorana "atomskog skloništa" kod Gimnazije koju upotrebljavaju mačevaoci, taekwondo borci...). 

U Karlovcu je situacija još ironičnija, jer gradsku sportsku dvoranu koriste i škole pa je tamo smanjen broj termina zbog toga. 

Teško je zapravo i početi nabrajati razloge zbog kojih je ovakva odluka suluda - od činjenice da u školskim dvoranama u pravilu treniraju mlađe kategorije, odnosno djeca koja će u tim istim dvoranama obavljati nastavu tjelesnog odgoja, što valjda nije opasno, ali će postati izuzetno opasno kada se ista ta djeca bave odbojkom ili rukometom, preko toga da je vremena u većini dvorana sasvim dovoljno da se nakon treninga dezinficiraju do sljedećeg dana pa do toga da uz svo istraživanje nismo pronašli niti jednu jedinu državu kojoj je nešto slično palo na pamet. 

Reagirati treba prvenstveno na državnoj razini, zajedničkim nastupom svih klubova i sportskih organizacija, ali ne treba smetnuti s uma ni lokalnu - naime, Zagreb navodno razmatra mogućnost da ignorira naputke Ministarstva i donese zasebnu lokalnu uredbu po kojoj će dozvoliti treninge u nekim školskim objektima. Pokaže li se da je to zakonski izvedivo, minimum koji očekujemo od karlovačkih vlasti i Karlovačke sportske zajednice i novog predsjednika Željka Šančića je da krenu istim putem. Ali bez čekanja kako će se rasplesti eventualni zagrebački pokušaj, već koordinirano od prvog trenutka. Jer, i tjedan bez treninga bit će pravi šamar kompletnom sportskom sustavu i svoj djeci koja su odabrala sport, a o dugoročnom produljivanju ovakve situacije da ne govorimo.

Izdvojeno


Reci što misliš!