AKTUALNO / VIJESTI

SPOMENIČKA BAŠTINA

Sanacija mrtvačnice na karlovačkom Židovskom groblju u punom pogonu - radovi vrijedni 433 tisuće kuna

Sanacija mrtvačnice na karlovačkom Židovskom groblju u punom pogonu - radovi vrijedni 433 tisuće kuna

Radovi se izvode u suradnji i pod konzervatorskim nadzorom jer se radi o objektu u zoni zaštite, izvijestili su iz gradske uprave.

Nastavlja se sanacija mrtvačnice na Židovskom groblju u Karlovcu, a kako nam javljaju iz karlovačke gradske uprave, radovi su ovih dana nastavljeni sanacijom fasade i izmjenom stolarije prozora i ulaznih vrata čime će se završiti obnova vanjskog plašta objekta i osigurati njegova otpornost na negativni utjecaj vlage. 

- Vrijednost aktualnog građevinskog zahvata je 433.245,91 kn, od čega je 300.000,00 kn iz sredstava Ministarstva kulture i medija. Podsjećamo da su već ranije izvedeni određeni građevinski zahvati na mrtvačnici Židovskog groblja u Karlovcu jer je zbog oborinskih voda bila ugrožena statička sigurnost, te je bilo potrebno izvesti sanaciju temelja i usmjeriti oborinske vode na način da više ne ugrožavaju objekt. Također, krovište je zbog dotrajalosti predstavljalo opasnost za objekt zbog utjecaja vlage na zidove. Unutrašnjost objekta je bila u lošem stanju također zbog utjecaja vlage kako oborinske tako i loše hidroizolacije objekta, navode u Gradu Karlovcu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Do sada su izvedeni radovi na sanaciji temelja, sanaciji krovišta kroz uređenje odvodnje, izvedeni su radovi na uređenju čestice, odnosno odvodnji, izvedena je statička stabilizacija objekta ugradnjom betonskih vijenaca s metalnim sponama, sanacija unutarnjih zidova, skidanje stare žbuke i nanošenje nove te izrada betonske podloge, odnosno podne ploče u unutrašnjosti.

- Slijedi nastavak radova u 2021. godini, odnosno uređenje unutrašnjosti objekta i vraćanje izvornih oslika na stropove i zidove mrtvačnice. Radovi se izvode u suradnji i pod konzervatorskim nadzorom jer se radi o objektu u zoni zaštite, izvijestili su iz gradske uprave. 

Izdvojeno


Reci što misliš!